Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επιδότηση του κόστους εργασίας του ΟΑΕΔ, το γνωστό 12%, η οποία επισφραγίζει τον δεύτερο κύκλο των συζητήσεων που έγιναν για τις απαραίτητες διορθώσεις για την απόδοση των χρημάτων μέσω συμψηφισμού.

Ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, τόνισε ότι ορισμένοι γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών ήταν αυτοί που επέβαλαν κριτήρια για να περικοπεί ακόμα και το 80% των χρημάτων που δικαιούνταν οι επιχειρηματίες.
«Αφαιρέθηκαν τα de minimis, δηλαδή μια επιχείρηση θα λάβει το ποσό που δικαιούται σύμφωνα με νόμο, χωρίς άλλες περικοπές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Με την καινούργια τροποποιημένη ΚΥΑ, θα επιτρέπεται σε επιχειρήσεις που είχαν εκχωρήσει στις τράπεζες ή σε τρίτους μέρος -δημόσιο εταιρείες αντασφαλίσεων- ή την οφειλόμενη επιδότηση, να προχωρήσουν και αυτές στον συμψηφισμό.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να διεκδικήσουν συμψηφισμό

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που είτε δεν κινήθηκαν δικαστικά, είτε είχαν κλείσει και δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν συμψηφισμό, θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τους δικηγόρους τους και να ζητήσουν νομική συμβολή -κάτι που εξαρτάται και από την κατάσταση της εκάστοτε εταιρείας.

Το επόμενο βήμα

Από εδώ και πέρα ξεκινά, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ένα άλλος δύσκολος δρόμος για τις επιχειρήσεις, αυτός της υποβολής των αιτήσεων προς τον ΟΑΕΔ -έναν ΟΑΕΔ υποστελεχωμένο, ο οποίος περιμένει τις ερμηνευτικές εγκυκλίους από το αρμόδιο υπουργείο για να υλοποιήσει τη σχετική διαδικασία. Ερμηνευτικές εγκυκλίους θα λάβουν και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς και τα ασφαλιστικά γραφεία.

Χρειάζεται προσοχή στο εν λόγω βήμα, καθώς επιχειρήσεις που δεν έχουν κινηθεί νομικά για τη διεκδίκηση της οφειλόμενης επιδότησης, κινδυνεύουν να χάσουν το β΄ εξάμηνο του 2104 – α΄ εξάμηνο του 2015, αν μέχρι τις 31-12-2020 το δημόσιο δεν έχει διεκπεραιώσει τον συμψηφισμό.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθρο«Πατατράκ» για χιλιάδες φορολογούμενους που έχασαν το αφορολόγητο με τις e-αποδείξεις
Επόμενο άρθροΚαταγγελία: Αντιδήμαρχος βρίζει & απαξιώνει καθημερινά εργαζόμενους (φωτο)