Έκπληξη με επίδομα 500 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα; Το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση

Νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό ενδέχεται να καταβληθεί το νέο χριστουγεννιάτικο επίδομα των 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο η πρώτη πληρωμή να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2026 αντί για το 2027. Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις θα διαδραματίσουν η πορεία των κρατικών εσόδων και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ένα νέο σενάριο οικονομικής ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει πρόσθετα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων απέναντι στις συνεχιζόμενες πιέσεις της ακρίβειας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το χριστουγεννιάτικο επίδομα των 500 ευρώ, για το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο να καταβληθεί για πρώτη φορά ήδη από τα φετινά Χριστούγεννα.

Με βάση τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό, η συγκεκριμένη παροχή προβλέπεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2027.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζεται η δυνατότητα επίσπευσης κατά έναν χρόνο, ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να λάβουν την ενίσχυση τον Δεκέμβριο του 2026.

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για πρόωρη καταβολή.

Το σενάριο που μπορεί να φέρει τα 500 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα

Η πρόταση για επίσπευση της πληρωμής ενδέχεται να τεθεί σε μία από τις επόμενες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση πρέπει να δοθεί νωρίτερα, λόγω των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών.

Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις από το αυξημένο κόστος διαβίωσης και ότι μια πρόσθετη χριστουγεννιάτικη παροχή θα μπορούσε να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις παραμένουν έντονες, με την ΑΔΕΔΥ να ζητά ουσιαστική ενίσχυση των αποδοχών και να προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις.

Το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που ενισχύει το σενάριο

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που τροφοδοτούν τις συζητήσεις είναι η πορεία του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στις σχετικές πληροφορίες θέλουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2026 να μπορεί να ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ, έναντι επίσημης εκτίμησης 3,6%.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα οικονομικά μεγέθη του σεναρίου

Εκτιμώμενο κόστος επιδόματος

433 εκατ. €

Πιθανός πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος

~1 δισ. €

Τα ποσά βασίζονται στις εκτιμήσεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα και δεν συνιστούν απόφαση διάθεσης κονδυλίων.

Το κόστος της συγκεκριμένης παροχής αποτιμάται, σύμφωνα με τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2027 που παρατίθενται στο δημοσίευμα, σε περίπου 433 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το μισό του ενδεχόμενου πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

Ωστόσο, η ύπαρξη υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ολόκληρο το επιπλέον ποσό μπορεί να διατεθεί σε νέες παροχές. Οι τελικές δυνατότητες εξαρτώνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες, τις υπόλοιπες δαπάνες και τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Γιατί συζητείται η πληρωμή πριν από τις εκλογές

Η συζήτηση για την επίσπευση της παροχής πραγματοποιείται και σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα πλησιάζει προς τον επόμενο εκλογικό κύκλο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζεται η σημασία των εισοδηματικών πιέσεων, ενώ η ακρίβεια εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Το ενδεχόμενο πρόωρης καταβολής του επιδόματος συνδέεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και με τις εισηγήσεις κυβερνητικών στελεχών για ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων στήριξης.

Πρόκειται, ωστόσο, για πολιτικές εκτιμήσεις και όχι για επιβεβαιωμένη κυβερνητική απόφαση.

Τι έχει προαναγγείλει ο Παύλος Μαρινάκης

Στη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης προστέθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι θα υπάρξουν νέα έκτακτα μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Δεν προχώρησε, ωστόσο, σε εξειδίκευση των παρεμβάσεων ούτε επιβεβαίωσε ότι ανάμεσά τους θα περιλαμβάνεται η επίσπευση του επιδόματος των 500 ευρώ.

Επομένως, οι δηλώσεις του ενισχύουν τη συζήτηση για νέες οικονομικές παρεμβάσεις, χωρίς να αποτελούν επιβεβαίωση του συγκεκριμένου σεναρίου.

Ποιοι θα μπορούσαν να λάβουν τα 500 ευρώ

Το σενάριο που εξετάζεται αφορά την πρόωρη εφαρμογή της σχεδιαζόμενης χριστουγεννιάτικης παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Εφόσον αποφασιστεί η επίσπευση, θα πρέπει να διευκρινιστούν επισήμως οι όροι καταβολής, οι κατηγορίες προσωπικού που θα καλύπτονται και η ακριβής ημερομηνία πληρωμής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχει ανακοινωθεί νέα διαδικασία αιτήσεων ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για πληρωμή τον Δεκέμβριο του 2026.

Η παροχή των 500 ευρώ, όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα, δεν πρέπει επίσης να συγχέεται με την πλήρη επαναφορά του παλαιού 13ου μισθού στο Δημόσιο.

Πότε αναμένονται οι αποφάσεις

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη των συζητήσεων, καθώς το οικονομικό επιτελείο αναμένει πληρέστερη εικόνα της πορείας των εσόδων και των διαθέσιμων δημοσιονομικών περιθωρίων.

Εάν προκριθεί η επίσπευση, θα απαιτηθεί επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση και η αναγκαία θεσμική διαδικασία για την εφαρμογή της.

Το βέβαιο είναι ότι το σενάριο καταβολής των 500 ευρώ τα Χριστούγεννα του 2026 βρίσκεται στη δημόσια συζήτηση. Το αν θα μετατραπεί σε πραγματική πληρωμή παραμένει ανοιχτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ