Επιτέλους τέλος η ταλαιπωρία για τους οφειλέτες: “Ανάσα” για όσους έχασαν τις ρυθμίσεις – Πώς θα γίνει η επανένταξη για όλους

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους που απειλούνται με κατασχέσεις και άλλα εισπρακτικά μέτρα της εφορίας παρέχοντας τη δυνατότητα επανένταξης σε παλιές ρυθμίσεις που χάθηκαν.

H μερική αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων στην εφορία που προβλέπεται στο νομοσχέδιο με τον νέο φορολογικό κώδικα έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου σχεδόν 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν 107 δισ. ευρώ, και από αυτά μόλις το 5,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου ή 4,7 δισ. ευρώ βρίσκεται σε ρύθμιση.

Όμως, η αναβίωση των ρυθμίσεων έχει και βαρύ αντίτιμο καθώς θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι χρωστούμενες δόσεις από τότε που χάθηκε ο διακανονισμός.

Οι παλιές ρυθμίσεις οφειλών θα ανοίξουν ξανά υπό προϋποθέσεις μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Επί της ουσίας όμως η αναβίωση αφορά όσους είχαν κάνει διακανονισμό και τον έχασαν.

Εάν μάλιστα η εφορία κράτησε η κατάσχεσε χρήματα ενώ η ρύθμιση ειχε ηδη χαθει, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν, δηλαδή θα πιστωθούν για να καλύψουν τις δόσεις που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Πρακτικά, δηλαδή, με τις νέες διατάξεις στον Κώδικα παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.

Όμως, σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση.

συνέχεια στο enimerotiko.gr