Σε νέα ψηφιακή εποχή περνά μέρος της διαδικασίας για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου 2026 η κατάσχεση εις χείρας τρίτου πραγματοποιείται σε σημαντικό βαθμό ηλεκτρονικά. Η αλλαγή περιορίζει τη διακίνηση έντυπων εγγράφων και επιταχύνει τα διαδικαστικά βήματα μεταξύ δικαστικών επιμελητών, τραπεζών και των υπόλοιπων εμπλεκομένων.
Η νέα διαδικασία αφορά κατασχέσεις εις χείρας τρίτου, ένα από τα βασικά εργαλεία αναγκαστικής εκτέλεσης. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και περιπτώσεις κατά τις οποίες χρήματα που ανήκουν στον οφειλέτη βρίσκονται σε τραπεζικό λογαριασμό.
Η ψηφιοποίηση αφορά διαδικασίες που κινούν το Δημόσιο, τράπεζες, servicers αλλά και άλλοι ιδιώτες πιστωτές, μειώνοντας την ανάγκη φυσικής παρουσίας και κατάθεσης έντυπων εγγράφων στις δικαστικές υπηρεσίες.
Πώς γίνεται πλέον η διαδικασία
Ο δικαστικός επιμελητής εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας και εκδίδει Μοναδικό Κωδικό Δήλωσης (ΜΚΔ).
Στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχωρίζονται ο αριθμός της κατασχετήριας έκθεσης και το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
Ακολουθεί η τράπεζα, η οποία υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή της σχετικά με την ύπαρξη ή μη καταθέσεων του οφειλέτη και επισυνάπτει το προβλεπόμενο αρχείο.
Η διαδικασία πραγματοποιείται με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή, ενώ για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται ψηφιακή βεβαίωση μέσω του gov.gr.
Με την ολοκλήρωση της υποβολής καταγράφεται ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα, ώστε να πιστοποιούνται με ακρίβεια τόσο η ημερομηνία όσο και η ώρα κατάθεσης.
Οι κρίσιμες προθεσμίες
Η δήλωση της τράπεζας πρέπει να πραγματοποιείται μέχρι τις 19:00 της όγδοης ή της τριακοστής ημέρας, ανάλογα με την περίπτωση, με την προθεσμία να υπολογίζεται από την επομένη της επίδοσης του αντιγράφου της κατασχετήριας έκθεσης στον τρίτο.
Εφόσον η τελευταία ημέρα συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα, η προθεσμία μεταφέρεται στην επόμενη εργάσιμη, και πάλι έως τις 19:00.
Έχει προβλεφθεί ακόμη και το ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης της πλατφόρμας την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται δυνατότητα φυσικής επίδοσης της δήλωσης στον δικαστικό επιμελητή και αυτοδίκαιη παράταση της προθεσμίας κατά μία ημέρα.
Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές δηλώσεις είναι ελεγχόμενη και παρέχεται μόνο στα πρόσωπα που προβλέπει η διαδικασία.
Πόσο κοστίζει
Για ποσά έως 8.000 ευρώ, η αμοιβή του δικαστικού επιμελητή ορίζεται στα 150 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 8.000 ευρώ φτάνει τα 300 ευρώ.
Προβλέπεται επιπλέον τέλος χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το οποίο αντιστοιχεί στο 3% της αμοιβής του δικαστικού επιμελητή.
Πότε μπορεί να αποδεσμευτεί ο τραπεζικός λογαριασμός
Η ψηφιοποίηση δεν αφορά μόνο την επιβολή της κατάσχεσης. Ηλεκτρονικά μπορεί να κινηθεί και η διαδικασία για την άρση κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού για οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Για την άρση πρέπει σωρευτικά:
- να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 25% της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε η κατάσχεση, μαζί με τόκους και προσαυξήσεις,
- το υπόλοιπο της οφειλής να έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή να τελεί σε αναστολή πληρωμής,
- τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί.
Η σχετική αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του myAADE, από την ενότητα «Τα Αιτήματά μου».
Τι αλλάζει ουσιαστικά για τον οφειλέτη
Η σημαντική αλλαγή είναι κυρίως ο τρόπος διεκπεραίωσης και όχι η δημιουργία ενός νέου δικαιώματος κατάσχεσης. Οι διαδικασίες που μέχρι σήμερα απαιτούσαν περισσότερα φυσικά έγγραφα και διαδοχικές ενέργειες αποκτούν πλέον ψηφιακή ροή, ηλεκτρονική υπογραφή και χρονοσφραγίδα.
Αυτό μπορεί να κάνει τη διαδικασία ταχύτερη και περισσότερο αυτοματοποιημένη.
Για τους οφειλέτες, επομένως, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία η έγκαιρη τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι διαθέσιμες ρυθμίσεις και η γνώση των δικαιωμάτων και των προστατευτικών διατάξεων που ισχύουν για κάθε περίπτωση.



