Ρεύμα: Έρχεται επιδότηση για τις επιχειρήσεις – Ποιες και πώς θα την λάβουν

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να λάβουν την επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Η ενίσχυση αυτή θα αφορά το τρίμηνο Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και αναμένεται να εξυπηρετήσει πάνω από 650.000 επιχειρήσεις με ετήσιες πωλήσεις έως 10 εκατομμύρια ευρώ για το 2024.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επιδότηση αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτήν που είχαν λάβει τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες, δηλαδή 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, το ακριβές ποσό της ενίσχυσης δεν έχει καθοριστεί ακόμα, ενώ παραμένει ασαφές πόσες κιλοβατώρες θα επιδοτηθούν. Υπενθυμίζεται ότι για τα νοικοκυριά η επιδότηση καλύπτει τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, τις οποίες καταναλώνει το 90% των νοικοκυριών. Για τις επιχειρήσεις, το όριο κατανάλωσης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, με βάση τις τιμές της χονδρικής αγοράς ενέργειας.

Ένα ακόμα ανοιχτό ζήτημα αφορά τον τρόπο καταβολής της επιδότησης. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια: είτε τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων επιχειρήσεων, είτε θα αφαιρεθούν από τα τιμολόγια της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, οι επιδοτήσεις αναμένεται να καταβληθούν τον Απρίλιο, εκτός εάν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η ενίσχυση έρχεται για πρώτη φορά μετά την ενεργειακή κρίση, με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το βάρος της αύξησης των τιμών της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, εξαιρούνται από την επιδότηση οι αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν σταθερό τιμολόγιο και εκείνες που έχουν ήδη λάβει επιδοτήσεις ή ενισχύσεις άνω των 300.000 ευρώ το 2024.

Όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα που θα ανοίξει στα μέσα Μαρτίου και να υποβάλουν την αίτησή τους, μαζί με υπεύθυνη δήλωση που θα επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν λάβει επιδοτήσεις άνω του ορίου των 300.000 ευρώ, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η διαδικασία αναμένεται να είναι απλή και γρήγορη, με τα στοιχεία για τον τζίρο των επιχειρήσεων να αντλούνται από το σύστημα MyDATA, ενώ, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι φορείς, η διαδικασία θα είναι εύκολη και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ