Υποχρεωτική μείωση της ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής και συγκεκριμένα από τη 13:00 έως τις 16:00 και από τις 20:00 μέχρι τις 22:00 περιλαμβάνει το σχέδιο της Κυβέρνησης. 

Ρεύμα: Δύσκολος χειμώνας έρχεται στην Ελλάδα με την Κυβέρνηση να βάζει «στοπ» στην ανεξάντλητη κατανάλωση ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα εφαρμόζοντας καθημερινά μέτρα που θα αφορούν 5 ώρες εντός μιας ημέρας.

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος τον χειμώνα, καθώς:

δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, πρώτον πώς θα επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε η Κομισιόν στα κράτη-μέλη και, δεύτερον, αν το νέο μοντέλο θα περάσει και στα νοικοκυριά ή μόνο στις επιχειρήσεις.

Ρεύμα: Οι ώρες που ελαττώνεται η ηλεκτρική ενέργεια

Αρχικά, η Κομισιόν έχει προτείνει την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής με τις υψηλότερες τιμές.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει πλάνο για υποχρεωτική μείωση στο ρεύμα κατά 5% τις ώρες αιχμής και συγκεκριμένα από τις 13:00 έως 16:00 και από τις 20:00 έως 22:00 το βράδυ.

Βέβαια, στα νοικοκυριά, από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα για το ρεύμα αλλά κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης, με αντιστρόφως ανάλογη επιδότηση. Δηλαδή, όσο λιγότερο καταναλώνεις, τόσο περισσότερο να επιδοτείσαι.

Επίσης

Σύμφωνα βέβαια με τον ΑΔΜΗΕ, τα στοιχεία είναι διαφορετικά και οι ώρες αιχμής που είχε ορίσει στο παρελθόν, ήταν για Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο από τις 18:00-20:00 και για Ιούνιο μέχρι Αύγουστο από τις 21:00-22:00.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έχει βασικό οδηγό για τις ώρες αιχμής το τρίωρο 10:00-13:00 για το πρωί και 18:00-20:00.

Όπως δείχνουν τα παραπάνω σενάρια, ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί ένα δίωρο το απόγευμα προς βράδυ του χειμώνα.

Ρεύμα: Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα

Ακόμα περισσότερα προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει η κλιμακωτή επιδότηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη.

Όπως περιέγραψε στο Open ο ίδιος, είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού, καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, «οι μετρήσεις δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες».

Τόνισε δε πως εφόσον δεν υπάρχει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, οι πρώτοι λογαριασμοί δεν πρόκειται να καταγράφουν μείωση, ακόμη και αν αυτή έχει επιτευχθεί.

Και αυτό, διότι, τα νοικοκυριά που έχουν λογαριασμό ανά τετράμηνο δεν πρόκειται να δουν επιδότηση για μήνες, την ώρα που θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος. Όσοι πάλι επέλεξαν δίμηνο ή ανά μήνα, θα χρεωθούν «κατά προσέγγιση καταναλώσεις», πριν γίνει πραγματική μέτρηση.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΧρόνης Πολίτσης: “αν πάψετε να παρκάρετε τα παιδιά σας στα σχολεία στα γήπεδα και πραγματικά ασχοληθείτε με αγάπη για αυτά θα λύσετε το πρόβλημα ..”
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά-Ιθάκη: Χαμηλές θερμοκρασίες σήμερα-Δείτε 10 περιοχές