Θα πάρουν φωτιά τα ΑΤΜ στις 15 Μαρτίου-Χιλιάδες θα δουν τους λογαριασμούς τους αυξημένους από 100 έως 2400 ευρώ

Σε περίπου 20.000 ασφαλισμένους θα καταβληθούν τελικά οι προκαταβολές επικουρικής σύνταξης την επόμενη εβδομάδα, από ένα σύνολο 115.000 εν αναμονή εδώ και 3 ή 4 χρόνια.

Ο συνολικός αριθμός μειώνεται καθώς το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι τις προηγούμενες 40 ημέρες εκδόθηκαν σχεδόν 33.000 επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πληρωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου. Άρα δεν θα συμπεριληφθούν στην εμβόλιμη πληρωμή της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης προκαταβολή επικουρικής δεν θα λάβουν όσων δεν έχει εκκαθαριστεί ο φάκελός τους για την κύρια σύνταξη, αν και κατέθεσαν από ετών την σχετική αίτηση. Άρα αποκλείονται όσοι δεν έχουν οριστική απόφαση κύριας σύνταξης.

Παράλληλα αποκλείονται της προκαταβολής όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2022 (τους προηγούμενους 8 μήνες).
Με δεδομένο μάλιστα ότι τον Ιανουάριο εκκαθαρίστηκαν 17.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, εν τέλει την προκαταβολή της προσεχούς εβδομάδας θα λάβουν περί τις 20.000 εν αναμονή συνταξιούχοι.

Έτσι το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τώρα να επιτρέψει, κατά τις επόμενες εβδομάδες, την επέκταση της προκαταβολής και στους συνταξιούχους κύριας σύνταξης οι οποίοι κατέθεσαν τις αιτήσεις τους μέχρι τα τέλη του 2022. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι έχει εκκαθαριστεί η αίτηση για κύρια σύνταξη.

Να σημειωθεί ότι η προκαταβολή των 100 ευρώ συνοδεύεται και από αναδρομικά από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης (σ.σ. συνολικά 2.400 ευρώ για δίχρονη αναμονή ή 1.800 ευρώ για αναμονή ενάμιση έτους).

Ωστόσο, οι ανάπηροι και οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας θα λάβουν προκαταβολή 50 ευρώ (και αντίστοιχα αναδρομικά), ενώ τα ορφανά τέκνα μόλις 25 ευρώ.

Από την προκαταβολή των 100, 50 ή 25 ευρώ της επικουρικής σύνταξης, άρα και των συνοδευτικών αναδρομικών που αυτή συνεπάγεται και μάλιστα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, εξαιρούνταιουρ όσοι:

  1. Δεν έχουν συνταξιοδοτική απόφαση για την κύρια σύνταξη και συνολικό χρόνο ασφάλισης στο επικουρικό ταμείο 15 έτη.
  2. Πάσχουν οι αιτήσεις τους για λήψης επικουρικής (έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν).
  3. Έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις για τις επικουρικές μέσα στον Φεβρουάριο ή τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή καθώς θα λάβουν πλήρεις αποδοχές μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

πηγή: ieidiseis.gr