Οι συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν διαγραφή δανείων για τις οικογένειες των θυμάτων των πυρκαγιών, οικονομική ενίσχυση 50.000 ευρώ και εξάμηνο «πάγωμα» δόσεων για πυρόπληκτους.
Έκτακτη στήριξη από τις τράπεζες: Διαγράφουν δάνεια, δίνουν 50.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων και «παγώνουν» τις δόσεις
Δέσμη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και των πολιτών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφές, ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς – προχωρούν σε διαγραφή συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων, ενώ όλες οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ θέτουν σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστολής πληρωμών για τους πυρόπληκτους.
Διαγράφονται δάνεια για τις οικογένειες των θυμάτων
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαγράφονται οι ατομικές δανειακές υποχρεώσεις που αφορούν:
- στεγαστικά δάνεια,
- καταναλωτικά δάνεια,
- οφειλές από πιστωτικές κάρτες.
Το μέτρο αφορά τους γονείς, τους συζύγους και τα προστατευόμενα τέκνα των Ελλήνων πυροσβεστών και των χειριστών του ελικοπτέρου που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους στο Γύθειο, το Ρέθυμνο και την Ψάθα.
Οικονομική ενίσχυση 50.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια
Παράλληλα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταβάλουν 50.000 ευρώ σε καθεμία από τις οικογένειες των πέντε θυμάτων των πυρκαγιών και του αεροπορικού δυστυχήματος.
Τον συντονισμό της διαδικασίας έχει αναλάβει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία θα επικοινωνήσει με τις οικογένειες για την υλοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης.
Εξάμηνο «πάγωμα» δόσεων για πυρόπληκτους
Την ίδια στιγμή, όλες οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε αναστολή καταβολής των δόσεων για έξι μήνες για κάθε μορφή δανείου που αφορά:
- ιδιώτες,
- ελεύθερους επαγγελματίες,
- επιχειρήσεις,
οι οποίοι επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης απαιτήσεων.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν για δανειολήπτες που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στις περιοχές που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτες από την κυβέρνηση.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, ώστε να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διευκολύνσεις.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί να στηρίξει τόσο τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα όσο και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών.



