Η Ειδική Αγωγή στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη περνά σε νέα εποχή, με τη δημιουργία 12 νέων Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) σε σχολεία των δύο νησιών, καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό στην εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες.
Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με την υπογραφή της Υπουργού Παιδείας, κας Σοφίας Ζαχαράκη, φέρνει έναν πρωτοφανή αριθμό νέων δομών ειδικής εκπαίδευσης στις τοπικές σχολικές μονάδες, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό σύστημα της περιοχής.
Τα νέα Τμήματα Ένταξης ιδρύονται στα εξής σχολεία:
Νηπιαγωγεία:
-
2ο, 4ο & 5ο Νηπιαγωγεία Αργοστολίου
-
Νηπιαγωγείο Κεραμειών
-
Νηπιαγωγείο Ιθάκης
-
2/θέσιο Νηπιαγωγείο Σάμης
-
1ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου
Δημοτικά:
-
1ο & 2ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου
-
Δημοτικό Σχολείο Σκάλας
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
-
3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου «Ρόκκος Χοιδάς»
-
2ο Ημερήσιο ΓΕΛ Αργοστολίου «Παναγιώτης Βεργωτής»
Γιατί έχει σημασία αυτό;
Η ένταξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ξεκινά πλέον από την προσχολική ηλικία, θέτοντας τις βάσεις για μια ομαλή μετάβαση στις επόμενες βαθμίδες. Η πρώιμη παρέμβαση είναι κρίσιμη και αυτή η πρωτοβουλία δείχνει ότι η πολιτεία αρχίζει να το αντιλαμβάνεται εμπράκτως.
«Στεκόμαστε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα και εργαζόμαστε για ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά μας» δήλωσε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Παναγής Καππάτος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Υπουργό Παιδείας.
Τι άλλο αλλάζει στα σχολεία των νησιών;
Παράλληλα με την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής:
-
Εκτελούνται ανακαινίσεις σε σχολικές μονάδες (π.χ. 1ο Δ.Σ. Αργοστολίου, Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας)
-
Το Κοργιαλένειο Σχολικό Κτίριο αποκαθίσταται μέσω ΕΣΠΑ
-
130.000€ δόθηκαν από το Υπ. Εσωτερικών για επισκευές και συντηρήσεις
Στις αρχές Αυγούστου αναμένονται και οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, με έμφαση στην Ειδική Αγωγή.



