Μια σημαντική παρέμβαση για την προστασία και ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας δρομολογείται με χρηματοδότηση ύψους 330.000 ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Καππάτος.
Το έργο προβλέπει την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, την αποκατάσταση των ψηφιδωτών και των λιθοδομών, καθώς και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών ώστε το μνημείο να καταστεί ασφαλές και προσβάσιμο στους επισκέπτες.
Ένα σημαντικό μνημείο της ρωμαϊκής Κεφαλονιάς
Η ρωμαϊκή έπαυλη της Αγίας Ευφημίας χρονολογείται από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στην Κεφαλονιά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, τα οποία μαρτυρούν την ιστορική και αρχαιολογική σημασία του χώρου.
Η πρώτη ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τον Βασίλειο Καλλιπολίτη, ενώ οι ανασκαφικές εργασίες επανεκκίνησαν το 2000, έπειτα από χρόνια κατά τα οποία το μνημείο είχε υποστεί σημαντικές φθορές.
Την περίοδο 2008-2009 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IIIA Ελλάδα–Ιταλία, με παρεμβάσεις στα ψηφιδωτά δάπεδα, στις τοιχοποιίες και στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.
Νέα παρέμβαση ύψους 330.000 ευρώ
Η νέα χρηματοδότηση έρχεται να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, με στόχο τόσο τη μακροχρόνια προστασία του αρχαιολογικού χώρου όσο και την οργανωμένη ανάδειξή του.
Σύμφωνα με τον κ. Καππάτο, η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος έργων πολιτισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Όπως αναφέρει, την τελευταία τριετία το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει σε έργα και παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το μεγάλο έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, η ανάδειξη του Θολωτού Τάφου των Τζανάτων, καθώς και άλλες παρεμβάσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών.
Καππάτος: «Ευθύνη μας να παραδώσουμε τα μνημεία προστατευμένα στις επόμενες γενιές»
Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι η προστασία των μνημείων δεν αφορά μόνο τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, αλλά μπορεί να συμβάλει και στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής ανάπτυξης της Κεφαλονιάς.
«Είναι ευθύνη μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τα μνημεία του τόπου μας προστατευμένα και αναδειγμένα», σημειώνει.
Παράλληλα, ευχαριστεί την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη στήριξη των σχετικών παρεμβάσεων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης για το έργο της.



