Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξηγεί εάν υπάρχει ανάγκη νέων αυστηρότερων µέτρων και γιατί ο Απρίλιος είναι ο κρισιµότερος µήνας

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόµενο να αυστηροποιηθούν τα µέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, εάν παραστεί ανάγκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και ∆ιαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» τονίζει πως «εάν χαλαρώσουµε, θα το πληρώσουµε» και ότι «βρισκόµαστε ακόµα στην αρχή της προσπάθειας». Αναφερόµενος στην περίοδο του Πάσχα επισηµαίνει ότι «δεν θα το περάσουµε παρέα µε φίλους και συγγενείς, αλλά στο σπίτι», ενώ προσθέτει πως δεν αποτελεί εξαίρεση η Κυριακή του Πάσχα. «Το κάνουµε για να µπορέσουµε να γιορτάσουµε όλοι µαζί το επόµενο Πάσχα, για να µπορέσουµε να σφίξουµε ξανά στην αγκαλιά µας όλους όσους αγαπάµε» εξηγεί ο υφυπουργός.

Εχετε χαρακτηρίσει τον Απρίλιο ως τον κρισιµότερο µήνα. Υπάρχει ακόµα στο τραπέζι η εκδοχή να αυστηροποιηθούν επιπλέον τα µέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας;

Νοµίζω ότι η συζήτηση για αυστηροποίηση των µέτρων ή για λήψη νέων δεν έχει αξία αυτήν τη στιγµή. Ολα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά και οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αυτό που θα ήθελα να είναι ξεκάθαρο είναι ότι στόχος όλων µας θα πρέπει να είναι να µη χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα µέτρα. Και για να το πετύχουµε αυτό πρέπει να συνεχίσουµε να εφαρµόζουµε αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, γιατί όσο πιο πιστά τηρήσουµε τα µέτρα τόσο αποµακρυνόµαστε από το να πάρουµε άλλα και τόσο πιο γρήγορα θα πάρουµε πίσω τις ζωές µας.

Οσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα, µπορεί να υπάρξει επιµέρους ειδικός σχεδιασµός για τη συγκεκριµένη µέρα;

Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι όλοι αντιλαµβανόµαστε την ανάγκη να παραµείνουµε συνεπείς στην προσπάθεια που καταβάλλουµε και την Κυριακή του Πάσχα. Η συγκεκριµένη µέρα, αν και εξαιρετικά σηµαντική για εµάς τους Ελληνες, δεν µπορεί, δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση. Γιατί αν συµβεί κάτι τέτοιο, θέτουµε σε κίνδυνο το όποιο θετικό αποτέλεσµα έχουµε πετύχει µέχρι σήµερα. Και αυτή είναι µια εξέλιξη που πρέπει να αποφύγουµε πάση θυσία.

Θα υπάρξουν µέτρα σε πόλεις και χωριά για την αποφυγή συνωστισµού για το ψήσιµο του οβελία;

Οπως έχουµε ήδη αναφέρει, το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Και αυτό δεν σηµαίνει µόνο πως δεν θα πάµε στο χωριό, αλλά και ότι δεν θα το περάσουµε παρέα µε φίλους και συγγενείς. Φέτος το Πάσχα θα το περάσει ο καθένας στο σπίτι του. Για να µπορέσουµε να γιορτάσουµε όλοι µαζί το επόµενο, για να µπορέσουµε να σφίξουµε ξανά στην αγκαλιά µας όλους όσους αγαπάµε.

Σε ποια φάση εξάπλωσης του ιού εκτιµάτε ότι βρισκόµαστε και ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχηµα; Πότε θα πείτε ότι πετύχατε τον στόχο σας;

Πιστεύω ότι η συζήτηση για τις «φάσεις» εξάπλωσης του ιού δεν έχει νόηµα, καθώς πιθανότατα θα δηµιουργήσει περισσότερες απορίες από αυτές που θα λύσει. Αυτό που έχει σηµασία να θυµόµαστε είναι ότι βρισκόµαστε ακόµα στην αρχή της προσπάθειάς µας και το τελικό αποτέλεσµα εξαρτάται από όλους µας. Το στοίχηµά µου είναι το ίδιο µε αυτό κάθε συµπολίτη µου, κάθε συνανθρώπου µου: να βγούµε νικητές. Γιατί αν συνεχίσουµε να προσπαθούµε όλοι µαζί, είµαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουµε και ότι η χώρα µας θα µνηµονεύεται ως παράδειγµα προς µίµηση.

Εχουν λάβει χώρα καταγγελίες από τοπικούς φορείς νησιών για απόβαση επισκεπτών σε νησιά µε τη χρήση διαφόρων τεχνασµάτων. Εχετε διαπιστώσει ότι συµβαίνει κάτι τέτοιο;

Αντιλαµβανόµαστε πλήρως την ανησυχία των κατοίκων των µικρών νησιών. Γι’ αυτό και ήδη από τις αρχές Μαρτίου δυνατότητα µετάβασης στα νησιά έχουν µόνο οι µόνιµοι κάτοικοί τους. Και επειδή κάποιοι λίγοι προσπάθησαν να αλλάξουν τη µόνιµη κατοικία τους για να µπορέσουν να πάνε στα νησιά ή τα χωριά τους, οι δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης µόνιµης κατοικίας έχουν ανασταλεί µε στόχο την προστασία των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον, περιορισµοί υφίστανται και στη µετακίνηση µεταξύ των νησιών, καθώς µόνο οι κάτοικοι των µικρότερων νησιών έχουν τη δυνατότητα να µεταβούν στα µεγαλύτερα νησιά του ίδιου δήµου είτε για λόγους υγείας, είτε για µετάβαση στην τράπεζα ή σε κατάστηµα ειδών πρώτης ανάγκης. ∆ηλαδή για απολύτως αναγκαίους λόγους. Κατανοούµε την αγωνία των κατοίκων και των δηµοτικών Αρχών των νησιών µας, γι’ αυτό και λαµβάνουµε κάθε πρόσφορο µέτρο για να αποφύγουµε µετάβαση µη µόνιµων κατοίκων στα νησιά.

Εάν µέχρι τις 27 Απριλίου οι πολίτες τηρήσουν κατά γράµµα τα µέτρα αυτοπεριορισµού και η εξέλιξη της πανδηµίας είναι αυτή που επιθυµούν οι αρµόδιοι επιστήµονες, µε ποιο τρόπο θα γίνει η σταδιακή αποκλιµάκωση των µέτρων;

Επιτρέψτε µου να πω ότι είναι πρόωρο να συζητήσουµε τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή για αποκλιµάκωση των µέτρων. Ακόµα είναι πολύ νωρίς και δεν πρέπει να το ξεχνάµε αυτό. Θα έρθει η ώρα να µιλήσουµε και για το τέλος και για το πώς θα αποκλιµακωθούν τα µέτρα, σύµφωνα πάντα και µε τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής για την αντιµετώπιση του κορονοϊού. Αυτήν τη στιγµή είναι κρίσιµο να παραµείνουµε όλοι προσηλωµένοι στον στόχο. Να συνεχίσουµε την προσπάθεια για να µπορέσουµε να προφυλάξουµε ό,τι έχουµε πετύχει µέχρι στιγµής. Εάν χαλαρώσουµε, θα το πληρώσουµε..

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ.
Επόμενο άρθροΡαγκούσης: Η ένοχη ολιγωρία της Κυβέρνησης και η αλήθεια που αποσιωπά. Οι πτήσεις από Ιταλία και οι 2 ταχύτητες εξάπλωσης του κορωνοιού.