Νέα δημοσκόπηση Palmos: Η ΝΔ δεν επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου – Στο 30,1% και μόλις 13% στους νέους

Πρώτη με μεγάλη διαφορά παραμένει η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis, όμως πίσω από το 30,1% υπάρχει ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία: το κυβερνών κόμμα, παρά την ανάκαμψη από τον Ιούνιο και τα μέτρα της ΔΕΘ, δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο επίπεδο που κατέγραφε η ίδια εταιρεία τον Μάρτιο.

Η πορεία στις τρεις μετρήσεις είναι χαρακτηριστική: 31,3% τον Μάρτιο, 28,1% τον Ιούνιο και 30,1% τον Σεπτέμβριο. Συνεπώς η ΝΔ ανακτά δύο μονάδες από το χαμηλό του Ιουνίου, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται 1,2 μονάδες χαμηλότερα από τον Μάρτιο.

Αυτό είναι και το βασικό πολιτικό μήνυμα της μέτρησης. Η ΝΔ εξακολουθεί να κυριαρχεί απέναντι σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να εμφανίζεται μια μεταβολή μετά τη ΔΕΘ που να την επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα της ίδιας δημοσκοπικής σειράς.

Και υπάρχει ένα δεύτερο εύρημα που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: στις ηλικίες 17–34 ετών η ΝΔ καταγράφεται μόλις στο 13%, ενώ η ΕΛ.Α.Σ. βρίσκεται στο 18%.

Επομένως, το 30,1% και η μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι μόνο η μία πλευρά της δημοσκόπησης. Η άλλη είναι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντική απόσταση από παλαιότερες εκλογικές επιδόσεις και ιδιαίτερα χαμηλή καταγραφή στους νεότερους ψηφοφόρους.

Νέα δημοσκόπηση Palmos: Στο 30,1% η ΝΔ –  το «καμπανάκι» των νέων και τα δύο νέα κόμματα

Μία ακόμη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αποκτήσει ορισμένα σταθερά χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα παραμένει εξαιρετικά ρευστό ως προς το τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η νέα πανελλαδική έρευνα της Palmos Analysis για το TheOpinion.gr, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, καταγράφει τη Νέα Δημοκρατία πρώτη με 30,1% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, την ΕΛ.Α.Σ. δεύτερη με 15,2% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 12,8%.

Η πρώτη ανάγνωση είναι προφανής.

Η ΝΔ εξακολουθεί να διαθέτει πολύ μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση: παρά τη ΔΕΘ και το νέο πακέτο κυβερνητικών μέτρων, η ΝΔ δεν εμφανίζει ακόμη μια δημοσκοπική μεταβολή τέτοιου μεγέθους που να αλλάζει συνολικά την πολιτική εξίσωση.

Και αυτή ίσως είναι η σημαντικότερη λεπτομέρεια της μέτρησης.

ΝΔ 30,1% – ΕΛ.Α.Σ. 15,2% – ΠΑΣΟΚ 12,8%

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής τα ποσοστά καταγράφονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 30,1%, ΕΛ.Α.Σ. 15,2%, ΠΑΣΟΚ 12,8%, ΚΚΕ 6,9%, Ελληνική Λύση 6,2%, Ελπίδα για τη Δημοκρατία 5,2%, Πλεύση Ελευθερίας 5,1%, Φωνή Λογικής 4,1%, ΜέΡΑ25 3%, Σπαρτιάτες 2%, ΣΥΡΙΖΑ 1,5%, Νίκη 1,2%, Νέα Αριστερά 0,9% και Δημοκράτες 0,8%.

Στην πρόθεση ψήφου, πριν από την αναγωγή, η ΝΔ βρίσκεται στο 27,5%, η ΕΛ.Α.Σ. στο 13% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,2%.

Η Palmos δίνει επίσης για τη ΝΔ στατιστικό εύρος 27,3%-32,9%, γεγονός που υπενθυμίζει ότι τα δεκαδικά μιας δημοσκόπησης δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εκλογικό αποτέλεσμα. Η ίδια η έρευνα έχει μέγιστο αναφερόμενο στατιστικό σφάλμα ±3,1%.

Η ΔΕΘ δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα

Εδώ βρίσκεται ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας η ΝΔ είχε καταγραφεί τον Μάρτιο στο 31,3%, είχε υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 28,1% και τώρα επανέρχεται στο 30,1%.

Άρα υπάρχει ανάκαμψη περίπου δύο μονάδων από τον Ιούνιο, αλλά η ΝΔ δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο επίπεδο του Μαρτίου.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί διαφορετική διαδρομή: από 13,6% τον Μάρτιο είχε πέσει στο 10,3% τον Ιούνιο και τώρα επανέρχεται στο 12,8%.

Επομένως, η συγκεκριμένη μέτρηση δείχνει κινητικότητα μετά το καλοκαίρι, όχι όμως ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Και αυτό έχει σημασία επειδή δεν πρόκειται για μεμονωμένη εικόνα.

Η Opinion Poll κατέγραψε πριν από λίγες ημέρες τη ΝΔ στο 31%, την ΕΛ.Α.Σ. στο 15,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,1%, ενώ άλλες μετρήσεις μετά τη ΔΕΘ επίσης διατήρησαν την ίδια σειρά των τριών πρώτων κομμάτων.

Με τις απαραίτητες επιφυλάξεις που απαιτεί η σύγκριση διαφορετικών εταιρειών και μεθοδολογιών, διαμορφώνεται επομένως μια αρκετά καθαρή φωτογραφία της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου:

ΝΔ πρώτη γύρω από το 30%, ΕΛ.Α.Σ. δεύτερη και ΠΑΣΟΚ τρίτο.

Το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ βρίσκεται στους νέους

Υπάρχει όμως ένα εύρημα της Palmos που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή.

Στους ψηφοφόρους ηλικίας 17 έως 34 ετών, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Η ΕΛ.Α.Σ. καταγράφεται στο 18% και η Νέα Δημοκρατία στο 13%.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8%, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας στο 7% και το ΚΚΕ στο 2%.

Στην ηλικιακή ομάδα των 75 ετών και άνω, αντίθετα, η ΝΔ φτάνει στο 48%.

Η διαφορά είναι εντυπωσιακή.

Δεν επιτρέπει βέβαια από μόνη της γενικεύσεις για το σύνολο της νέας γενιάς, καθώς τα υποδείγματα των ηλικιακών υποομάδων είναι μικρότερα και συνεπώς έχουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Δείχνει όμως ένα πολιτικό ζήτημα που αξίζει να παρακολουθείται: η εκλογική βάση της ΝΔ εμφανίζεται πολύ ισχυρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες από ό,τι στους νεότερους ψηφοφόρους.

Σαμαράς και Κασιδιάρης: τι πραγματικά λέει η μέτρηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υποθετικά σενάρια για ενδεχόμενα νέα κόμματα του Αντώνη Σαμαρά και του Ηλία Κασιδιάρη.

Εδώ χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία.

Για ένα πιθανό κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, 80% απαντά ότι δεν θα το ψήφιζε σε καμία περίπτωση. Σε δημοσιευμένες αναλύσεις της μέτρησης καταγράφεται 4% που δηλώνει ότι θα το ψήφιζε σίγουρα και 14% που απαντά ότι ίσως το ψήφιζε.

Για ενδεχόμενο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, το 81% δηλώνει ότι δεν θα το ψήφιζε σε καμία περίπτωση, ενώ καταγράφονται 8% «σίγουρα» και 9% «ίσως».

Αυτά τα ποσοστά δεν είναι πρόθεση ψήφου.

Δεν σημαίνουν ότι ένα κόμμα Σαμαρά θα έπαιρνε 18% ή ένα κόμμα Κασιδιάρη 17%.

Μετρούν δυνητική αποδοχή σε ένα υποθετικό σενάριο και επομένως δεν πρέπει να προστίθενται τα «σίγουρα» και τα «ίσως» και να παρουσιάζονται σαν εκλογική επίδοση.

Πολιτικά, ωστόσο, δείχνουν ότι και τα δύο ενδεχόμενα έχουν ένα μετρήσιμο ακροατήριο το οποίο αξίζει να παρακολουθείται.

Και η αριθμητική της Βουλής

Η δημοσιευμένη προσομοίωση εδρών με βάση τη συγκεκριμένη μέτρηση δίνει 122 έδρες στη ΝΔ, 46 στην ΕΛ.Α.Σ., 39 στο ΠΑΣΟΚ, 21 στο ΚΚΕ, 19 στην Ελληνική Λύση, από 16 στην Ελπίδα για τη Δημοκρατία και την Πλεύση Ελευθερίας, 12 στη Φωνή Λογικής και 9 στο ΜέΡΑ25.

Πρόκειται φυσικά για προσομοίωση βάσει μιας σημερινής δημοσκόπησης και όχι για πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος.

Αποτυπώνει όμως πόσο σημαντικό είναι για την κοινοβουλευτική αριθμητική όχι μόνο το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και πόσα κόμματα τελικά θα ξεπεράσουν το εκλογικό όριο.

Η μεγάλη εικόνα

Η Palmos δεν παρουσιάζει μια πολιτική ανατροπή.

Παρουσιάζει περισσότερο μια επιβεβαίωση της εικόνας που διαμορφώθηκε μετά τη ΔΕΘ.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθαρά πρώτη και έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό από το δεύτερο κόμμα στη συγκεκριμένη εκτίμηση. Η ΕΛ.Α.Σ. διατηρεί τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο, αλλά ανακάμπτει αισθητά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Palmos.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν δύο στοιχεία που δεν πρέπει να χαθούν πίσω από τον εντυπωσιασμό της μεγάλης διαφοράς.

Το πρώτο είναι ότι η ΝΔ βρίσκεται στο 30,1%, χαμηλότερα από το 31,3% που της έδινε η ίδια εταιρεία τον Μάρτιο.

Το δεύτερο είναι η πολύ διαφορετική εικόνα στους νέους 17–34 ετών, όπου η ΝΔ καταγράφεται στο 13%.

Η δημοσκόπηση λοιπόν δίνει ταυτόχρονα δύο μηνύματα που μπορούν να συνυπάρχουν:

πολύ μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ απέναντι στους αντιπάλους της, αλλά και σημαντική απόσταση από τα εκλογικά ποσοστά του 2023.

Και, τουλάχιστον σε αυτή τη μέτρηση, η ΔΕΘ βελτίωσε την εικόνα της ΝΔ σε σχέση με τον Ιούνιο, χωρίς να μεταβάλει ριζικά τους συσχετισμούς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.021 ψηφοφόρων άνω των 17 ετών, από 14 έως 18 Σεπτεμβρίου 2026. Το 73% των συνεντεύξεων πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά και το 27% online, με αναφερόμενο μέγιστο στατιστικό σφάλμα ±3,1% σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ