Εκλογές 2027: Νέα ημερομηνία στο τραπέζι του Μαξίμου – Ο «πονοκέφαλος» Σαμαρά και οι δημοσκοπήσεις που ανησυχούν τη ΝΔ

Σε εκλογική τροχιά εισέρχεται σταδιακά η κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ, με το Μέγαρο Μαξίμου να επανασχεδιάζει τη στρατηγική του σε ένα πολιτικό σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο. Οι περιορισμένες μέχρι στιγμής δημοσκοπικές αποδόσεις των κυβερνητικών μέτρων, η κινητικότητα στην αντιπολίτευση και κυρίως η αναμενόμενη δημιουργία κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά προσθέτουν νέες μεταβλητές στην εξίσωση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο το βάρος πέφτει πλέον στην προβολή των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και τα οποία θα αρχίσουν να αποτυπώνονται σταδιακά στα εισοδήματα των πολιτών.

Παράλληλα, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε ακριβώς θα στηθούν οι εθνικές κάλπες του 2027.

Το σενάριο του Ιουνίου 2027

Ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό, ωστόσο, αφήνει περιθώριο επιλογής της ακριβούς ημερομηνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκονται στο τραπέζι, μία από τις εισηγήσεις προβλέπει προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο του 2027, λίγο πριν από την 1η Ιουλίου, όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον επιλεγεί αυτός ο χρόνος, η ευρωπαϊκή συγκυρία αναμένεται να ενταχθεί και στο προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης. Το δίλημμα που θα επιχειρηθεί να τεθεί στους ψηφοφόρους θα αφορά την κυβερνητική σταθερότητα και το ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επιμείνει στη φράση ότι «η κάλπη θα είναι μία», στέλνοντας μήνυμα κατά της λεγόμενης «χαλαρής ψήφου».

Ο παράγοντας Σαμαράς αλλάζει τους υπολογισμούς

Το μεγαλύτερο ίσως άγνωστο στην πολιτική εξίσωση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Η προοπτική δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά αναγκάζει το κυβερνητικό επιτελείο να επανεξετάσει τη στρατηγική του, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει νέες πιέσεις στην εκλογική βάση της κυβερνητικής παράταξης.

Στο εσωτερικό του Μαξίμου φαίνεται να υπάρχουν δύο προσεγγίσεις.

Η πρώτη υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις του πρώην πρωθυπουργού πρέπει να απαντώνται άμεσα και σημείο προς σημείο, ώστε η κυβέρνηση να μην αφήνει αναπάντητες αιχμές που αφορούν τόσο το έργο της όσο και ζητήματα που αγγίζουν την ιδεολογική φυσιογνωμία και τον πατριωτικό χαρακτήρα της ΝΔ.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος.

Κυβερνητικά στελέχη προβληματίζονται για το κατά πόσο μια διαρκής δημόσια αντιπαράθεση με τον Αντώνη Σαμαρά τελικά λειτουργεί υπέρ του ίδιου, δίνοντάς του μεγαλύτερη πολιτική προβολή και επιτρέποντάς του να καθορίζει μέρος της δημόσιας ατζέντας.

Με άλλα λόγια, το Μαξίμου καλείται να βρει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο «δεν αφήνω τίποτα αναπάντητο» και στο «δεν μετατρέπω τον Σαμαρά στον βασικό πολιτικό μου αντίπαλο».

Το κρίσιμο πρόβλημα: Τα μέτρα δεν έχουν δώσει ακόμη ισχυρή δημοσκοπική ώθηση

Πίσω από τους πολιτικούς σχεδιασμούς βρίσκεται όμως ένας αριθμός που ενδιαφέρει περισσότερο από όλους την κυβέρνηση: το ποσοστό της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.

Οι πρώτες ενδείξεις μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ δεν φαίνεται να καταγράφουν τη μεγάλη μεταβολή που θα επιθυμούσε το κυβερνητικό επιτελείο.

Τα δημοσκοπικά οφέλη εμφανίζονται προς το παρόν περιορισμένα, γεγονός που κρατά ζωντανό τον προβληματισμό για το κατά πόσο τα μέτρα μπορούν να δημιουργήσουν πραγματική πολιτική δυναμική.

Στο Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Η κυβερνητική προσδοκία μεταφέρεται ουσιαστικά στις μετρήσεις μετά τον Ιανουάριο, όταν ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών θα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και οι πολίτες θα μπορούν να αξιολογήσουν τις αλλαγές με βάση το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους.

Εκεί θα φανεί εάν η οικονομική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική επανασυσπείρωση ψηφοφόρων ή εάν οι απώλειες της ΝΔ έχουν πλέον βαθύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Μια πολύ πιο δύσκολη εκλογική εξίσωση

Το βέβαιο είναι ότι η διαδρομή προς τις εκλογές του 2027 δεν μοιάζει απλή.

Η κυβέρνηση θα πρέπει ταυτόχρονα να πείσει ότι τα μέτρα της βελτιώνουν την καθημερινότητα, να διατηρήσει τη συσπείρωση της εκλογικής της βάσης και να περιορίσει πιθανές διαρροές προς τα δεξιά.

Και σε αυτή την ήδη δύσκολη εξίσωση έρχεται να προστεθεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Γι’ αυτό και οι επόμενες δημοσκοπήσεις αποκτούν πολύ μεγαλύτερη σημασία από μια απλή καταγραφή ποσοστών. Θα δείξουν εάν η ΔΕΘ αποτέλεσε την αφετηρία ανάκαμψης για τη ΝΔ ή εάν η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες με το πολιτικό τοπίο να γίνεται ακόμη πιο δύσκολο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ