ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πολιτική ισχύς της ομογένειας στην Βουλή των Αντιπροσώπων ενισχύθηκε καθώς η Νικόλ Μαλλιωτάκη κατάφερε να εκθρονίσει τον νυν βουλευτή Μαξ Ρόουζ. Συνεπώς από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα έχουμε  έξι βουλευτές και συγκεκριμένα τους Ντίνα Τάιτους, Τσάρλι Κριστ, Γκας Μπιλιράκη, Τζον Σαρμπάνη και Κρις Πάππα που επανεκλέχτηκαν και Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Σε πολιτειακό επίπεδο η πολιτική ισχύς της ομογένειας, μειώθηκε αφ ενός μεν διότι δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν ο  πολιτειακός γερουσιαστής του Μπρούκλιν Ανδρέας Γουνάρδης και η πολιτειακή βουλευτής της Αστόριας Αραβέλλα Σιμωτά, αφ’ ετέρου διότι η πολιτειακή βουλευτής του Κονέκτικατ Θέμις Κλαρίδη δεν διεκδίκησε την επανεκλογή της.

Η εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου 2020 είχε τις δικές της εκπλήξεις, τις νίκες και τις ήττες. Στις νίκες συμπεριλαμβάνονται η εκλογή του Μιχάλη Ταννούση, ως πολιτειακού βουλευτή του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ και του Ιωάννη Αλέξανδρου Σακέλου (John-Alexander M. Sakelos) ως πολιτειακού βουλευτή του Γουάτστόουν και των περιχώρων.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, αριστερά, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά και ο δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας Κώστας Κωνσταντινίδης.

Στις εκπλήξεις μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους υποψήφιους βουλευτές Μιχάλη Σιδεράκη, Πέτρο Παπανικολάου στη Νέα Υόρκη και του Άλεκ Σκαρλάτου στο Όρεγκον, που έδωσαν επάξιο αγώνα και έχασαν με μικρή ως επί το πλείστων διαφορά.

Παραθέτουμε τα αποτελέσματα των ομογενών υποψηφίων:

Στην 12 εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης η φιλελληνίδα βουλευτής Carolyn B. Maloney  κέρδισε 75.86% των ψήφων ενώ ο Ρεπουμπλικανός Carlos Santiago-Cano τα 17.30% των ψήφων.

Η μέχρι πρότινος πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ Νικόλ Μαλλιωτάκη κέρδισε 56.44% των ψήφων είτε 136,382 ψήφους και νίκησε τον νυν ομοσπονδιακό βουλευτή Max N. Rose που κέρδισε 41.06% των ψήφων και εκλέχτηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο βήμα ο πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν Αντριου Γουνάρδης, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί,

Ο Μιχάλης Σιδεράκης, ο οποίος πολιτεύτηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα έδωσε μια επάξια μάχη, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί ως πολιτειακός βουλευτής της 2ης εκλογικής περιφέρειας. Ηττήθηκε από τον νυν πολιτειακό γερουσιαστή Mario R. Mattera με 33.38 % έναντι 52.49 %.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής της 12ης εκλογικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης αν και κατέβηκε χωρίς αντίπαλο, εν τούτοις απώλεσε 19.70% των ψήφων, καθώς 17.274 Αστοριείς ψήφισαν λευκό, 29 ψήφισαν άκυρο, ενώ 812 ψηφοφόροι εξέφρασαν την δική τους προτίμηση.

Ο Δημοκρατικός πολιτειακός γερουσιαστής του Μπρούκλιν Ανδρέας Γουνάρδης δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό Vito J. Bruno που κέρδισε τα 51.37% των ψήφων είτε 40.621 ψήφους έναντι 34.586.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ ΆΪλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης ο οποίος επανεκλέχτηκε. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ομογενής Πίτερ Χατζηπέτρος (Peter D. Hatzipetros) εισήλθε για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο διεκδικώντας την 23 εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Ηττήθηκε από την Stacey G. Pheffer Amato (39.57% έναντι 55.34).

Ο Ιωάννης Αλέξανδρος Σακέλλος (John-Alexander M. Sakelos), ο οποίος πολιτεύτηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διεκδίκησε την 26 εκλογική περιφέρεια που περιλαμβάνει το Γουάιτστόουν ήρθε πρώτος με 49.54% των ψήφων έναντι του Edward C. Braunstein που κέρδισε 45.01% των ψήφων (19.599 έναντι 17.808).

Ο Μιχάλης Ταννούσης κέρδισε μια επάξια νίκη και είναι ο πρώτος κυπριακής καταγωγής που εκλέγεται στην πολιτειακή βουλή με 60.81% των ψήφων. Ο Μιχάλης Ταννούσης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» πολιτεύτηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κέρδισε την έδρα που κατείχε η Νικόλ Μαλλιωτάκη και περιλαμβάνει το Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ (64η εκλογική περιφέρεια).

Ο ομογενής Πέτρος Παπανικολάου (Petros Papanicolaou) πολιτεύτηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διεκδίκησε την εκλογή του ως πολιτειακού βουλευτή της 108ης εκλογικής περιφέρειας, αλλά δεν τα κατάφερε. Παρά ταύτα το αποτέλεσμα της αναμέτρησης του παρέχει το δικαίωμα να συνεχίσει το αγώνα για την επόμενη αναμέτρηση. Ο κ. Παπανικολάου κέρδισε 27.05 % των ψήφων είτε 10.970 ψήφους.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Τζέιμς Σκουφής, κέρδισε 45.85% των ψήφων και κατάφερε να επανεκλεγεί στην 39η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

O πολιτειακός βουλευτής της 33ης εκλογικής; Περιφέρειας του Ροντ Άϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης εκλέχτηκε θριαμβευτικά 94 % των ψήφων.

Η πολιτειακή βουλευτής του Κονέκτικατ Νικόλ Κλαρίδη Ντίτρια (Nicole Klarides-Ditria) κατάφερε να επανεκλεγεί, ενώ η αδελφή της Θέμις Κλαρίδη, η οποία είναι αρχηγός της μειοψηφίας της πολιτειακής βουλής του Κονέκτικατ, δεν διεκδίκησε την επανεκλογή, διότι θέλει να διεκδικήσει το αξίωμα του κυβερνήτη του Κονέκτικατ το 2022.

Στην 4η Περιφέρεια του Όρεγκον, ο ομογενής Ρεμπουπλικανός υποψήφιος Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Άλεκ Σκαρλάτος, ένας από τους τρεις Αμερικανούς που έσωσαν την αμαξοστοιχία στο Παρίσι από μια αιματηρή τρομοκρατική επίθεση το 2015, δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς συγκέντρωσε 45,2% ενώ ο επί χρόνια Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, και αντίπαλός του, Πήτερ Ντε Φάζιο (Peter De Fazio), έλαβε 52,7%.

Η Ομοσπονδιακή Βουλευτής Ντίνα Τάιτους από το Δημοκρατικό Κόμμα, επικράτησε με μεγάλη διαφορά στην μάχη με την Ρεπουμπλικανή αντίπαλό της, Τζόις Μπέντλεϊ.

Στην 13η Περιφέρεια της Φλόριδα, ο Δημοκρατικός ελληνο-κυπριακής καταγωγής Ομοσπονδιακός Βουλευτής Τσάρλι Κριστ -από το ελληνικής προέλευσης Χριστοδούλου- αποσπά ένα ποσοστό κοντά στο 52% των ψήφων, ενώ η αντίπαλός του από το Ρεμπουπλικανικό Κόμμα, Άννα Παουλίνα

Στην 12η Περιφέρεια της Φλόριδας,οΓκας Μπιλιράκης έλαβε ποσοστό που ξεπέρασε το 60% με την αντίπαλό του, την Δημοκρατική Κίμπερλυ Ουόκερ, να περιορίζεται κοντά στο 37%..

Στην Περιφέρεια 1 του Νιου Χάμσαϊρ, ο νυν Ομοσπονδιακός Βουλευτής Κρις Πάππας από το Δημοκρατικό Κόμμα, επικράτησε του Ρεπουμπλικανού Ματ Μάουερς.

Πηγή: anamniseis.net

Προηγούμενο άρθροΣκάλα: “ΚΑΛΑΣΕ ΤΟ ΞΕΦΤΕΛΙΣΜΕΝΟ”
Επόμενο άρθροΔιάγγελμα Μητσοτάκη αύριο στις 12:00 για την πανδημία του κορονοϊού