Εμβολιασμοί: Αυτά είναι τα επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα που μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Δείτε ποια είναι τα επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα που «πρέπει» να εμβολιαστούν σύμφωνα με τους «ειδικούς»

Έντονη συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό περί υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, όμως η συζήτηση αυτή αφορά μόνον εργαζομένους στο δημόσιο.

Όπως είναι ήδη γνωστό υγειονομικοί, εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε ΚΕΠ είναι αρκετά πιθανό να υποχρεωθούν σε εμβολιασμό από Σεπτέμβρη.

Όμως οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δεν είναι διόλου απίθανο να αφορούν και τον ιδιωτικό τομέα, άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη αναφερθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Ο Κ.Μητσοτάκης είχε πει πως «η αγορά θα αυτορυθμιστεί», ενώ ο Α.Γεωργιάδης έχει μιλήσει για «απολύσεις εργαζομένων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν».

Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης τις αποφάσεις για τον ιδιωτικό τομέα θα τις πάρουν οι επιχειρήσεις και όχι η κυβέρνηση, αν και όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα «ανάψει το πράσινο φως» για απολύσεις ανεμβολίαστων σε ορισμένα επαγγέλματα.

Τα ποια επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, τονίζοντας πως «για τους εργαζομένους που έχουν μεγάλο αριθμό επαφών, δηλαδή που έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους καθημερινά μέσω του επαγγέλματός τους».

Αυτοί σύμφωνα με τον καθηγητή είναι οι εργαζόμενοι των παρακάτω κλάδων:

  • Επαγγελματίες της Υγείας
  • Εργαζόμενοι στην Εστίαση
  • Εργαζόμενοι σε προσφορά υπηρεσιών
  • Επαγγελματίες οδηγοί
  • Εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Τουρισμός
  • Επαγγελματίες αθλητές κ.α.

Ο κ. Παρασκευής την ίδια στιγμή συμπλήρωσε πως ο εμβολιασμός αυτών των κατηγοριών είναι μια σημαντική παράμετρος ώστε να περιοριστεί η διασπορά καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να μεταδώσουν. Το γεγονός αυτό μπορεί να φέρει νέες συρροές κρουσμάτων.

«Παρ’ όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν και άλλες εστίες μεγάλης μετάδοσης. Αυξημένος κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αλλά και τους συμμετέχοντες σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις που υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός» είπε στη συνέχεια ο καθηγητής.

Πηγή: pronews.gr