Στις 15 Σεπτεμβρίου 2026 αναμένεται, σύμφωνα με σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες, να αποφυλακιστεί ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ήδη από τον Μάιο ο ίδιος είχε δηλώσει ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου συμπληρώνει τον χρόνο της δευτεροβάθμιας ποινής του και ότι μετά την αποφυλάκισή του σκοπεύει να επιστρέψει ενεργά στην πολιτική.
Η πληροφορία για τις 15 Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα, η ημερομηνία που προσδιορίζεται για την αποφυλάκισή του είναι η 15η Σεπτεμβρίου.
Ο Κασιδιάρης εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών, μετά την καταδίκη του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η καταδίκη του επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό τον Μάρτιο του 2026.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι είχε επιλέξει να μην αποφυλακιστεί νωρίτερα υπό όρους, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμούσε η αποφυλάκισή του να συνδέεται με περιοριστικούς όρους.
Έχει ήδη προαναγγείλει επιστροφή στην πολιτική
Η αποφυλάκισή του αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον επειδή ο ίδιος έχει ήδη γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα.
Σε ανακοίνωσή του τον Μάιο είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή αμέσως μετά την έξοδό του από τη φυλακή.
Παράλληλα, είχε ξεκαθαρίσει ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει «σε έναν νέο κομματικό σχηματισμό», χωρίς όμως –σύμφωνα με όσα ο ίδιος ανακοίνωσε– να εμφανιστεί ως πρόεδρος, επικεφαλής, γενικός γραμματέας ή ιδρυτής του.
Η συγκεκριμένη επιλογή συνδέεται και με το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για τη συμμετοχή κομμάτων στις εθνικές εκλογές.
Το δημοσίευμα που αναφέρει την ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου υποστηρίζει επίσης ότι ο Κασιδιάρης δεν έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Αντίστοιχο ισχυρισμό έχει διατυπώσει δημόσια και ο ίδιος.
Ωστόσο, η διατύπωση ότι «μπορεί να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες» χρειάζεται προσοχή, καθώς άλλο είναι η διατήρηση ατομικών πολιτικών δικαιωμάτων και άλλο οι ειδικές προϋποθέσεις που εξετάζονται για την ανακήρυξη ενός εκλογικού συνδυασμού.
Άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει ότι, ακριβώς λόγω των νομοθετικών περιορισμών που έχουν θεσπιστεί, δεν σκοπεύει να είναι επικεφαλής ή ιδρυτής του σχηματισμού στον οποίο σχεδιάζει να συμμετάσχει.
Η επόμενη ημέρα
Εφόσον επιβεβαιωθεί η 15η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία οριστικής αποφυλάκισης, το ενδιαφέρον θα στραφεί αμέσως στις πολιτικές κινήσεις του.
Ο ίδιος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική, αλλά αντιθέτως προαναγγέλλει ενεργό συμμετοχή σε νέο κομματικό σχηματισμό.
Έτσι, η αποφυλάκισή του ενδέχεται να αποτελέσει αφετηρία νέων πολιτικών εξελίξεων στον χώρο της ελληνικής ακροδεξιάς, με το επόμενο κρίσιμο ζήτημα να είναι ποιος θα είναι ο νέος σχηματισμός, ποια πρόσωπα θα συμμετέχουν και ποια θα είναι τελικά η θέση του ίδιου του Κασιδιάρη σε αυτόν.



