Με νέα χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, 57 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και την έναρξη λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου Κεφαλονιάς στο Ληξούρι μπαίνουν Κεφαλονιά και Ιθάκη στη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Παναγή Καππάτου.
Λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης παρουσιάζει τρεις παρεμβάσεις που αφορούν άμεσα τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την εκπαιδευτική κοινότητα των δύο νησιών.
114.980 ευρώ στους τέσσερις Δήμους
Όπως αναφέρει ο Παναγής Καππάτος, με τη Γ΄ Κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2026, το υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του υπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, κατανέμει συνολικά 28 εκατ. ευρώ στους Δήμους όλης της χώρας για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για τους τέσσερις Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης προβλέπονται συνολικά 114.980 ευρώ.
Ειδικότερα:
- Δήμος Αργοστολίου: 73.110 ευρώ
- Δήμος Ιθάκης: 9.750 ευρώ
- Δήμος Ληξουρίου: 18.740 ευρώ
- Δήμος Σάμης: 13.380 ευρώ
Το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνεται στον Δήμο Αργοστολίου, ενώ η χρηματοδότηση προορίζεται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.
57 μόνιμοι διορισμοί σε Κεφαλονιά και Ιθάκη
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο βουλευτής και στην ενίσχυση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, 57 μόνιμοι διορισμοί πραγματοποιούνται φέτος στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Οι διορισμοί αφορούν Γενική και Ειδική Αγωγή, καθώς και το ΚΕΔΑΣΥ, με στόχο την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως σημειώνει ο κ. Καππάτος, πραγματοποιούνται περίπου 5.500 νέοι μόνιμοι διορισμοί, ενώ από το 2019 το συνολικό πλήθος των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση ανέρχεται σε 53.912.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιδίωξη είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της πρώτης φάσης προσλήψεων να βρίσκονται στις θέσεις τους από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κενά.
Ξεκινά το Μουσικό Γυμνάσιο Κεφαλονιάς στο Ληξούρι
Ξεχωριστή θέση στην ανακοίνωση καταλαμβάνει η έναρξη λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου Κεφαλονιάς, με έδρα το Ληξούρι.
Η νέα σχολική δομή ξεκινά τη λειτουργία της από τη φετινή σχολική χρονιά και, όπως επισημαίνει ο βουλευτής, διευρύνει τις εκπαιδευτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά της Κεφαλονιάς.
Παράλληλα, αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της μακράς μουσικής και πολιτιστικής παράδοσης του νησιού και ειδικότερα της Παλικής.
«Πρόκειται για μια νέα δημόσια εκπαιδευτική δομή που δημιουργεί περισσότερες επιλογές για τα παιδιά της Κεφαλονιάς και συνδέει την εκπαίδευση με τη μουσική παράδοση του τόπου μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγής Καππάτος.
Καππάτος: «Θα συνεχίσω να διεκδικώ»
Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης τονίζει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
«Ως Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα συνεχίσω να διεκδικώ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας», αναφέρει.
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο κ. Καππάτος, τα δύο νησιά με νέα χρηματοδότηση 114.980 ευρώ για τα σχολεία, 57 μόνιμους διορισμούς και μία νέα εκπαιδευτική δομή στο Ληξούρι, το Μουσικό Γυμνάσιο Κεφαλονιάς.



