Καραμανλής: Το «ΟΧΙ» του 1940, τα σημερινά εθνικά μέτωπα και το παρασκήνιο με τον Σαμαρά
Με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο. Η εκδήλωση για την επέτειο του «ΟΧΙ» πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονης συζήτησης για την εξωτερική πολιτική, μετά και την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης. Την ίδια ώρα, το παρασκήνιο γύρω από ενδεχόμενη παρουσία του Αντώνη Σαμαρά προσθέτει μια ακόμη πολιτική διάσταση.
Μια ομιλία με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος
Ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στις 18:30, στο Πολεμικό Μουσείο.
Το αντικείμενο της εκδήλωσης είναι το ιστορικό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ωστόσο, η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η ομιλία έχει προκαλέσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να συνδέσει τα ιστορικά διδάγματα με τις σημερινές προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο κατά πόσον θα υπάρξουν αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάγκη διαμόρφωσης σταθερής εθνικής στρατηγικής.
Μέχρι την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, πάντως, το ακριβές περιεχόμενο της ομιλίας παραμένει άγνωστο.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο επίκεντρο
Η παρέμβαση Καραμανλή έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης να εγκρίνει τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης που είχε υπογραφεί το 2019 με την Τουρκία.
Η εξέλιξη της 20ής Οκτωβρίου επανέφερε στο προσκήνιο ένα ζήτημα που αποτελεί σταθερή πηγή έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και αγνοεί τα δικαιώματα ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Η νέα απόφαση του λιβυκού Κοινοβουλίου εντείνει τη συζήτηση για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας, τις σχέσεις με τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης και τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.
Σε αυτό το περιβάλλον, κάθε δημόσια τοποθέτηση ενός πρώην πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.
Το παρασκήνιο με τον Αντώνη Σαμαρά
Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα είναι η πιθανότητα παρουσίας του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση.
Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενδέχεται να βρεθεί στο Πολεμικό Μουσείο, γεγονός που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για μία ακόμη δημόσια συνύπαρξη των δύο πρώην προέδρων της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ωστόσο, προχώρησε σε επίσημη διευκρίνιση στις 22 Οκτωβρίου.
Στην ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν απέστειλε πρόσκληση σε πρώην πρωθυπουργό για να παραστεί στην επετειακή εκδήλωση.
Η τοποθέτηση αυτή διαψεύδει την ύπαρξη πρόσκλησης από τον διοργανωτή, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να αποκλείει άλλες προσωπικές επικοινωνίες.
Κατά συνέπεια, ούτε η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά ούτε η πληροφορία περί προσωπικής πρόσκλησης από τον Κώστα Καραμανλή μπορούν αυτή τη στιγμή να θεωρηθούν επιβεβαιωμένες.
Η σχέση των δύο πρώην πρωθυπουργών και η κυβέρνηση
Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν κατά καιρούς διατυπώσει δημόσιες επισημάνσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής στρατηγικής.
Οι παρεμβάσεις τους παρακολουθούνται με ενδιαφέρον και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα όταν αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η συζήτηση για την ενδεχόμενη παρουσία Σαμαρά αποκτά, επομένως, πολιτική σημασία πέρα από το καθαρά επετειακό περιεχόμενο της εκδήλωσης.
Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι μια πιθανή κοινή εμφάνιση θα συνιστούσε από μόνη της συντονισμένη πολιτική πρωτοβουλία.
Τα «όχι» του χθες και οι προκλήσεις του σήμερα
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου προσφέρει ένα ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να αναδειχθούν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και διεθνών σχέσεων.
Το ερώτημα είναι εάν ο Κώστας Καραμανλής θα περιοριστεί σε μια ιστορική αναφορά ή θα επιλέξει να διατυπώσει και συγκεκριμένες θέσεις για τις σημερινές εξελίξεις.
Η πρόσφατη απόφαση της λιβυκής Βουλής καθιστά ιδιαίτερα επίκαιρη κάθε αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ομιλία της Κυριακής θα δείξει εάν ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να τοποθετηθεί δημόσια για αυτά τα ζητήματα και ποιο περιεχόμενο θα δώσει στη σύνδεση της ιστορικής επετείου με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.



