Καραμανλής – Σαμαράς: Αντιδράσεις στα σενάρια περί «ουδετερότητας» απέναντι στον Μητσοτάκη – Το βλέμμα στις 25 Οκτωβρίου
Νέα πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τον Κώστα Καραμανλή να τηρεί ίσες αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά. Με δημόσια παρέμβαση αμφισβητείται αυτή η ερμηνεία, με επίκληση των προηγούμενων τοποθετήσεων των δύο πρώην πρωθυπουργών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αναμενόμενη παρέμβαση Καραμανλή στις 25 Οκτωβρίου.
Η διαφωνία για τη στάση του Κώστα Καραμανλή
Στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης στη Νέα Δημοκρατία επανέρχονται οι σχέσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αφορμή αποτέλεσε νέο δημοσίευμα που, σύμφωνα με δημόσια παρέμβαση η οποία ακολούθησε, εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να διατηρεί στάση ουδετερότητας ανάμεσα στον σημερινό πρωθυπουργό και τον Αντώνη Σαμαρά.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση αμφισβητείται έντονα από τον συντάκτη της παρέμβασης, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του Κώστα Καραμανλή τα τελευταία χρόνια δεν δικαιολογούν την εικόνα των ίσων αποστάσεων.
Η διαφωνία δεν αφορά μόνο τις προσωπικές σχέσεις των τριών πολιτικών προσώπων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται οι παρεμβάσεις δύο πρώην πρωθυπουργών στο εσωτερικό της παράταξης.
«Ο Καραμανλής δεν χρειάζεται εκπροσώπους»
Ο συντάκτης της δημόσιας τοποθέτησης υπογραμμίζει ότι δεν επιχειρεί να μιλήσει εκ μέρους του Κώστα Καραμανλή.
Αντιθέτως, τονίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει ο ίδιος τις πολιτικές του θέσεις και δεν έχει ανάγκη από τρίτους που θα ερμηνεύουν τις προθέσεις του.
«Ο Κώστας Καραμανλής δεν χρειάζεται ούτε εκπροσώπους ούτε αυτόκλητους ερμηνευτές. Ό,τι έχει να πει, το λέει ο ίδιος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού δείχνουν πολιτική απόσταση από συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές.
«Πολιτική ουδετερότητα απέναντι στον μητσοτακισμό δεν προκύπτει από τις δημόσιες θέσεις του Κώστα Καραμανλή», σημειώνει.
Πρόκειται για πολιτική ερμηνεία των τοποθετήσεων Καραμανλή και όχι για νέα δήλωση του ίδιου σχετικά με τη στάση του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αντώνη Σαμαρά.
Τα ζητήματα στα οποία εντοπίζονται συγκλίσεις
Σύμφωνα με τη δημόσια παρέμβαση, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν διατυπώσει προβληματισμούς ή κριτική σε μια σειρά από πεδία της κυβερνητικής πολιτικής.
Για τον Κώστα Καραμανλή γίνεται αναφορά στις παρεμβάσεις του για τα εθνικά θέματα, τις υποκλοπές, τη λειτουργία των θεσμών, την εξωτερική πολιτική και την εθνική κυριαρχία.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις τοποθετήσεις του σχετικά με την ανάγκη η Ελλάδα να διατηρεί αυτόνομη και ενεργητική στάση στις διεθνείς σχέσεις της.
Αντίστοιχα, για τον Αντώνη Σαμαρά επισημαίνεται η κριτική που έχει ασκήσει στα ελληνοτουρκικά, στο Μεταναστευτικό, σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και στη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας.
Ο συντάκτης της παρέμβασης υποστηρίζει ότι αυτές οι τοποθετήσεις αποτυπώνουν κοινά σημεία κριτικής απέναντι σε βασικές κυβερνητικές επιλογές.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν ταυτίζονται σε όλα τα ζητήματα.
«Δεν υπάρχει μυστική συμφωνία»
Ένα από τα σημεία της παρέμβασης είναι η ρητή αποφυγή ισχυρισμού περί συνεννόησης ή συμφωνίας μεταξύ Καραμανλή και Σαμαρά.
«Δεν λέω ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν συμφωνήσει σε κάθε λεπτομέρεια ή ότι υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία. Δεν θα υποκαταστήσω κανέναν τους», αναφέρεται.
Η διευκρίνιση αυτή έχει σημασία, καθώς διαχωρίζει την εκτίμηση περί πολιτικής σύγκλισης από την ύπαρξη οργανωμένης κοινής πρωτοβουλίας.
Η διαπίστωση κοινών σημείων στην κριτική δύο πολιτικών προσώπων δεν συνεπάγεται αυτομάτως συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις τους.
Ούτε μπορεί να θεωρηθεί απόδειξη ότι έχουν αποφασίσει κοινή στάση απέναντι σε μελλοντικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία.
Η διαφορά ανάμεσα στη σιωπή και την ουδετερότητα
Ο συντάκτης της τοποθέτησης επιμένει ιδιαίτερα στη διάκριση ανάμεσα στην περιορισμένη δημόσια παρουσία και στην πολιτική ουδετερότητα.
Όπως αναφέρει, η επιλογή ενός πρώην πρωθυπουργού να μην εμπλέκεται στην καθημερινή κομματική αντιπαράθεση δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις.
«Άλλο η απόφαση ενός πρώην πρωθυπουργού να μη γίνει κομματάρχης. Και άλλο η πολιτική ουδετερότητα. Άλλο η προσεκτική δημόσια στάση. Και άλλο οι ίσες αποστάσεις», επισημαίνει.
Με αυτή την επιχειρηματολογία αμφισβητείται η ερμηνεία ότι ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται σε ίση πολιτική απόσταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά.
Η τελική αποτίμηση της στάσης του, πάντως, προϋποθέτει την εξέταση των ίδιων των δημόσιων παρεμβάσεών του και όχι μόνο των ερμηνειών που διατυπώνονται γι’ αυτές.
Αιχμές για τα δημοσιεύματα και τις πολιτικές σκοπιμότητες
Η δημόσια παρέμβαση περιλαμβάνει και αιχμές για όσους προβάλλουν την εικόνα της ουδετερότητας Καραμανλή.
Ο συντάκτης της υποστηρίζει ότι τέτοιες αναφορές αποσκοπούν στην πολιτική απομόνωση του Αντώνη Σαμαρά και στην παρουσίαση του Κώστα Καραμανλή ως ενδεχόμενου στηρίγματος της σημερινής κυβερνητικής ηγεσίας.
Πρόκειται για εκτίμηση που αποδίδεται αποκλειστικά στον συντάκτη της παρέμβασης, χωρίς να τεκμηριώνεται στο συγκεκριμένο κείμενο κάποια οργανωμένη προσπάθεια ή συντονισμένη ενέργεια.
Η αντιπαράθεση αυτή αναδεικνύει, πάντως, το ενδιαφέρον που εξακολουθούν να προκαλούν οι δημόσιες θέσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών και ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται με τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Στις 25 Οκτωβρίου στρέφεται το ενδιαφέρον
Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με αναφορά στην 25η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία, σύμφωνα με τον συντάκτη της, αναμένεται να μιλήσει εκ νέου ο Κώστας Καραμανλής.
«Θα περιμένουμε 25 ΟΚΤ να μιλήσει ΠΑΛΙ ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής», σημειώνει.
Η αναμενόμενη τοποθέτηση αποκτά ενδιαφέρον λόγω της συζήτησης που έχει προηγηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρόκειται υποχρεωτικά να αναφερθεί στις σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αντώνη Σαμαρά.
Μέχρι τότε, το βασικό ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι πώς θα αποτυπωθούν οι πολιτικές θέσεις του Κώστα Καραμανλή στις επόμενες δημόσιες παρεμβάσεις του.
Το βέβαιο είναι ότι οι διαφορετικές ερμηνείες για τη στάση του εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.



