Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την Ακρίβεια και την Ενεργειακή κρίση με την τέως υπουργό και τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου και τον Νίκο Φαραντούρη, καθηγητή και συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κεφαλονιάς το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Βαλλιανάτος μαζί με την Σουζάνα Πεφάνη

Ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου Σπ. Πεφάνης

Η εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα την Ακρίβεια και την Ενεργειακή κρίση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο στο μπαστούνι έναντι της ΑΕΝ στις 19:30. Όμως λόγω ξαφνικού κωλύματος της τέως υπουργού Έφης Αχτσιόγλου υπήρξε καθυστέρηση με αποτέλεσμα η εκδήλωση να ξεκινήσει στις 21:00 με καθυστέρηση μιάμισης ώρας.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και στελέχη της δημοτικής αρχής Μιχαλάτου του Δήμου Αργοστολίου, όπως ο πρόεδρος του ΔΣ Νικόλας Βαλλιανάτος και ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πεφάνης.

Την εκδήλωση, η οποία είχε έντονο προεκλογικό άρωμα, άνοιξε ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κεφαλονιάς Σπύρος Παγώνης καλωσορίζοντας τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους. Ο κ. Παγώνης κάλεσε σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη την μεγαλύτερη πολιτική φούσκα της μεταπολίτευσης.

Το καλωσόρισμα του Σπύρου Παγώνη

Την συζήτηση συντόνισε η τέως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης και νυν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Η Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου ξεκίνησε ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον αιφνίδιο χαμό του Ηλία Νικολακόπουλου.
Μίλησε για τις αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις, οικονομική, δημόσιας υγείας, πολεμικές συρράξεις κοντά μας, οι οποίες οδηγούν σε ένα συναίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας.
Μιλώντας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τόνισε ότι με υπεκφυγές και δικαιολογίες δεν μπορεί να κυβερνηθεί μια χώρα.
Η οικονομική κρίση και η ακρίβεια φέρει την σφραγίδα Μητσοτάκη, όπως είπε, καθότι είναι αποτέλεσμα δικών του επιλογών όπως η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία όπως το ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο ενεργειακό πληθωρισμό στον ΟΟΣΑ, έχει πληθωρισμό 11%, έχει την 5η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο κλπ. Τις κρατικές επιδοτήσεις τις χαρακτήρισε τροφοδότη της αισχροκέρδειας.
Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα ρυθμιστικά και φορολογικά εντός της χώρας, πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη ο οποίος χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει ως σύγκρουση δύο κόσμων. Από την μία η προσέγγιση που θέλει αγαθά όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση να προσφέρονται και να εξασφαλίζονται και από την άλλη μια προσέγγιση που τα παραπάνω τα θεωρεί ως αγοραία προϊόντα για κάποιους.

Την παρούσα κλιμάκωση των τιμών την απέδωσε σε εξωγενείς αλλά και σε ενδογενείς αιτίες. Το φαινόμενο διογκώθηκε και γίναμε “πρωταθλητές” της ακρίβειας διότι λίγοι παίκτες δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια δημιουργώντας ολιγοπωλιακά φαινόμενα. Αυτό δημιούργησε στρεβλώσεις και τη διατήρηση των τιμών σε υψηλότατα επίπεδα.
Καυτηρίασε φαινόμενα παρεμβάσεων στις ανεξάρτητες αρχές, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ελέγχουν και εμποδίζουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σε συνθήκες ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού η συνεννόηση για την διατήρηση υψηλών τιμών είναι εύκολη και για τον λόγο αυτό απαιτούνται έλεγχοι αλλά και εύστοχες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας εκεί που αυτή συντελείται, στην χονδρική αγορά.

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου μαζί με τον Νίκο Φαραντούρη

Χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη την πραγματοποίηση έξυπνων δημοσιονομικών παρεμβάσεων οι οποίες θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος χωρίς να επιβαρυνθούν επιπλέον φορολογικά οι Έλληνες πολίτες. Ως παράδειγμα έφερε την φορολογία των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χωρίς για μείωση σε φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και άλλα χωρίς το κόστος να επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες.
Τα παραπάνω μέτρα, όπως είπε, τα είχε προτείνει και η Ευρωπαϊκή επιτροπή, με την ελληνική κυβέρνηση τότε να υποτιμά το φαινόμενο της ακρίβειας.
Τέλος, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής όπως ισχύει στη χώρα μας τη χαρακτήρισε δημιούργημα της παρούσας κυβέρνησης. Τόνισε ότι ναι μεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν αναπροσαρμόστηκε και αυτό ήταν επιλογή της τότε κυβέρνησης.
Αναφορικά με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής είπε ότι αυτή είναι πλαστή καθότι αυτή θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ώστε να μην αναφέρεται ως όρος η ρήτρα.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, απολαμβάνοντας παράλληλα εδέσματα από το μπουφέ που είχε στηθεί.

Το φωτορεπρτάζ είναι της Αντριάνας Καραντινού.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΈκτακτη ανακοίνωση: Αλλάζει το ωράριο των σχολείων – Πότε ανοίγουν ξανά
Επόμενο άρθροΠέτρος Φιλιππίδης: Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με πόνους στην καρδιά