Μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Γραφείο Δημάρχου εξηγεί γιατί ο Δήμος επιδιώκει να αποκτήσει την ιδιοκτησία του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, παρουσιάζει τον σχεδιασμό για την αξιοποίησή του και απαντά στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.
Νέα σελίδα επιχειρεί να ανοίξει ο Δήμος Αργοστολίου στην πολυετή υπόθεση του ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, θέτοντας πλέον ευθέως το ζήτημα της ιδιοκτησίας του ακινήτου και συνδέοντάς το με έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τη δημιουργία δομών υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία.
Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου και το Γραφείο Δημάρχου επανήλθε με αναλυτική ανακοίνωση, επιχειρώντας να εξηγήσει τόσο το ιστορικό της υπόθεσης όσο και τον στόχο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο με ιστορία μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών, το οποίο δημιουργήθηκε εξαρχής για να εξυπηρετήσει ανάγκες ανθρώπων με αναπηρία, αλλά, σύμφωνα με τη θέση του Δήμου, ουδέποτε αξιοποιήθηκε στον βαθμό που θα μπορούσε.
Από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ του 2003 στο σημερινό ΚΕΦΙΑΠ
Το σημερινό ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, εγκαινιάστηκε το 2003.
Σύμφωνα με το ιστορικό που παραθέτει το Γραφείο Δημάρχου, είχε προηγηθεί το 1998 η παραχώρηση του οικοπέδου από τον τότε Καποδιστριακό Δήμο Αργοστολίου, ενώ το έργο υλοποιήθηκε από την Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας.
Οι προσδοκίες εκείνης της περιόδου ήταν μεγάλες, καθώς επρόκειτο για μια υποδομή που προοριζόταν να εξυπητήσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό σκοπό.
Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει, ωστόσο, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το κτίριο παρέμεινε ουσιαστικά αναξιοποίητο και κλειστό, χωρίς να υπηρετεί στην πράξη και στο σύνολό του την αποστολή για την οποία είχε δημιουργηθεί.
Αυτό ακριβώς το δεδομένο επικαλείται σήμερα ο Δήμος για να υποστηρίξει ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση.
Η μεταφορά του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου
Η κατάσταση στο κτίριο άρχισε να αλλάζει τα τελευταία χρόνια.
Πριν από περίπου δύο χρόνια, με πρωτοβουλία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, μεταφέρθηκαν εκεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο, τα οποία μέχρι τότε λειτουργούσαν στα Περατάτα.
Ο Δήμος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο απλώς για μεταστέγαση δύο σχολικών μονάδων.
Κατά τη θέση της Δημοτικής Αρχής, η εγκατάσταση των σχολείων στο Αργοστόλι δημιούργησε καλύτερες συνθήκες για την κοινωνικοποίηση των παιδιών και μεγαλύτερη επαφή τους με τον αστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης.
Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται πλέον και το ΕΚΑΒ μαζί με τα πληρώματά του. Η μεταφορά του, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είχε πραγματοποιηθεί επί διοίκησης του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς από τον τότε διοικητή Νίκο Βιβλάκη.
Παρά τις συγκεκριμένες χρήσεις, η θέση του Δήμου είναι ότι σημαντικό τμήμα των δυνατοτήτων του ακινήτου εξακολουθεί να παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Το ιδιοκτησιακό στο επίκεντρο
Εδώ βρίσκεται και η ουσία της νέας πρωτοβουλίας.
Η Δημοτική Αρχή έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση να διεκδικηθεί η ιδιοκτησία του κτιρίου από τον Δήμο Αργοστολίου.
Σήμερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, τη διοίκηση του κτιρίου έχει το Νοσοκομείο. Ο Δήμος υποστηρίζει ότι το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει να καταρτιστεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για το ακίνητο.
Το σκεπτικό που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή είναι ότι ο Δήμος διαθέτει διαφορετικά εργαλεία από εκείνα ενός νοσοκομειακού φορέα: δυνατότητες ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ανάπτυξης κοινωνικών δομών και συνεργασιών και σχεδιασμού υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.
«Στόχος δεν είναι η ιδιοκτησία για την ιδιοκτησία. Στόχος είναι η αξιοποίηση για την κοινωνία», είναι η χαρακτηριστική θέση που διατυπώνεται από το Γραφείο Δημάρχου.
Τι θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος
Η πρόταση δεν περιορίζεται, τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού, στην αλλαγή του φορέα που θα έχει την ιδιοκτησία του κτιρίου.
Η Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι θέλει να εξετάσει τη δημιουργία ενός ουσιαστικού Κέντρου Εξυπηρέτησης, Υποστήριξης και Κοινωνικής Φροντίδας για ενήλικα άτομα με αναπηρία.
Ένα τέτοιο εγχείρημα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που περιγράφεται, θα μπορούσε να συνδυάζει υπηρεσίες, κοινωνικές δράσεις, υποδομές και συνεργασίες που θα απευθύνονται τόσο στους ίδιους τους ανθρώπους με αναπηρία όσο και στις οικογένειές τους.
Προς το παρόν, πάντως, βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο.
Η ίδια η ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι προηγείται η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος και στη συνέχεια θα πρέπει να διαμορφωθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και να καθοριστούν οι υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.
Επομένως, δεν πρόκειται ακόμη για ώριμο έργο με συγκεκριμένο προϋπολογισμό ή χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά για την πολιτική κατεύθυνση που θέτει η Δημοτική Αρχή για το μέλλον του ακινήτου.
Οι αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε χωρίς αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με το Γραφείο Δημάρχου, από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις και προβληματισμοί για την πρωτοβουλία.
Η ανακοίνωση αναγνωρίζει ότι ο δημόσιος διάλογος και η διατύπωση διαφορετικών θεσμικών απόψεων είναι αναγκαία, ταυτόχρονα όμως ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του κτιρίου.
Μάλιστα, το Γραφείο Δημάρχου ανεβάζει τους τόνους σε αυτό το σημείο, κάνοντας λόγο για «γενική καχυποψία» και «αναζήτηση πρακτικών προβλημάτων» και σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν λύσεις, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκουν προβλήματα… εμείς θέλουμε να είμαστε με τους πρώτους».
Πρόκειται σαφώς για πολιτική αιχμή της Δημοτικής Αρχής προς τις παρατάξεις που εξέφρασαν ενστάσεις και όχι για ουδέτερη αποτίμηση της συζήτησης.
Το κρίσιμο επόμενο βήμα
Πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση, η ουσία της υπόθεσης μεταφέρεται πλέον στο τι μπορεί να γίνει θεσμικά με το ακίνητο.
Η διεκδίκηση της ιδιοκτησίας από τον Δήμο δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το κτίριο περνά στη δημοτική περιουσία. Θα πρέπει να ακολουθηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να αποσαφηνιστούν οι τίτλοι, οι παλαιότερες παραχωρήσεις και τα δικαιώματα των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων.
Αυτό είναι και το σημείο που θα κρίνει στην πράξη την εξέλιξη της πρωτοβουλίας.
Εφόσον το ιδιοκτησιακό ξεκαθαρίσει προς την κατεύθυνση που επιδιώκει ο Δήμος, θα ανοίξει στη συνέχεια η πολύ μεγαλύτερη συζήτηση: τι ακριβώς θα δημιουργηθεί στο ΚΕΦΙΑΠ, με ποια χρηματοδότηση, με ποιες υπηρεσίες και σε ποιο χρονικό ορίζοντα.
Μια εκκρεμότητα μεγαλύτερη των 20 ετών
Το βέβαιο είναι ότι το ΚΕΦΙΑΠ αποτελεί μια υποδομή που βρίσκεται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια στην τοπική συζήτηση.
Ένα κτίριο που δημιουργήθηκε με συγκεκριμένο κοινωνικό προσανατολισμό, πέρασε μεγάλες περιόδους περιορισμένης ή μηδενικής αξιοποίησης και σήμερα φιλοξενεί ήδη σημαντικές λειτουργίες, χωρίς όμως –σύμφωνα με τον Δήμο– να έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του.
Η Δημοτική Αρχή Αργοστολίου επιχειρεί τώρα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, βάζοντας πρώτο στη σειρά το ιδιοκτησιακό.
Η θέση της συνοψίζεται σε τρία διαδοχικά βήματα: ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας, αναζήτηση χρηματοδότησης και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρία.
Το εάν αυτή η κατεύθυνση μπορεί να υλοποιηθεί και με ποιους όρους θα φανεί από τις θεσμικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, το ουσιαστικό ζητούμενο ξεπερνά τη διαμάχη για το ποιος θα έχει το ακίνητο στα χαρτιά. Είναι εάν μια δημόσια υποδομή που δημιουργήθηκε πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες για έναν πολύ συγκεκριμένο κοινωνικό σκοπό μπορεί τελικά να αξιοποιηθεί πλήρως προς όφελος των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κεφαλονιά.



