Ληξούρι: “Πρώτα θα πέσουν τα κορμιά μας!” – Ο Μαντζουράτος αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από την κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου

Καταγγελίες-φωτιά για το αλιευτικό καταφύγιο Λεγατάτων – “Κάπου υπάρχει ψέμα”

Συνέντευξη με αιχμηρές αποκαλύψεις παραχώρησε ο Δημήτρης Μαντζουράτος στην εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» με τον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο, φέρνοντας στο φως αντιφάσεις, παραλείψεις και σοβαρούς κινδύνους για το αλιευτικό καταφύγιο στα Λεγατάτα.

Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «τίποτα δεν πρόκειται να γίνει» λόγω της προσφυγής, όμως ο Μαντζουράτος τον διαψεύδει:

«Σε προσωπική επικοινωνία μού είπε ότι υπάρχει πιθανότητα η προσφυγή να μην είναι αρκετή. Άρα κάπου υπάρχει ψέμα.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος κατεδάφισης είναι απολύτως πραγματικός και η μόνη λύση είναι η πλήρης νομιμοποίηση του έργου που κατασκευάστηκε το 1992, πριν απαιτηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Παρ’ όλα αυτά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το έχει “πακετάρει” ως αυθαίρετο.


Κατεδάφιση έως τις 3 Δεκεμβρίου – «Το κράτος έδωσε 1,5 εκατ. και τώρα θέλει 300 χιλιάδες για να το γκρεμίσει»

Με την εντολή κατεδάφισης να «τρέχει» μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, ο Μαντζουράτος επισημαίνει ότι η προσφυγή αφήνει την υπόθεση σε εκκρεμότητα:

«Η κατεδάφιση θεωρητικά δεν μπορεί να εκτελεστεί όσο εκκρεμεί η διαδικασία. Όμως πρέπει να δούμε αν αυτό θα γίνει στην πράξη.»

Και προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Είναι αδιανόητο: το κράτος έδωσε 1,5 εκατ. ευρώ για το έργο και τώρα να πληρώσουμε 300 χιλιάδες για να το γκρεμίσουμε.»


«Πρώτα θα πέσουν τα κορμιά μας» – Ψαράδες και κάτοικοι σε αναβρασμό

Η αγωνία στον Αθέρα κορυφώνεται. Ο Μαντζουράτος δηλώνει ότι η τοπική κοινωνία δεν θα επιτρέψει την κατεδάφιση:

«Ο λαός του Αθέρα, οι ψαράδες και όλοι οι κάτοικοι θα το προστατεύσουν. Πρώτα θα πέσουν τα κορμιά μας και μετά το έργο.»

Παράλληλα καλεί τον Δήμο να πάρει ξεκάθαρη θέση και να υπερασπιστεί το καταφύγιο «όχι στα λόγια, αλλά με τα μηχανήματα μπροστά».


Καταγγελίες για την εκπαίδευση: “Έξι σχολεία λείπουν – κανένα δεν έχει αντισεισμική βεβαίωση”

Η εικόνα της εκπαίδευσης περιγράφεται ως αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με τον Μαντζουράτο:

  • Λείπουν έξι σχολικά συγκροτήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • Το ΕΠΑΛ συνεχίζει σε κοντέινερ.

  • 20 χρόνια χωρίς νέο σχολείο στο νησί.

  • Ακόμα και οι επισκευές του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» κρίνονται «πρόχειρες και ανεπαρκείς».

  • Κανένα σχολείο δεν έχει αντισεισμική βεβαίωση.

«Το 2014 γλιτώσαμε από θαύμα επειδή ο σεισμός δεν έγινε ώρα μαθημάτων. Και όμως, δεν έχει γίνει ούτε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος.»


Μουσικό Σχολείο: “Με 15 μαθητές δεν λειτουργεί – αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, πάλι θα μας πουν ‘δεν τα καταφέραμε’”

Για το Μουσικό Σχολείο, ο Μαντζουράτος τονίζει ότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με μόλις 15 συμμετοχές μαθητών και χωρίς τις αναγκαίες υποδομές:

  • δεν υπάρχουν αίθουσες,

  • ούτε εστίες,

  • ούτε οργανωμένη στελέχωση με καθηγητές,

  • η παραχώρηση χώρων από το πρώην ΤΕΙ «δεν αρκεί».

«Αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση και προσωπικό, το σχολείο δεν μπορεί να σταθεί.»


Υποβάθμιση υπηρεσιών: «Το νησί αδειάζει – ακόμη και η Ναυτική Σχολή κινδυνεύει»

Ο Μαντζουράτος καταγγέλλει ότι η Κεφαλονιά χάνει δημόσιες υπηρεσίες η μία μετά την άλλη:

  • ταχυδρομείο,

  • τράπεζες,

  • πιθανή αποδυνάμωση της Ναυτικής Σχολής λόγω αντίστοιχων σχολών στην Πελοπόννησο.

«Αν δεν ήταν οι εφοπλιστές, θα είχε κλείσει. Κάποιοι θεωρούν αυτή την υποβάθμιση ‘φυσιολογική’.»


Μήνυμα προς τους πολίτες: «Αν δεν ντρέπονται οι αρχές, τότε είναι στο χέρι του λαού»

Στο κλείσιμο της συνέντευξης, ο Μαντζουράτος στέλνει σαφές μήνυμα:

«Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα. Αν οι αρχές δεν ευαισθητοποιούνται, τότε η ευθύνη περνά στον λαό. Δεν πρέπει να υπομείνουμε σιωπηρά άλλα τρία χρόνια εγκατάλειψης.»