Lockdown: Ποια μέτρα και πότε εξετάζεται να χαλαρώσουν – Ανοίγουν κομμωτήρια, αλλάζουν οι όροι για το SMS 6

Στις 10 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η Υγειονομική Επιτροπή προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός σε ολόκληρη την επικράτεια και να παρθούν αποφάσεις για το τι και πότε πρέπει να ανοίξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει όλα τα ισχύοντα μέτρα και θα εισηγηθεί αλλαγές σε ό,τι χρειάζεται επικαιροποίηση.

Μετά το τέλος τη συνεδρίασης είναι πολύ πιθανό να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για το σταδιακό άνοιγμα το οποίο φυσικά θα αξιολογείται συνεχώς και θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιδιώκεται ένα τμηματικό άνοιγμα ξεκινώντας από τον χώρο του λιανεμπορίου και μίας σειράς δραστηριοτήτων στις 22 Μαρτίου όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, πάντα με ραντεβού και με τήρηση μέτρων και αποστάσεων, όπως ακριβώς την προηγούμενη φορά, πριν τεθεί σε ισχύ το τρέχον lockdown.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away από 29 Μαρτίου.

Σε ότι έχει να κάνει με τα σχολεία οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτα θα ανοίξουν από τον Απρίλιο γυμνάσια και λύκεια και στη συνέχεια τα δημοτικά.

Στο τραπέζι έχει «πέσει» η πρόταση να μετατεθεί στις 21:00 (έως τις 05:00), όπως γίνεται τις καθημερινές. Υπενθυμίζεται ότι τώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα είναι στις 18:00, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που η απαγόρευση ξεκινά στις 19:00.

Συζητείται επίσης να καταργηθεί και μια άλλη απαγόρευση: η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με ΙΧ στα δυο χιλιόμετρα. Στην Επιτροπή θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση αυτή και οι πολίτες να μπορούν και με το αυτοκίνητό τους (κι όχι μόνο με τα πόδια) να κινηθούν χωρίς χιλιομετρικό «κόφτη» σε όποια απόσταση θέλουν.

Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από προς το τέλος Μαρτίου μελετά η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημείωσε δε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό.

Επιπλέον, όπως είπε, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: elefttherostypos.gr