Μαρία Καρυστιανού: Πέντε άμεσες κινήσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Την άμεση αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στην επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης ζητά το Κίνημα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού. Με ανακοίνωση των Τομέων Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρουσιάζει πέντε συγκεκριμένες προτάσεις, από την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο και την επέκταση των χωρικών υδάτων έως τις διεθνείς διπλωματικές παρεμβάσεις και την επιβολή κυρώσεων.
Η αντίδραση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Στις εξελίξεις στη Λιβύη και στις επιπτώσεις τους για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα παρεμβαίνει το Κίνημα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», με επικεφαλής τη Μαρία Καρυστιανού.
Αφορμή αποτελεί η επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης, μια εξέλιξη που το Κίνημα χαρακτηρίζει ιδιαίτερα δυσμενή για τα ελληνικά συμφέροντα.
Στην ανακοίνωσή του, το Κίνημα αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν αντέδρασε εγκαίρως στις διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Η πρόσφατη “επικύρωση” του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης αποτελεί μία ακόμη τεράστια αποτυχία της Εξωτερικής Πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και μια άκρως δυσμενής εξέλιξη για τη χώρα μας».
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτελεί πολιτική αξιολόγηση του Κινήματος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Οι αναφορές στις κινήσεις της Τουρκίας και στον Χαφτάρ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Άγκυρα είχε επιδιώξει το προηγούμενο διάστημα την προσέγγιση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, με στόχο την αλλαγή της στάσης του απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Το Κίνημα αναφέρεται ειδικότερα στις επισκέψεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, στη Λιβύη.
Παράλληλα, επισημαίνει τις επαφές του γιου του Χαφτάρ στην Τουρκία.
Κατά την εκτίμηση του Κινήματος, οι συγκεκριμένες διπλωματικές κινήσεις θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει εγκαίρως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση διατυπώνεται η κατηγορία ότι η ελληνική διπλωματία περιορίστηκε σε παθητική στάση, παρά τα μηνύματα που, σύμφωνα με το Κίνημα, προέκυπταν από τις τουρκικές πρωτοβουλίες.
Πρώτη πρόταση: Άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου
Η πρώτη από τις πέντε προτάσεις αφορά την ανακήρυξη και οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Το Κίνημα ζητά να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, με ιδιαίτερη αναφορά στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την Κρήτη, τη Ρόδο, το Καστελόριζο και την Κύπρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για περιοχή στην οποία η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η πρόταση περιλαμβάνει τόσο την ανακήρυξη όσο και τη διμερή οριοθέτηση της ΑΟΖ, ζητήματα που συνδέονται με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες.
Δεύτερη πρόταση: Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια
Η δεύτερη πρόταση αφορά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
Το Κίνημα ζητά την άμεση επέκταση νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, νοτίως του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου.
Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί διαφορετικό ζήτημα από την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς αφορά την έκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης επί της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχία.
Η πρόταση εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο ενεργειών που εισηγείται το Κίνημα για την αντιμετώπιση των τουρκικών διεκδικήσεων.
Τρίτη πρόταση: Επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο
Στο τρίτο σημείο της ανακοίνωσης ζητείται η επιτάχυνση των εργασιών για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου.
Το Κίνημα συνδέει την υλοποίηση του έργου με την ανάγκη άμεσων ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί σημαντικό ενεργειακό έργο, με τεχνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές διαστάσεις.
Η ανακοίνωση δεν παρουσιάζει νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά ζητά να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Τέταρτη πρόταση: Διασφάλιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη
Η τέταρτη πρόταση αφορά τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων νοτίως και δυτικώς της Κρήτης.
Το Κίνημα ζητά να εξασφαλιστεί η δέσμευσή τους ότι οι εργασίες και οι περιοχές δραστηριοποίησής τους δεν θα μεταβληθούν εξαιτίας του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Με τη συγκεκριμένη πρόταση επιδιώκεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να διασφαλιστεί η συνέχεια των ενεργειακών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
Δεν αναφέρονται, πάντως, συγκεκριμένες εταιρικές δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί ή μεταβολές σχεδίων που έχουν πραγματοποιηθεί.
Πέμπτη πρόταση: Διπλωματικά διαβήματα και αίτημα κυρώσεων
Η πέμπτη πρόταση επικεντρώνεται στη διεθνή διπλωματική κινητοποίηση της Ελλάδας.
Το Κίνημα ζητά να αναδειχθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και της Λιβύης μέσω άμεσων διαβημάτων προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, εισηγείται να τεθεί ζήτημα επιβολής κυρώσεων σε βάρος των δύο χωρών από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόταση αφορά τη διπλωματική πρωτοβουλία που, κατά την άποψη του Κινήματος, πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων θα εξαρτιόταν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφάσεις των αρμόδιων διεθνών οργάνων.
Το μήνυμα της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με τη δέσμευση του Κινήματος να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να παρεμβαίνει δημόσια για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.
Το Κίνημα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους Τομείς Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία».
Με τις πέντε προτάσεις του, το Κίνημα της Μαρίας Καρυστιανού ζητά αλλαγή στον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις στη Λιβύη, δίνοντας έμφαση στις θαλάσσιες ζώνες, στην ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και στις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες.



