Ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις: Η κίνηση Μητσοτάκη που βάζει τους υπουργούς σε δοκιμασία

Μητσοτάκης: Τελεσίγραφο στους υπουργούς πριν από τις κάλπες – Τι τους ζητά να παρουσιάσουν τη Δευτέρα

Με τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια να παραμένει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τους υπουργούς συγκεκριμένο έργο και μετρήσιμα αποτελέσματα μέχρι τις εκλογές του 2027. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου, κάθε υπουργός καλείται να παρουσιάσει τις βασικές προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του για το διάστημα που απομένει έως τις κάλπες.

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επιταχύνει τους ρυθμούς της κυβέρνησης ενόψει των εθνικών εκλογών του 2027.

Μετά τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει προς τα κυβερνητικά στελέχη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός ζητά πλέον από κάθε υπουργό να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτεραιότητες και να επικεντρωθεί στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Η κυβερνητική κινητοποίηση συνδέεται με την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να περιορίσει τις δημοσκοπικές απώλειες και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη ψηφοφόρων που την είχαν στηρίξει στις εκλογές του 2023.

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη φθορά της ΝΔ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για την πορεία των δημοσκοπικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική αιτία δυσαρέσκειας των πολιτών.

Η προοπτική της αυτοδυναμίας εμφανίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να περιορίσει την ψήφο διαμαρτυρίας και τις απώλειες προς άλλες πολιτικές επιλογές.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο ορισμένα υπουργεία να έχουν επιβραδύνει τους ρυθμούς τους, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες τους φέρονται να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην προσωπική εκλογική τους προετοιμασία.

Όπως αναφέρεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί μια κυβέρνηση που θα εμφανίζεται αποκομμένη από την κοινωνία κατά την τελική ευθεία προς τις εκλογές, ούτε μια παρατεταμένη περίοδο προεκλογικής χαλάρωσης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει επίσης προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων και εκκρεμοτήτων στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κάθε υπουργός με τέσσερις προτεραιότητες

Το βασικό μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης είναι ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να συνοδευτεί από συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι υπουργοί καλούνται να παρουσιάσουν τις τρεις έως τέσσερις σημαντικότερες προτεραιότητές τους μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Η κατεύθυνση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να προβάλλει το κυβερνητικό έργο που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2027 και να αντιμετωπίσει την εκλογική δυσαρέσκεια.

Παράλληλα, αναμένεται να ενταθούν οι περιοδείες του πρωθυπουργού, των υπουργών και των κομματικών κλιμακίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στις περιοχές όπου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει σημαντική απόσταση από τις προηγούμενες εκλογικές επιδόσεις της.

Η ακρίβεια και ο δύσκολος χειμώνας

Σημαντικό μέρος της κυβερνητικής ανησυχίας συνδέεται με τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Το κόστος ζωής και η ενεργειακή ακρίβεια, ενόψει του χειμώνα, παραμένουν στο επίκεντρο του προβληματισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η επιδείνωση της οικονομικής πίεσης θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δυσαρέσκεια και να επηρεάσει αρνητικά την εκλογική συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει την παρουσίαση του έργου της με παρεμβάσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα.

Οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη από τον Σεπτέμβριο

Το μήνυμα προς τους υπουργούς είχε δοθεί ήδη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει σοβαρότητα στον δημόσιο διάλογο, ενότητα στην κυβερνητική παρουσία και υπευθυνότητα από τα πολιτικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι ο δημόσιος διάλογος πρέπει να είναι σοβαρός, η κοινωνία σωστά ενημερωμένη και το πολιτικό προσωπικό ώριμο απέναντι στις απαιτήσεις των καιρών, ξεκινώντας από τα μέλη της κυβέρνησης.

Είχε επισημάνει επίσης:

«Ο λόγος μας δεν οφείλει να είναι μόνο πειστικός, πρέπει να είναι και μετρημένος, ενιαίος και ακριβής, γνωρίζοντας ότι στο τέλος της ημέρας όλους θα μας κρίνουν οι πολίτες».

Παράλληλα, είχε αναφερθεί στην προσωπική του ευθύνη για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς κυβερνητικών στελεχών:

«Αλλά μέχρι τότε, βέβαια, είναι δική μου ευθύνη να αξιολογώ ατομικές συμπεριφορές Βουλευτών και Υπουργών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως προτεραιότητα το ορατό κυβερνητικό έργο και την προβολή του, συνδέοντάς το με το σύνθημα «το είπαμε και το κάνουμε».

Χατζηδάκης: «Μας ενδιαφέρει και στην τελευταία στροφή η κυβέρνηση να παράγει έργο»

Την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΕΡΤnews.

Όπως ανέφερε:

«Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάθε υπουργός θα παρουσιάσει τις 3-4 βασικές προτεραιότητες μέχρι τις εκλογές, γιατί μας ενδιαφέρει και στην τελευταία στροφή η κυβέρνηση να παράγει έργο. Η καλύτερη πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η προσπάθεια, η σοβαρότητα και η δουλειά».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν τις αντιμετωπίζει με αυταρέσκεια.

Όπως σημείωσε, μετά από 7,5 χρόνια διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι θα επικρατήσει και στις επόμενες εκλογές.

Η σύγκριση με τις εκλογές του 2023

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2023 οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστά 32% έως 34%, ενώ το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα έφτασε περίπου στο 41%.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υποστηρίζει πως θα επαναληφθεί υποχρεωτικά η ίδια εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι πολίτες θα αξιολογήσουν το έργο που έχει παραχθεί, θα συγκρίνουν τον πρωθυπουργό με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και θα εξετάσουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως υποστήριξε, το κυβερνών κόμμα προετοιμάζει ήδη το εκλογικό του πρόγραμμα, το οποίο θα στηρίζεται, όπως είπε, στην αλήθεια και θα περιλαμβάνει στοιχεία καινοτομίας.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τελικά τη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντάς την ως τη δύναμη στην οποία μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες του ο μέσος Έλληνας.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του 2027

Με τη συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κυβερνητικών προτεραιοτήτων για τους μήνες που απομένουν μέχρι τις κάλπες.

Η παρουσίαση των στόχων από κάθε υπουργό, η εντατικοποίηση των περιοδειών και η προβολή του κυβερνητικού έργου αποτελούν τους βασικούς άξονες της προσπάθειας για περιορισμό της δημοσκοπικής φθοράς και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ