Τρεις νησιωτικοί Δήμοι κι ένας ηπειρωτικός, με το Δήμο Ρόδου να μένει οριστικά εκτός, περιλαμβάνονται στη ρύθμιση που θα κατατεθεί εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για τη διάσπαση των Δήμων.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «δ», η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη και απομένει μόνο η ψήφισή της και οι μόνοι νησιωτικοί Δήμοι που περιλαμβάνονται σε αυτή για διάσπαση είναι οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς και Μυτιλήνης, με τον Δήμο Ρόδου να παραμένει ενιαίος και αδιαίρετος, κλείνοντας το κεφάλαιο – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- για τη διάσπασή του σε τρεις ή περισσότερους Δήμους.
Όπως έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, με τη ρύθμιση «δεν μπαίνουμε σε συνολική αναθεώρηση του χωροταξικού της αυτοδιοίκησης, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών», πέρα από «ελάχιστες παρεμβάσεις που αφορούν εξόφθαλμες περιπτώσεις», προσθέτοντας πως, μια συνολικότερη αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, θα επέλθει αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου, αφού «εξετάσουμε πού δούλεψε ο Καλλικράτης και πού όχι».
Όπως όμως έγραψε η «δ», το θέμα λαμβάνει άλλη διάσταση αφού διαπιστώνεται ότι οιαδήποτε ρύθμιση, που «φωτογραφικά» εξαιρεί το νησί θα πάσχει νομικά καθώς θα προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας που προβλέπει το Σύνταγμα.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη «δημοκρατική» μέλος της δημοτικής αρχής από τη στιγμή που η τροπολογία που ετοιμάζεται βασίζεται σε πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια αυτά δεν μπορούν «αλά καρτ» να ληφθούν υπόψη σε συγκεκριμένους νησιωτικούς δήμους και να εξαιρεθούν άλλοι που εμπίπτουν στις ίδιες προβλέψεις.
Θεωρεί μάλιστα ότι αν κάτι τέτοιο γίνει τότε η σχετική ρύθμιση θα πάσχει και θεωρητικά θα μπορούσε να προσβληθεί από οιονδήποτε για τη Συνταγματικότητά της ενώπιον του ΣτΕ.
Μάλιστα η ίδια πηγή θεωρεί ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αναμένεται να συμπαρασύρει συνολικά και τους υπόλοιπους νησιωτικούς Δήμους, που επιζητούν την ρύθμιση και το σπάσιμο των ενιαίων Δήμων.

Προηγούμενο άρθροΣάμη: Τραυματίστηκε ο Νίκος Μωραίτης
Επόμενο άρθροΠάρεδρος Καμιναράτων προς Δήμαρχο & Μητροπολίτη: Θα έρθει ο καιρός που θα ζητήσετε συγγνώμη για τις ανεμογεννήτριες αλλά θα είναι αργά