Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Η μερίδα του λέοντος στην Κέρκυρα, φτωχός συγγενής η Ζάκυνθος!

Φάνηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των περιφερειακών συμβούλων της Ζακύνθου για την κατανομή των πιστώσεων από την πλευρά της Περιφέρειας στα υπόλοιπα νησιά, πλην της έδρας, και σύμφωνα με πληροφορίες του –Ε- το θέμα θα τεθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του οργάνου που θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

Αν και κατά τις προηγούμενες δεκαετίες κατά καιρούς είχαν ανακύψει παρόμοια ζητήματα που αφορούσαν την ισότιμη μεταχείριση όλων των νησιών του Ιονίου, είχε βρεθεί μία χρυσή τομή και έκαναν την κατανομή των χρημάτων με κριτήρια που ήταν σχετικά κοντά σε
μια δίκαιη συμπεριφορά.

Το πρόβλημα επανέρχεται στο προσκήνιο και μετά από έρευνα που έκαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ζακύνθου, είδαν ότι η αναλογία είναι πολύ δυσανάλογη και άκρως ετεροβαρής για τις πιστώσεις του προϋπολογισμού και για τα έργα. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε ο –Ε- μιλώντας με αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους από το νησί μας και συγκεκριμένα με όσους ήταν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην πλειοψηφία και τώρα έχουν αποχωρήσει, αναφέρουν πως η Ζάκυνθος θα λάβει ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και η Κέρκυρα περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκλεγμένοι από το νομό μας θεωρούν ότι η Ζάκυνθος αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής και ότι η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων νήσων θα λάβει τη μερίδα του λέοντος και γι’ αυτό θα ζητήσουν τη δημοσιοποίηση όλων αυτών των στοιχείων.

Εμείς σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε το ζήτημα της απορρόφησης πιστώσεων και της δυναμικής που υπάρχει εκεί που λειτουργούν οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται και ελέγχουν τα κονδύλια. Η απόσταση είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας γιατί δεν αφήνει και πολλά περιθώρια συχνών επαφών και ανταλλαγής απόψεων , και αυτό το έχουμε δει σε περιπτώσεις έργων στο νομό μας που καθυστερούν σε διενέργεια ελέγχων φακέλων και προώθησής τους για υλοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, η συζήτηση που κάποια ώρα θα γίνει αναλυτικά στο Περιφερειακό θα ρίξει φως σε όλα τα παραπάνω για να δούμε τελικά αν τα νησιά μας συμμετέχουν ισότιμα σε αυτή τη διαδικασία της περιφερειακής ανάπτυξης και ποιες είναι οι διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ειδικά ενόψη εκλογών στην αυτοδιοίκηση.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αναδημοσίευση από www.ermisnews.gr