Στο πρόσφατο Περιφερειακό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε με επερώτησή της προς τον κ. Περιφερειάρχη το θέμα της σχολικής στέγης στην σεισμόπληκτη Παλική, αναφέροντας, σχετικά και μεταξύ άλλων ότι «…..η δημοπράτηση (της επισκευής της παλαιάς πτέρυγας του ΓΕΛ Ληξουρίου) προχωρά κόντρα σε όσα έχουν κατά καιρούς καταγγείλει εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές για την ακαταλληλότητά της και παρά την άρνησή τους να επιστρέψουν σε αυτήν ακόμη και αν επισκευαστεί, αφού θα παραμένει και ανεπαρκής και επικίνδυνη….» και συνεχίζοντας ανέφερε ότι «… Αρχικά και η ίδια η ΚΤΥΠ, στην πρώτη αυτοψία που έκανε, κατάταξε την πτέρυγα αυτή (δηλαδή το ΓΕΛ) στην κατηγορία Δ΄, δηλαδή «μη επισκευάσιμη». Το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε, τελικά, στην δημοπράτηση, σημαίνει πρακτικά ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν σε ένα επικίνδυνο και ακατάλληλο κτίριο ακόμη και μετά την επισκευή του, με όρους μικρότερου κόστους….Επιπλέον, η θέση που είχαν σύσσωμα διατυπώσει το σχολικό συμβούλιο του ΓΕΛ Ληξουρίου, ο σύλλογος διδασκόντων και γονέων, το δεκαπενταμελές των μαθητών, το λαϊκό κίνημα και η ΕΛΜΕΚΙ ήταν ξεκάθαρη: Να κατεδαφιστούν οι παλιές αίθουσες του ΓΕΛ Ληξουρίου και να αξιοποιηθεί ο χώρος για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το Γυμνάσιο Ληξουρίου. Αυτό δεν μπορεί παρά να διεκδικηθεί παράλληλα με το νέο σχολείο για το ΓΕΛ Ληξουρίου.»

Η Περιφερειακή Αρχή κ κατ΄ αρχάς δια στόματος Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, έκανε σοβαρή προσπάθεια να αποπροσανατολίσει για τις ευθύνες που έχει μέχρι σήμερα σχετικά με το θέμα, χρεώνοντας στην Λαϊκή Συσπείρωση «τσουβάλιασμα ευθυνών»(;) καθώς και ότι με τις ΚΤΥΠ Α.Ε. επικοινωνεί μέσω εξωδίκων !!! Στην συνέχεια για άλλη μια φορά συντηρώντας το γαϊτανάκι των ευθυνών με το Δήμο Κεφαλονιάς, ανέφερε σχετικά με την κατασκευή νέου κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου ότι «αν… μας προτείνουν χώρο θα το χρηματοδοτήσουμε…», ενώ για το κατεδαφιστέο μηχανουργείο του ΕΠΑΛ ότι, «…έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη, έχουμε εξασφαλίσει 800χιλ, όμως δεν έχουμε ακόμη την άδεια!!!…». Για το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλας ανέφερε ότι τα τεύχη δημοπράτησης έχουν έρθει από τις ΚΤΥΠ Α.Ε. και πριν το Πάσχα θα αρχίσουν οι εργασίες επισκευής του σχολείου, που μαζί με το έργο του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ έχει εξασφαλιστεί 1.300.000 ευρ….»

Ο κ .Περιφερειάρχης με την σειρά του αφού απαίτησε να μην τον βάζουμε στο ίδιο κάδρο με την κυβέρνηση (;), ανέφερε ότι, «… η επισκευή του παλαιού κτιρίου του ΓΕΛ Ληξουρίου θα προχωρήσει και ας πάρει την ευθύνη ο Δήμος και η εκπαιδευτική κοινότητα να μην το λειτουργήσει !!!!….»

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι οι παραπάνω απαντήσεις αποκαλύπτουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες που έχει η Π. Αρχή αφού προγραμματίζει να στοιβάξει ξανά μαθητές και εκπαιδευτικούς σε πρόχειρα και με τη λογική χαμηλού κόστους επισκευασμένα σχολεία, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε προοπτική να κατασκευαστεί νέο σχολείο για το ΓΕΛ Ληξουρίου, αλλά και 4 ακόμη σχολικά συγκροτήματα στην Κεφαλονιά για τα οποία ο Δήμος δεν έχει κάνει αίτηση. Βάζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα να αποφασίσει αν θα επαναχρησιμοποιήσει τις σεισμόπληκτες υποδομές, κάνει ότι δεν ακούει ότι το σύνολο της πόλης του Ληξουρίου και των εκπαιδευτικών, διαφωνεί με μια τέτοια προοπτική. Την ίδια ώρα το τελευταίο δεκαήμερο έχει μοιράσει δεκάδες εκατομμύρια σε επιχειρηματίες, σε καστρομονάστηρα κ.α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρόβαλε στην συζήτηση και προβάλλει σήμερα την ανάγκη,

  • να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις όλων των σεισμόπληκτων σχολείων στην Παλική με ανταπόκριση στο νέο αντισεισμικό κανονισμό, (Γυμνάσιο Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης, 2ο Δημοτικό Ληξουρίου).
  • Να δρομολογηθούν νέα σύγχρονα και ασφαλή δημόσια κτίρια για το ΓΕΛ Ληξουρίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου.
  • Να γίνουν οι απαραίτητοι ουσιαστικοί (κι όχι μόνο εποπτικοί) έλεγχοι σε όλα τα σχολεία από την ΚΤΥΠ ΑΕ και να εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα εντοπιστούν.

Σήμερα καλεί τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς και το λαό της Παλικής να βγάλει τα συμπεράσματά του για το μέλλον που του επιφυλάσσει η Π. Αρχή και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, σε ότι αφορά τις σχολικές υποδομές και μάλιστα σε μια περίοδο που οι επιστήμονες ερίζουν για την ενεργή προοπτική νέων σεισμικών φαινομένων. Η πολιτική του κεφαλαίου τσακίζει και την ανάγκη για ασφαλείς και επαρκείς υποδομές και μάλιστα με τη «βούλα» της εγγύτητας της τοπικής διοίκησης της Π. Αρχής. Καμιά υποχώρηση από το αναγκαίο σήμερα. Το εφικτό δεν έχει θέση όταν πρόκειται για την ίδια την ζωή, την ασφάλεια και την μόρφωση της νεολαίας και του λαού. Η απάντηση είναι μια. Ψήφος στην Λαϊκή Συσπείρωση, να δυναμώσει παντού το ΚΚΕ για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση και λαϊκή διεκδίκηση.

 

Κέρκυρα 11/2/19                                                                          Γραφείο Τύπου ΛΑ.ΣΥ. Ι.Ν.

 

Προηγούμενο άρθροLEVANTE VALENTINE 2019 : Ο διαγωνισμός της Levante Ferries για τους ερωτευμένους!
Επόμενο άρθροΗ Γιάννα Κουλουμπή πρέπει να αποφασίσει: “Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς”…