«Πονοκέφαλο» στη ΝΔ προκαλεί η διάσπαση των Δήμων…

Διαλυτικά φαινόμενα προκαλεί στη ΝΔ, το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για διάσπαση των δήμων, σε περιοχές της χώρας. Ειδικότερα στην Κεφαλλονιά και την Κέρκυρα, οι αντιδράσεις έχουν…
προσλάβει το χαρακτήρα «ανταρσίας» της κομματικής βάσης, καθώς τοπικές οργανώσεις, εναρμονιζόμενες με το λαϊκό ρεύμα, τάσσονται υπέρ του σχεδίου και καλούν το κόμμα τους να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όταν έρθει στη Βουλή.

Στην Κεφαλονιά, η τοπική οργάνωση της Ν.Δ στο Ληξούρι έβγαλε ανακοίνωση υπέρ της διάσπασης του Δήμου, καλώντας το κόμμα να ψηφίσει την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ η ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης αποφεύγει να τοποθετηθεί για να μην εκθέσει τις επιλογές της ηγεσίας, αν και είναι γνωστό ότι στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της διάσπασης. Σε ανακοίνωσή της στις 17.01.14 και με τίτλο «Yπέρ τριών Δήμων η ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς» μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Η επαφή μας με τις διάφορές κοινωνικές ομάδες αλλά και με πληθώρα συμπολιτών μας σε όλη την έκταση του νησιού, επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας, την εκτίμηση που είχαμε εκφράσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας απαιτεί εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών την δημιουργία τριών Δήμων στα όρια των τριών διοικητικών επαρχιών Σάμης, Πάλης και Κράνης του τέως Νομού Κεφαλονιάς. Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο η πρόταση της δημιουργίας τριών Δήμων στην Κεφαλονιά φαίνεται ότι εξασφαλίζει μία ευρύτερη συναίνεση ή τουλάχιστον περιορίζει σε πολύ μικρό ποσοστό τους υπέρμαχους της διατήρησης του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς. Μετά τα παραπάνω η ΝΟΔΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια της προς κάθε αρμόδιο απαιτώντας την δημιουργία τριών Δήμων στην Κεφαλονιά».

Και στην Κέρκυρα όμως, το κλίμα είναι βαρύ για τα «γαλάζια» στελέχη. Αν και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το δημοτικό συμβούλιο Κέρκυρας είχε ταχθεί με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της διάσπασης του Δήμου, δεν είχαν διατυπωθεί αντιρρήσεις από κανέναν, τώρα, με ετεροχρονισμό τεσσάρων μηνών και έπειτα από έντονες πιέσεις της Πειραιώς σε επικεφαλής φορέων, η διοίκηση των οποίων πρόσκεινται στη Ν.Δ, είδαν το φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις κατά της διάσπασης.

Η αναντιστοιχία ανάμεσα στην κεντρική «γραμμή» της Πειραιώς και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών είναι μεγάλη. Από τις 38 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση Δήμου Βόρειας Κέρκυρας οι 31 έχουν ταχθεί υπέρ της διοικητικής διαίρεσης του ενιαίου Δήμου, όπως και οι 16 από τις 19 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση Δήμου της Νότιας Κέρκυρας. Ταυτόχρονα, υπέρ της διάσπασης τάχθηκε και η Δημοτική Κοινότητα Κερκυραίων, η μεγαλύτερη του νησιού (32.000 δημότες) που έχει ως όρια τον παλιό Δήμο Κερκυραίων.

Δεκάδες συλλογικότητες και φορείς πολιτών της Κέρκυρας εξέδωσαν κοινό κείμενο, στο οποίο χαρακτηρίζουν τη διάσπαση του Δήμου επιτακτική ανάγκη και τονίζουν ότι «Στην Κέρκυρα, στο νησί με την μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού σ’ όλη τη νησιωτική επικράτεια, στην Κέρκυρα των 103 δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, των 280 χωριών και οικισμών, του πυκνού οδικού δικτύου συνδεσιμότητας τους (επαρχιακού, δημοτικού και αγροτικού), της έντονης τουριστικής ανάπτυξης και επισκεψιμότητας σε όλη την επικράτεια του νησιού, ο ενιαίος Δήμος δεν μπόρεσε και δεν μπορεί αντικειμενικά να επιτελέσει το έργο του.

Όλοι εμείς, ως πρόσωπα και ως συλλογικότητες που δρούμε μέσα στις τοπικές κοινωνίες υποστηρίζουμε τις αποφάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Κέρκυρας.»

Εκτός όμως από τις δεκάδες συλλογικότητες και φορείς, η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Ιονίων ζήτησε με επιστολή της προς τον Υπ. Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, την άμεση διοικητική διαίρεση των Δήμων Κέρκυρας και Κεφαλονιάς, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση που έχουν συσσωρευτεί, τα τελευταία χρόνια. «Ιδιαίτερα για θέματα εκπαίδευσης, υλικοτεχνικών υποδομών, αλλά και σχολικής στέγης, οι ενιαίοι Δήμοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα σοβαρά προβλήματα κτιριακών υποδομών, σε πάγια αναπτυξιακά αιτήματα, αλλά ούτε και σε καθημερινά ζητήματα λειτουργίας των σχολείων μας», τονίζεται στην επιστολή.

Αναδημοσίευση από www.kontranews.gr