Σε τελικό στάδιο η διάσπαση των Δήμων-Τι είπε ο Υπουργός Χαρίτσης σε αντιπροσωπεία της Λέσβου

Με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση συναντήθηκε χθες το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, έπειτα από πρόσκληση του ίδιου του Υπουργού, ο οποίος ζήτησε να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις του Δικτύου, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον τρόπο εκλογής των προέδρων.

Στη συνάντηση, εκτός από τα μέλη του Δικτύου, συμμετείχε και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης.

Η συζήτηση διήρκησε μιάμιση ώρα περίπου και τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις κοινότητες, στον τρόπο οργάνωσης του Δικτύου και στις προτάσεις των προέδρων της Λέσβου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Πρ. Σινάνης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Κοινότητες της Λέσβου, κάτι που δεν συμβαίνει στις Κοινότητες της υπόλοιπης χώρας.

ΣΤΑ ΔΥΟ

Το θέμα της διάσπασης του Δήμου Λέσβου, δεν θα μπορούσε να λείπει από την συνάντηση με τον Υπουργό. Ο Αλ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι είναι ζήτημα λίγων ημερών να προχωρήσει η διάσπαση, που κατά δήλωσή του, είναι σε τελικό στάδιο.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι στην περίπτωση του Δήμου Λέσβου, θα έχουμε τελικά δύο δήμους και όχι τρεις, όπως στην περίπτωση του Δήμου Κέρκυρας.

«Παραδέχθηκε ότι αυτό γίνεται κυρίως επειδή το υπάρχον προσωπικό, τα μέσα και τα μηχανήματα, δεν επαρκούν για να σπάσει ο Δήμος σε τρεις μικρότερους, πρόσθεσε δε, ότι θα υπάρξουν ορισμένες δυσκολίες το πρώτο διάστημα προσαρμογής.

Όταν τον ρωτήσαμε για ποιο λόγο η Κέρκυρα σπάει σε τρεις δήμους, μας ανέφερε ότι έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από τη Λέσβο, περισσότερες Κοινότητες και περισσότερες Δημοτικές Ενότητες.

Την εποχή των Καποδιστριακών Δήμων, είχε περισσότερους δήμους από τη Λέσβο. Ο συγκεκριμένος δήμος έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει με υπαλλήλους και μηχανήματα την ύπαρξη τριών δήμων».

Μ. Χατζηγεωργίου

Αναδημοσίευση από http://www.dimokratis.gr