Αργοστόλι: Επίτιμος δημότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας – Πότε θα γίνει η τελετή και ποιοι απείχαν από την ψηφοφορία

Η απόφαση 132/2026 του Δημοτικού Συμβουλίου – Στις 19 Οκτωβρίου η επίσημη τελετή στον «Κέφαλο», μία ημέρα πριν από τις εκδηλώσεις για τον Άγιο Γεράσιμο – 17 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ, ενώ τέσσερις απείχαν από την ψηφοφορία

Και επίσημα Επίτιμος Δημότης του Δήμου Αργοστολίου ανακηρύσσεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου κατά την 19η τακτική συνεδρίασή του, στις 30 Σεπτεμβρίου 2026.

Το Kefalonia Magazine παρουσιάζει την επίσημη απόφαση 132/2026, από την οποία προκύπτουν τόσο το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής όσο και μία σημαντική λεπτομέρεια της ψηφοφορίας: 17 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της ανακήρυξης, ενώ τέσσερις επέλεξαν να απέχουν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Η επίσημη τελετή ανακήρυξης έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026, στις 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», μία ημέρα πριν από τη μεγάλη εορτή του Αγίου Γερασίμου.

Στην Κεφαλονιά στις 20 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Τασούλα στην Κεφαλονιά πραγματοποιείται με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο και προστάτη του νησιού, Άγιο Γεράσιμο.

Σύμφωνα με την επίσημη εισήγηση του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στο νησί στις 20 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, να προχωρήσει στην απονομή του τίτλου του Επίτιμου Δημότη.

Η σχετική πρόταση εισήχθη ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ής Σεπτεμβρίου.

Πώς αιτιολόγησε την απόφαση ο Θεόφιλος Μιχαλάτος

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αργοστολίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θεσμική ιδιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα και στον συμβολισμό της παρουσίας του στην Κεφαλονιά κατά τη σημαντικότερη θρησκευτική εορτή του νησιού.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο κείμενο, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται «ύψιστη τιμή», ενώ συνδέεται με τον θεσμικό ρόλο της Προεδρίας και τη σημασία της για τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

Στην εισήγηση επισημαίνεται ακόμη ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει μακρά διαδρομή στον δημόσιο και κοινοβουλευτικό βίο, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής και πλέον βρίσκεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί, συνεπώς, ότι η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη αποτελεί έκφραση θεσμικού σεβασμού τόσο προς το πρόσωπό του όσο και προς το αξίωμα που εκπροσωπεί.

Η συζήτηση που είχε προηγηθεί

Η επιλογή, πάντως, είχε ήδη προκαλέσει συζήτηση στην τοπική κοινωνία πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Το βασικό ερώτημα που είχε τεθεί δημόσια ήταν εάν η ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η επίσημη επίσκεψή του στην Κεφαλονιά αποτελούν από μόνες τους επαρκή λόγο για την απονομή της συγκεκριμένης τιμητικής διάκρισης.

Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου καταγράφηκαν ενστάσεις για το κατά πόσο υπήρχε συγκεκριμένη προσφορά του Κωνσταντίνου Τασούλα προς την Κεφαλονιά που να δικαιολογεί την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη.

Είχε προηγηθεί μάλιστα δημόσια αντιπαράθεση γύρω από τις τιμητικές διακρίσεις του Δήμου, με το Γραφείο Δημάρχου να υπερασπίζεται τις επιλογές του και να επισημαίνει ότι οι τιμητικές διακρίσεις δεν υπόκεινται σε κάποια «ποσόστωση» ανά έτος.

17 ψήφοι υπέρ – Οι τέσσερις που απείχαν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή της ψηφοφορίας στο επίσημο πρακτικό.

Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν 17 δημοτικοί σύμβουλοι:

Σπυρίδων Σαμούρης, Γεώργιος Τσιλιμιδός, Παναγής Βανδώρος, Αργύριος Γαβριελάτος, Γεώργιος Θωμάς, Άννα Ζαπάντη, Διονύσιος Μινέτος, Κρυσταλία Μιχαλάτου, Νικόλαος Κουρκουμέλης, Γεώργιος Λασκαράτος, Διονύσιος Κωνσταντάτος, Ανδρόνικος-Νικόλας Βαλλιανάτος, Σταύρος Σπαθής, Ιωάννης Τζωρτζάτος, Ιωάννης Λυκούδης, Ασημίνα Γαβριελάτου και Νικόλαος Ανουσάκης.

Αντίθετα, από την ψηφοφορία απείχαν τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι:

Αλέξανδρος Παντελειός, Δημήτρης Κεκάτος, Διονύσιος Τρωιάνος και Ιωάννης Κουρούκλης.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που έχει πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς δείχνει ότι, παρότι η απόφαση καταγράφεται στο επίσημο πρακτικό ως ομόφωνη μεταξύ όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία, δεν συμμετείχαν σε αυτήν όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι.

Τι ακριβώς αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Με την υπ’ αριθμόν 132/2026 απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο προχωρά επισήμως στην ανακήρυξη του Κωνσταντίνου Τασούλα σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Αργοστολίου.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η διάκριση απονέμεται:

«σε ένδειξη ύψιστης τιμής και θεσμικού σεβασμού προς το πρόσωπο και το αξίωμά του, καθώς και σε αναγνώριση του ιδιαίτερου συμβολισμού της παρουσίας του στις εορταστικές εκδηλώσεις του προστάτη και πολιούχου της νήσου μας Αγίου Γερασίμου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την επίδοση σχετικού ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επίσημη τελετή στο Αργοστόλι.

Στις 19 Οκτωβρίου η τελετή στον «Κέφαλο»

Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Γεράσιμο.

Με τον τρόπο αυτό το Αργοστόλι θα υποδεχθεί τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα με μία ξεχωριστή επίσημη τελετή, πριν από την παρουσία του στη μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη του νησιού.

Μια απόφαση με θεσμικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον

Η ανακήρυξη του Κωνσταντίνου Τασούλα έχει πλέον ολοκληρωθεί σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και απομένει η επίσημη τελετή.

Η απόφαση, ωστόσο, έχει ενδιαφέρον και πέρα από το τελετουργικό μέρος.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η θέση της Δημοτικής Αρχής ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κορυφαία θρησκευτική εορτή της Κεφαλονιάς αποτελεί γεγονός ιδιαίτερου θεσμικού συμβολισμού και δικαιολογεί την τιμητική διάκριση.

Από την άλλη, στη δημόσια συζήτηση τέθηκε το ερώτημα εάν ο τίτλος του Επίτιμου Δημότη θα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένη προσωπική προσφορά προς τον τόπο και όχι πρωτίστως με το αξίωμα του προσώπου που τιμάται.

Η ψηφοφορία αποτυπώνει και τις δύο πλευρές αυτής της εικόνας: 17 σύμβουλοι υπερψήφισαν, τέσσερις απείχαν από την ψηφοφορία και η απόφαση 132/2026 πέρασε ως ομόφωνη μεταξύ των ψηφισάντων.

Πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις 19 και 20 Οκτωβρίου, όταν ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα βρεθεί στην Κεφαλονιά, πρώτα για την επίσημη τελετή ανακήρυξής του και στη συνέχεια για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ