Μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των μέτρων που θα εφαρμοστούν από το φθινόπωρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έβγαλε ειδήσεις καθώς είπε ότι θα μέτρα θα ανακοινωθούν το απόγευμα αλλά και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ενώ έστειλε τελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους λέγοντας ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει.

«Είναι υποχρέωσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο το απόγευμα από την κυβέρνηση σχετικά με το τι θα ισχύσει από εδώ και στο εξής με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Κάνοντας ειδική αναφορά στους πολίτες που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων», εξηγώντας πως «προχωράμε αύριο το απόγευμα στην εξαγγελία μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία τη δημόσιας σφαίρα σε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις».

«Ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τον νέο και την νέα που θέλουν να μορφωθούν και να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από κορονοϊό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η πανδημία επιμένει και θα μας ταλαιπωρεί για καιρό ακόμα, ενώ έκανε μια αναδρομή στην πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, λέγοντας ως «Πριν 19 μήνες, η ανθρωπότητα αιφνιδιάστηκε με τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και κινήθηκε σε δυο άξονες:

– Προστασία του πληθυσμού και αγορά πολύτιμου χρόνου μέχρι η επιστήμη να μας προσφέρει λύσεις, κάτι για το οποίο η Ελλάδα κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση.

– Κοσμογονικές αλλαγές στο ΕΣΥ που συνέβαλαν καθοριστικά στην προστασία από την πανδημία».

«Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, προστατέψαμε, όσο ήταν δυνατόν, ζωές και πήραμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας» είπε ο Γιάννης Οικονόμου και συνέχισε «Τέλος του 2020 η επιστημονική κοινότητα μας πρόσφερε τα εμβόλια. Οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιο και λίγους μήνες μετά εμβολιάζουμε όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και όπου θέλει» τόνισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Με δεδομένη την δυνατότητα ασφαλούς και γρήγορου εμβολιασμού και με αναβαθμισμένο το ΕΣΥ, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην αποκατάσταση της ζωής. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δόθηκε χρόνος και πληθώρα μέσων όλοι όσοι βρίσκονται εντός επικράτειας να μπορέσουν από Σεπτέμβριο να εργαστούν να σπουδάσουν να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς μια σημαντική μερίδα πολιτών αρνείται τον εμβιολιασμό. Οι λόγοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν γνωστοί, αλλά μη αποδεκτοί.

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε αύριο το απόγευμα σε εξαγγελίες μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις. Ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει να εξασφαλίσει προς το ζην, το νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν και να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από κορονοϊό. Είναι υποχρεώσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή. Όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα. Αν δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα οι μετακινήσεις, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες. Δεν θα χειριστούμε με αφέλεια την κατάσταση. Έχουμε σχέδιο και εργαλεία να το χειριστούμε, σε συνεργασία με ΕΕ», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ανακοινώσεων των νέων μέτρων και κατά πόσο είναι πιθανό να δούμε εμβολιασμένους μόνο στο λιανεμπόριο αλλά και να βάλουμε μάσκα παντού, είπε ότι έχουμε ήδη μια ιδέα για τα μέτρα που λειτούργησαν αποτελεσματικά το προηγούμενο διάστημα. Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων που θα μπορούν να εφαρμόζονται και να ελέγχονται.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο ποσοτικός στόχος για το τείχος ανοσίας είπε ότι δεν είμαστε εκεί που θέλαμε να βρισκόμαστε αλλά σκοπός μας είναι να πείσουμε να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το δώρο που μας έκανε η επιστήμη και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο.

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων είπε ότι είμαστε σε ένα ποσοστό στις ευπαθείς ομάδες στο 65% που πέφτει στο 55-56% στον ενεργό πληθυσμό.

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε αν στα μέτρα είναι και εκείνα για τον τουρισμό όπως κλείσιμο συνόρων αλλά το απέκλεισε.

Απαντώντας αν μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση για την αναχαίτιση κύματος προσφύγων τόνισε ότι αυτό που επισημάνθηκε είναι να βοηθηθούν οι χώρες γύρω από το Αφγανιστάν για να μείνουν οι πολίτες κοντά στις εστίες τους. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί επιχειρησιακά να φυλάξει τα σύνορά της, πρόσθεσε.

Για το αν θα απλώσει η βεντάλια της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες πολιτών δεν το απέκλεισε και μάλιστα είπε ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις αύριο. 

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Το Αντιμήρι του Αγίου Γεράσιμου στα Ομαλά (εικόνες +βίντεο)
Επόμενο άρθροΓεωργιάδης: Oι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά