Σοβαρούς προβληματισμούς για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εκφράζει με δημόσια παρέμβασή του ο Στάθης Αναλυτής, θέτοντας μια σειρά από πρακτικά ερωτήματα προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ). Στο επίκεντρο της κριτικής του βρίσκονται οι δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα σωματεία των χωριών, όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο απαραίτητος εξοπλισμός και η τεχνική υποστήριξη δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένα.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι πόλεις»
Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση, ο Στάθης Αναλυτής ανοίγει τη συζήτηση για τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία.
Αφορμή αποτελεί το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα και τα προβλήματα που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν παρουσιαστεί κατά την εφαρμογή του.
«Θέλω να δω, θα ασχοληθεί κάποιος στην ΕΠΟ με το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνος που υπήρχαν παρατράγουδα;» αναρωτιέται.
Η βασική του ένσταση αφορά την αντιμετώπιση των ερασιτεχνικών ομάδων σαν να διαθέτουν όλες τις ίδιες τεχνολογικές υποδομές.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι πόλεις, είναι και τα χωριά, αλλά αυτό έχει ξεχαστεί μάλλον!», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για μια παρατήρηση που αγγίζει ένα ευρύτερο ζήτημα: τη διαφορά ανάμεσα στον σχεδιασμό μιας ψηφιακής διαδικασίας και στις πραγματικές δυνατότητες εφαρμογής της σε μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αρκετά σωματεία στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά παραγόντων και ανθρώπων που αφιερώνουν τον προσωπικό τους χρόνο για να διατηρήσουν ζωντανή την ποδοσφαιρική δραστηριότητα.
Η εισαγωγή νέων ψηφιακών υποχρεώσεων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα εξυπηρετούνται στην πράξη.
Υπάρχει ίντερνετ και εκτυπωτής σε κάθε γήπεδο;
Ο Στάθης Αναλυτής θέτει ένα από τα πιο ουσιαστικά ζητήματα της καθημερινότητας των ερασιτεχνικών ομάδων.
«Στα χωριά, λοιπόν, που παίζουν μπάλα, υπάρχει εκτυπωτής, ίντερνετ;» αναρωτιέται.
Η ερώτηση δεν αφορά μόνο την τεχνολογική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου.
Αφορά την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε η διαδικασία να λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους αγώνες.
Σε αρκετά γήπεδα της ελληνικής περιφέρειας, οι υποδομές είναι περιορισμένες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γήπεδο αντιμετωπίζει πρόβλημα συνδεσιμότητας, αλλά ότι η ύπαρξη αξιόπιστης σύνδεσης και διαθέσιμου εξοπλισμού πρέπει να εξετάζεται πριν από την καθολική εφαρμογή μιας ψηφιακής διαδικασίας.
Ιδιαίτερα σε περιοχές με μικρούς οικισμούς, όπως συμβαίνει και στην Κεφαλονιά, οι ομάδες δεν διαθέτουν πάντοτε οργανωμένα γραφεία ή προσωπικό με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Η ΕΠΟ καλείται, επομένως, να διασφαλίσει ότι οι απαιτήσεις του συστήματος ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.
Τι θα γίνεται με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής;
Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τις μεταβολές που προκύπτουν λίγο πριν από την έναρξη ενός αγώνα.
Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν αλλαγές στην αποστολή ή στη σύνθεση μιας ομάδας την τελευταία στιγμή.
Ο Στάθης Αναλυτής αναρωτιέται πώς θα καταχωρίζονται αυτές οι αλλαγές στο ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα.
«Οι αλλαγές που γίνονται τελευταία στιγμή και πρέπει να δηλώνονται στο φύλλο αγώνος πώς θα γίνεται; Θα τρέχει ο αρχηγός ενώ το μυαλό του θα είναι στο ματς;»
Η επισήμανση αφορά τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν στη διεξαγωγή του αγώνα.
Οι ποδοσφαιριστές και οι αρχηγοί των ομάδων πρέπει να μπορούν να επικεντρώνονται στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.
Αν απαιτείται η παρέμβασή τους σε ηλεκτρονικές διαδικασίες, πρέπει να είναι απολύτως σαφές ποιος έχει την ευθύνη της καταχώρισης και σε ποιο χρονικό σημείο.
Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργούνται καθυστερήσεις και παρεξηγήσεις πριν ακόμη ξεκινήσει ένας αγώνας.
Τι συμβαίνει αν κοπεί το ρεύμα ή χαθεί η σύνδεση;
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Στάθης Αναλυτής και στις πιθανές τεχνικές δυσλειτουργίες.
«Εάν κολλήσει το σύστημα ή κοπεί το ρεύμα ή χαλάσει το κινητό του αρχηγού, διαιτητή, παράγοντα, τι γίνεται;»
Το ερώτημα είναι ουσιαστικό.
Κάθε ηλεκτρονική διαδικασία πρέπει να συνοδεύεται από σαφές εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση τεχνικής αδυναμίας.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι ομάδες και οι διαιτητές τι προβλέπεται όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στην εφαρμογή, όταν διακοπεί η σύνδεση στο διαδίκτυο ή όταν παρουσιαστεί βλάβη σε κάποια συσκευή.
Εξίσου σημαντικό είναι να διευκρινιστεί εάν προβλέπεται προσωρινή καταγραφή στοιχείων με άλλο τρόπο και πώς ολοκληρώνεται στη συνέχεια η ηλεκτρονική διαδικασία.
Η ανάρτηση του Στάθη Αναλυτή δεν τεκμηριώνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες προβλέψεις. Αναδεικνύει, όμως, την ανάγκη να είναι γνωστές και κατανοητές σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Ενστάσεις και καθυστερήσεις μετά τη λήξη των αγώνων
Ένα ακόμη σημείο της παρέμβασης αφορά τις διαδικασίες που ενδέχεται να απαιτηθούν μετά το τελευταίο σφύριγμα.
«Εάν χρειαστεί να γίνει κάποια ένσταση μετά τα ματς, θα έχουμε ολονυχτία;» αναρωτιέται ο Στάθης Αναλυτής.
Το ζήτημα συνδέεται με την ανάγκη να ολοκληρώνονται έγκαιρα και με ασφάλεια όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες μετά τη λήξη ενός αγώνα.
Οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις που σχετίζονται με τη διεξαγωγή μιας αναμέτρησης αποτελούν διαδικασίες με συγκεκριμένη σημασία για τα σωματεία.
Επομένως, η ηλεκτρονική τους διαχείριση πρέπει να είναι λειτουργική, χωρίς να δημιουργεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ή αβεβαιότητα για την ορθή καταχώρισή τους.
Η τεχνολογία μπορεί να απλοποιήσει τέτοιες διαδικασίες, αρκεί να εφαρμόζεται με τρόπο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών.
«Οι διαιτητές δεν έχουν οικογένειες;»
Ο Στάθης Αναλυτής αναφέρεται και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα στους διαιτητές.
«Οι διαιτητές θα πρέπει να κάθονται περισσότερο στο γήπεδο; Οικογένειες δεν έχουν να πάνε σπίτια τους;»
Η συγκεκριμένη αναφορά αναδεικνύει μια πλευρά που συχνά παραμένει εκτός δημόσιας συζήτησης.
Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, οι διαιτητές δεν ασκούν απαραίτητα τη δραστηριότητά τους ως αποκλειστικό επάγγελμα.
Πολλοί συνδυάζουν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις με την εργασία, την οικογένεια και την προσωπική τους ζωή.
Αν η νέα διαδικασία απαιτεί επιπλέον χρόνο παραμονής στο γήπεδο, είναι αναγκαίο να εξεταστεί πώς μπορεί να περιοριστεί αυτή η επιβάρυνση.
Από την άλλη πλευρά, εφόσον το σύστημα λειτουργεί σωστά, η ηλεκτρονική καταχώριση θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης των απαραίτητων εγγράφων.
Το κρίσιμο ζήτημα, επομένως, είναι η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής στην πράξη.
Ένα ζήτημα που αφορά και το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς
Οι προβληματισμοί αυτοί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα ερασιτεχνικά σωματεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Το τοπικό ποδόσφαιρο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια ανθρώπων που προσφέρουν χρόνο και εργασία για να λειτουργούν οι ομάδες και να διεξάγονται οι αγώνες.
Οι αποστάσεις, οι μετακινήσεις και οι διαφορετικές συνθήκες των αθλητικών εγκαταστάσεων καθιστούν σημαντική την ύπαρξη πρακτικών και ξεκάθαρων διαδικασιών.
Η ψηφιοποίηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτοσκοπός.
Πρέπει να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα στη διευκόλυνση των ομάδων, των διαιτητών και των διοργανωτριών αρχών.
Εφόσον προκύπτουν δυσκολίες κατά την εφαρμογή, αυτές πρέπει να καταγράφονται και να αντιμετωπίζονται.
Το μήνυμα προς την ΕΠΟ
Ο Στάθης Αναλυτής ολοκληρώνει την παρέμβασή του με ιδιαίτερα σκληρή κριτική.
Χαρακτηρίζει το σύστημα εξαιρετικά προβληματικό και εκφράζει την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
«Ελπίζω να γίνει και θέμα στα site», αναφέρει, εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του για το ενδεχόμενο αλλαγών.
Και καταλήγει:
«Πώς κατάντησες ποδόσφαιρο έτσι; Κρίμα, πολύ κρίμα!»
Η παρέμβασή του δεν συνιστά αντίθεση στην τεχνολογική πρόοδο ως τέτοια.
Θέτει κυρίως το ερώτημα εάν η εφαρμογή ενός νέου συστήματος έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο εκσυγχρονισμού, εφόσον συνοδεύεται από επαρκή εκπαίδευση, σαφείς οδηγίες και αποτελεσματική τεχνική υποστήριξη.
Το ζητούμενο είναι η ΕΠΟ να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, τις ενστάσεις, τις τεχνικές βλάβες και τις υποχρεώσεις των διαιτητών. Γιατί η ψηφιοποίηση πρέπει να κάνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ευκολότερο και όχι δυσκολότερο.
SEO slug: stathis-analytis-epo-ilektroniko-fyllo-agona-erasitechniko-podosfairo
Meta description: Ο Στάθης Αναλυτής ασκεί έντονη κριτική στην ΕΠΟ για το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα, θέτοντας ερωτήματα για τα γήπεδα των χωριών, τους διαιτητές και τις τεχνικές δυσκολίες.
Facebook caption
⚽ «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι πόλεις, είναι και τα χωριά!» – Ξέσπασμα του Στάθη Αναλυτή για το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα.
Τι γίνεται αν δεν υπάρχει ίντερνετ, κοπεί το ρεύμα ή χρειαστεί ένσταση μετά το παιχνίδι;
Σκληρά ερωτήματα προς την ΕΠΟ για μια αλλαγή που προκαλεί προβληματισμό στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.



