Η μεγάλη απώλεια ενός αθεράπευτα ερωτευμένου Κεφαλονίτη

Το σοκ που υπέστησαν από την είδηση του θανάτου ενός επιφανή Κεφαλονίτη ήταν μεγάλο. Ο Άντζελο Λοκατέλι (Angelo Locatelli) ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς αλλά και μορφωμένους ανθρώπους όχι, μόνο στον Ελληνισμό της Λομβαρδίας αλλά και ευρύτερα της Ιταλίας. Έφυγε χτυπημένος απ’ τον κορωνοϊό προς τα τέλη Μαρτίου και βύθισε σε πένθος τον ελληνισμό στη γειτονική χώρα.

Η Κεφαλλονίτικη καταγωγή του Άντζελο Λοκατέλι

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Μπρέσιας και Κρεμόνας ήταν Κεφαλλονίτικης καταγωγής, δεδομένου ότι η μητέρα του ήταν η Ευαγγελία Μαράτου από τα Ραζάτα. Περιοχή που επισκεπτόταν αδιαλείπτως κάθε καλοκαίρι, μια και ήταν ερωτευμένος τόσο με το νησί όσο και με την Ελλάδα.

Ο Άντζελο Λοκατέλι μαζί με την μητέρα του, Ευαγγελία Μαράτου, από τα Ραζάτα

O Άντζελο Λοκατέλι, όπως διαβάσαμε στη «Φωνή της Ελλάδας, γεννήθηκε στο Quinzano d’ Oglio της Μπρέσιας, στις 15 Φεβρουαρίου 1955 και υπήρξε επίμονος ερευνητής και συγγραφέας πολλών βιβλίων, που ανέδειξαν τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία της Κρεμόνας, της γενέτειράς του, Quinzano d’ Oglio, του Monticelli d’ Oglio, του ποταμό Oglio, (παραπόταμου του Πάδου) και για τόπους της ευρύτερης περιοχής της Μπρέσιας.

Το ερευνητικό έργο

Αφιέρωσε σημαντικό μέρος του ερευνητικού έργου του, που οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου «Πόλεμος και Αντίσταση, 1940-1944: Τα σκοτεινά χρόνια», (πρωτότυπος τίτλος: «La guerre et la Résistance, 1940-1944: les années sombres»), γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, καθώς και στο έργο του, «Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, ο Β’» (Κάρολος-Ιωσήφ Βοϊτίλα/Karol Józef Wojtyła).

Συνέγραψε πλήθος άρθρων, που φιλοξενήθηκαν σε πολλές εφημερίδες της Περιφέρειας της Λομβαρδίας. Ακόμη, ο Άντζελο Λοκατέλι, στο διάβα του βίου του, ασχολήθηκε με επιτυχία και με τη ζωγραφική. Έργα του, για τα οποία αξιώθηκε να τιμηθεί με εθνικά βραβεία ζωγραφικής, περιλαμβάνονται στην οικογενειακή συλλογή έργων τέχνης, που με επιμέλεια διατηρούσε.

Συνιδρυτής του Ιταλικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Κρεμόνας «Διονύσιος Σολωμός»

Ο Άντζελο Λοκατέλι, υπήρξε ένας εκ των συνιδρυτών του Ιταλικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Κρεμόνας «Διονύσιος Σολωμός»

Ο Άντζελο Λοκατέλι, υπήρξε ένας εκ των συνιδρυτών του Ιταλικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Κρεμόνας «Διονύσιος Σολωμός», και κατόπιν, ένας εξ εκείνων που ίδρυσαν την Ελληνική Κοινότητα Μπρέσιας και Κρεμόνας, την οποία υπηρέτησε από όλες τις ηγετικές θέσεις της.

Ως Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος ή Γενικός Γραμματέας, επί σειρά ετών, χωρίς να πάψει ποτέ, σε όλη του τη ζωή, να προσφέρει τη βοήθεια και την εμπειρία του, σε όλες τις προσπάθειες για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας, σε κάθε γωνιά της Ιταλίας.

Οι δράσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

Οι πολίτες της Μπρέσιας δεν θα πάψουν να θυμούνται τις δράσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, την κρίσιμη διετία 2014-2015, εξαιτίας μιας πρωτοβουλίας, που έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη τους, επειδή αναδείχτηκε στην πόλη τους. Όταν, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες, απ΄ όλη τη χώρα, συγκέντρωσαν το σεβαστό ποσό που απαιτούνταν, για τη συμμετοχή και τη φιλοξενία της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας Ξιφασκίας, με αμαξίδιο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας ΑμεΑ, που διεξήχθη στην Μπρέσια (Μάιος 2014).

Πηγή: kefaloniatimes.gr