Κυριακή των Βαΐων σήμερα και αύριο ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα. Μια βαθιά κατανυκτική εβδομάδα που αποτελεί πηγή ανανέωσης, αλλά και ψυχικής κάθαρσης για όλους εμάς τους χριστιανούς. Είναι η εβδομάδα της πορείας του Ιησού προς την μαρτυρική σταύρωση και ακολούθως προς την Ανάσταση. Η εβδομάδα της προσφοράς του Θεού που γίνεται άνθρωπος και ταπεινώνεται για τη σωτηρία μας.

Η φετινή ωστόσο Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Η πανδημία του κορονοϊού μας υποχρέωσε να αλλάξουμε, ελπίζουμε όχι για πολύ ακόμη, τον τρόπο ζωής μας, δοκιμάζοντας τα όρια της αντοχής μας σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα μας αναγκάζει να βιώσουμε την πορεία του Θεανθρώπου μακριά από τις εκκλησιές μας, αλλά και όσοι κατοικούν στα αστικά κέντρα, μακριά από τα χωριά τους.

Το ίδιο φυσικά θα συμβεί και στο δικό μας χωριό, καθώς ο Ιερός Ναός του Άγιου Παντελεήμονα δεν θα υποδεχθεί πιστούς και όλοι εμείς που ζούμε στα Πουλάτα θα περάσουμε τις γιορτές χωρίς τους ετεροδημότες μας που επιλέγουν κάθε χρόνο τις Άγιες ημέρες του Πάσχα να είναι μαζί μας.

Έτσι λοιπόν φέτος μένουμε όλοι στο σπίτι της μόνιμης κατοικίας μας στα Πουλάτα, στην Αθήνα, στην Πάτρα ή όπου αλλού, δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα προφύλαξης επειδή βελτιώθηκε ο καιρός, παρακολουθούμε τις Ιερές Ακολουθίες από την τηλεόραση, στρώνουμε το Αναστάσιμο και το Πασχαλινό τραπέζι στο σαλόνι μας και δίνουμε ραντεβού στα Πουλάτα όταν οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας βεβαιώσουν ότι θα είναι ασφαλείς οι μετακινήσεις. Εξάλλου Πουλάτα και Κεφαλλονιά χωρίς τους ετεροδημότες ή τους ξενιτεμένους, δεν νοούνται. Όπως άλλωστε και για αυτούς ο τόπος της καταγωγής τους ήταν και θα είναι πάντα στοιχείο αυτοπροσδιορισμού. Κυρίως σε αυτούς λοιπόν αφιερώνουμε το video που γυρίσαμε εχθές Σάββατο του Λαζάρου και δείχνει το χωριό μας στις ημέρες του κορονοϊού.

Μένουμε σπίτι λοιπόν και ισιώνουμε ή επιπεδοποιούμε την καμπύλη της πανδημίας, όπως λένε και οι επιστήμονες. Εξάλλου η ατομική και η κοινωνική ευθύνη είναι αναγκαία συστατικά για την διαφύλαξη της υγείας όλων μας, αλλά και βασική προϋπόθεση για την έξοδό μας από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

Το poulatakefalonias εύχεται από καρδιάς σε όλους, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με σωματική και ψυχική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και προκοπή!

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Κατσιβέλης «κλείνει το μάτι» σε συμβούλους
Επόμενο άρθροΠαύλος Παπαδάτος: Μήνυμα προς τους επισκέπτες των νησιών μας