Αλιευτικό Καταφύγιο στο Τραπεζάκι: Ένα τέτοιο έργο, θα είναι έργο ανάπτυξης για όλη την περιοχή.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτοικοι και επισκέπτες διαγκωνίζονται για μια θέση στο “Λιθερό”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομιας και Αναπτυξης Υπαίθρου της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Κουρής, είχε συνάντηση με κατοίκους των Μουσάτων και των Βλαχάτων και συζητήσανε για τη δυνατότητα υλοποίησης Αλιευτικού Καταφυγίου στο Τραπεζάκι, όπου και αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση του έργου.

Πολύ καλή πρωτοβουλία απ΄όλους και μακάρι να ευοδωθούν οι ενέργειες, με την προϋπόθεση ότι το υπό κατασκευή έργο να μπορεί να καλύπτει και τους κατοίκους των γύρω χωριών, όπως π.χ. των Λουρδάτων και Σιμωτάτων, γιατί ένα τέτοιο έργο, θα είναι έργο ανάπτυξης για όλη την περιοχή.

Στα δικά μας…

Γνωστό είναι ότι η παραλία των Λουρδάτων τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από επισκέπτες λόγω του τουριστικου χαρακτήρα του χωριού.

Στην παραλία, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία “Λιθερό”, υπάρχει ένα φυσικό λιμανάκι όπου κυρίως οι κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες, διαγκωνίζονται στριμώχνοντας τις βάρκες για μια θέση.

Με τις φιλότιμες προσπάθειες και με τα χίλια ζόρια, κάποιοι κάτοικοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το κρατήσουν ανοικτό, να μην “χωθεί”, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Γνωρίζω ότι η διαδικασία υλοποίησης ενός Αλιευτικού Καταφυγίου, όχι τουριστικού λιμένα που θα ήταν και ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης του τόπου, αλλά ενός καταφυγίου που θα μπορούν οι κάτοικοι και μικρός αριθμός επισκεπτών να “δένουν”, ακόμα και αυτό, θα προσκρούσει σε μεγάλα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Όσον αφορά αν είναι εμπόδιο το ότι η ακτογραμμή από Αργοστόλι μέχρι Βλαχάτα συγκαταλέγεται στις περιοχές Natura. Ναι, είναι εμπόδιο, αλλά ξεπερνιέται αν υπάρχει πολιτική βούληση. Αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα της Natura , “...Από την άλλη, τα φυσικά καταφύγια, τα εθνικά πάρκα και άλλες εθνικές και περιφερειακές προστατευόμενες περιοχές ορίζονται αποκλειστικά με βάση την εθνική ή περιφερειακή νομοθεσία, η οποία συχνά διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτές οι προστατευόμενες περιοχές μπορεί να οριστούν για διάφορους σκοπούς και δεν είναι απαραίτητο να αφορούν είδη/οικοτόπους που ενδιαφέρουν το δίκτυο Natura 2000.” Δηλαδή, μη κοροϊδευόμαστε, εδώ σε περιοχές χαρακτηρισμένες Natura, κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο…

Τελειώνοντας, όσον αφορά αιρετούς αυτοδιοικητικούς που εκπροσωπούν όλους, και κατοίκους, καλό θα ήταν σε τέτοια θέματα, να απορρίψουμε την κάθε σωβινιστική διάθεση. Βέβαια, στα Λουρδάτα δεν υπάρχει κάποιο αρμόδιο συλλογικό όργανο, κάτι που πρέπει οι ασχολούμενοι με το ψάρεμα να το σκεφτούμε σοβαρά. Όλα τα όμορα χωριά, να αντιμετωπίζουμε με ομοψυχία τα προβλήματα ώστε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό, με ένα κοινό Αλιευτικό Καταφύγιο με υποδομές, ικανό να φιλοξενήσει τα σκάφη από τα Μουσάτα, Βλαχάτα, Λουρδάτα και Σιμωτάτα. Η ισχύς εν τη ενώσει…

Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε με αφορμή την ανάρτηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή που έχει ως εξής:
“Παραβρέθηκα το βράδυ σε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με κατοίκους των Μουσάτων και Βλαχάτων του Δήμου Αργοστολιου , οι οποίοι είναι μέλη του συλλόγου αλιέων της περιοχης , όπου συζητήσαμε για την αξιοποίηση του Αλιευτικού καταφυγίου στο ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ . Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Αργοστολιου κ Διονυσης Μινετος .
Υπήρξε μια φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα όπου συζητήσαμε τα ιστορικά και διαδικαστικά στοιχεία που υπάρχουν για την νομιμοποίηση , εκσυχρονισμό και λειτουργία του καταφυγίου . Αναλύθηκαν από τον Αντιδήμαρχο κ Μινετο όλες οι διαδικασίες που χρειάζονται και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία όλες τίς διαδικασίες”

Λιβέριος Πετρίδης

Το τείχος βράχων δεν κρατάει τον νοτιά (όστρια)

Στιγμιότυπο από την συνάντηση

Πηγή: lourdas.gr