Όλα δείχνουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7 όπως είχε ανακοινωθεί. Το σκεπτικό που οδηγεί την κυβέρνηση στην επταήμερη παράταση. Στις 16:00 οι οριστικές ανακοινώσεις. Γιατί θεωρείται κρίσιμο τεστ το άνοιγμα των σχολείων.
Ο Σεπτέμβρης και το φθινόπωρο μπαίνουν με… άγριες διαθέσεις, καθώς τόσο το μέτωπο των ελληνοτουρκικών όσο και το μέτωπο του κορονοϊού θέτουν σε συναγερμό το Μαξίμου. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, σήμερα (01.09.2020) θα γίνει γνωστή η οριστική ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς και όλα δείχνουν πως θα δοθεί μία εβδομάδα παράταση για τα σχολεία, βάσει της εισήγησης των ειδικών επί της υγείας.
Έτσι, τα σχολεία θα ξεκινήσουν τελικώς στις 14 και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν το απόγευμα (16.00’) οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλλου.
Γιατί πάνε μια εβδομάδα πίσω τα σχολεία
Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για την παράταση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς εδράζεται στη σχετική ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει επιδημιολογικά το διάστημα των 14 ημερών από την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου.
Υπολογίζεται, μάλιστα, πως ένα ποσοστό μεταξύ 85-90% των εκδρομέων είχε επιστρέψει από λιμάνια και οδικές αρτηρίες έως το Σαββατοκύριακο, συνεπώς ο κίνδυνος διασποράς του ιού ελαχιστοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία συνιστά ένα κρίσιμο τεστ σε πολλαπλά επίπεδα για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Όχι μόνο λόγω των μέτρων προστασίας και πρόληψης που θ’ ακολουθηθούν (χρήση μάσκας, χωριστά διαλείμματα, αποστάσεις κτλ.), αλλά και γιατί θα φανεί εάν πράγματι θα υπάρξει ή όχι αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού κι αν στο μέλλον θα εξεταστούν σενάρια για το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων.
Θετικό στοιχείο συνιστά πάντως πως για τρίτη συνεχή ημέρα χθες τα νέα κρούσματα ανά 24ωρο ήταν λιγότερα από 200, αλλά τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο παραμένουν. Γι’ αυτό χρειάστηκε π.χ. να επιβληθεί τοπικό lockdown στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ αυξημένη είναι η ανησυχία από τα μαζικά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και δομές φιλοξενίας, όπως αυτή στο Βύρωνα ή το γηροκομείο στο Μοσχάτο.
Σήμερα, εξάλλου, ανοίγουν και πάλι τις πύλες τους τα δικαστήρια με αυξημένα μέτρα προστασίας. Οι δικηγόροι, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή όλων των αρμοδίων φορέων και ζητούν τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων, πάντοτε με βάση τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών.
Πηγή: newsit.gr