«Αυξημένη κατά 10 φορές αναμένεται η μεταδοτικότητα σε ένα μήνα». Με μια φράση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε το στίγμα για το τι πρέπει να… περιμένουμε το επόμενο διάστημα όσο ο κορονοϊός δεν “ηττάται”. Τα… πολλαπλά “καμπανάκια” και η ελπιδοφόρα πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.
“Η μετάδοση του κορονοϊού αναμένεται να είναι 10 φορές υψηλότερη σε ζεστούς και κλειστούς χώρους, δηλαδή σε αυτούς που θα μπούμε από το τέλος Οκτωβρίου”. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ. την Παρασκευή, 02.10.2020, στο Υπουργείο Υγείας.
Ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη μείωσης της μεταδοτικότητας αυτήν την εποχή, καθώς η κατάσταση πολύ γρήγορα θα επιδεινωθεί: «Είναι σημαντικό για να μειωθούν τα κρούσματα, να θεωρούμε τους εαυτούς μας φορείς, για αυτό και είναι σημαντική η μάσκα και οι αποστάσεις ασφαλείας, ώστε να μειωθεί η μετάδοση στον γενικό πληθυσμό», ανέφερε ο καθηγητής.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα, αφού όπως ο ίδιος εξήγησε το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων «φαίνεται να έχει αποφευχθεί», δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά σε υψηλά νούμερα.
Μαγιορκίνης: Θεαματικά αποτελέσματα από κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων
Επίσης, αναφέρθηκε σε μία νέα πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, η οποία έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν κάποιος μολυνθεί από τον ιό, το ανοσοποιητικό του σύστημα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργήσει αντισώματα, τα οποία απαιτούνται για να καταστρέψουν τον κορονοϊό.
Να σημειωθεί ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνικά παρασκευασμένα. Σε σχετική ανακοίνωση που έγινε στο εξαιρετικά έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science, φάνηκε ότι σε πειραματική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, η χορήγηση ενίσχυσε τις ελπίδες για αυτή τη θεραπεία, καθώς παρατηρήθηκε η επίσπευση η κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα, ανέφερε ο καθηγητής.
Φάκελος… Αττική
Αναφερόμενος στην Αττική είπε ότι εξακολουθεί να παραμένει μία επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή όσον αφορά τον κορονοϊό, καθώς και από τα σημερινά κρούσματα, τα 207 καταγράφονται εκεί.
Όπως επισήμανε, υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην υπέρ μετάδοση κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και εξήγησε ότι αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις.
“Η μάσκα κι η κοινωνική απόσταση παραμένουν η ραχοκοκκαλιά της προστασίας μας”, τόνισε για ακόμη μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.
ης Γιάννας Σουλάκη / Με πληροφορίες από: iatropedia.gr
Πηγή: newsit.gr