Ληξούρι: Προχωρά το Φράγμα Κατωγής με σύνδεση στο δίκτυο Ύδρευσης | Αγροτική Οδοποιία-Αγροτικό Νερό και Ρεύμα

γράφει η Αριστέα Χαριτάτου

Το σίγουρο είναι ότι οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου μας, δεν είναι βαρετές.

Είναι μονίμως στην …ένταση… και στο “συμφωνώ μεν, αλλά θα περάσει το δικό μου δε”.

Στην 34η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιηθηκε με τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:«Ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών(Ο.Ε.Υ) Δήμου Ληξουρίου(άρθρο 10Ν 3584/2007).» Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

«Λήψη απόφασης για προτεινόμενα από την Π.Ι.Ν. έργα κατασκευής φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών καθώς και επικαιροποιήσεις μελετών»Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

«Έγκριση 16ης αναμόρφωσης-τροποποιήσεις προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ.έτους 2020(αριθμ.192/2020 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής »Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

Ως συνήθως θα πιάσω τα θέματα ανάποδα, ξεκινώντας από το δεύτερο το οποίο αφορά για έργα πνοής που θα δώσουν ώθηση κυρίως στον Πρωτογενή (Αγροτικοκτηνοτροφικό) τομέα και φυσικά και σε όλους μας.(βλέπε στην 1 ώρα και 46 λεπτά στο βίντεο που ακολουθεί)

Κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών. Το θέμα εισηγήθηκε στο Συμβούλιο ο Δήμαρχος κ. Κατσιβέλης “Υπάρχουν σε εξέλιξη χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Σκεφτόμαστε ποιά έργα θα μπορούμε να εντάξουμε ο καθένας από την πλευρά του και από τον Δήμο και από την Περιφέρεια για να επικαιροποιηθούν κάποιες πολύ σημαντικές προτάσεις για έργα πνοής στην περιοχή μας, όπως είναι το Φράγμα της Κατωγής, και τα Φράγματα στον Λυχνιά και στα Μονοπωλάτα.”, δίνοντας τον λόγο στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Κουρή.

Ο αγαπητός Σωτήρης, εδώ και χρόνια δηλώνει ότι αγαπά το Ληξούρι και ότι προσπαθεί για το καλύτερο.

Γι’αυτό δεν παρέλειψε να τονίσει ξανά την αναγκαιότητα της Λειτουργία των Σχολών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην περιοχή της Παλλικής.

Τι ανάφερε για την υποβάθμιση του Αγροτικού τομέα – Ποιές οι προτάσεις του

“Στον βωμό της Τουριστικής Ανάπτυξης υποβαθμιζόταν ο Αγροτικός Τομέας μέρα με την ημέρα. Η υποβάθμιση του όλα αυτά τα χρόνια ήταν δεδομένη, σε όλα τα Ιόνια Νησιά, με ότι επακόλουθο είχε αυτό.

Όλοι αγωνιούσαν για τον Τουρισμό και καθόλου για τον Πρωτογενή Τομέα τα τελευταία χρόνια. Η όλη ανάπτυξη ήταν στο κομμάτι του Τουρισμού.

Πολύς κόσμος ασχολείται στον Αγροτικό Τομέα, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά και μπορεί να αναπτυχθεί.”

Αναφέρθηκε στους τρείς άξονες ανάπτυξης του στην περιοχή της Παλλικής

“1. Νερό δωρεάν στους Αγρότες και στους Κτηνοτρόφους.

2. Αγροτική Οδοποιία. Να μπορεί ο άλλος να πάει στο κτήμα του, να έχει πρόσβαση.

3. Ρεύμα. Να πλησιάσουμε τον αγροτικό κόσμο και να τους δώσουμε δωρεάν ρεύμα. Η Κεφαλονιά έχει 202.000 αιγοπρόβατα, 900 στάμνες στην Κεφαλονιά, το 2/100 ΔΕΝ έχουν ρεύμα.

Θέλουμε να πλησιάσουμε τον Αγροτικό κόσμο.Να δώσουμε ρεύμα, αγροτική οδοποιία και νερό. Αν έχουμε μελέτες τότε φτιάχνουμε αγροτικούς δρόμους, εντάσσοντας τους στο “Αντώνης Τρίτσης”.

Ήξερα ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός από το 1990 έως το 1996, πήγα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Βρήκα 18 παλιές μελέτες, πλήρως μελετημένες, των δεξαμενών της Περιφέρειας και λέω πως μπορούμε να τις βάλουμε στην σειρά και να τις επικαιροποιήσουμε. Έβαλα κωδικούς και για το αγροτικό ρεύμα στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να πάρει αγροτικό ρεύμα, πληρώνοντας ένα πολύ μικρό ποσό (το υπόλοιπο το πληρώνει η ΔΕΗ και η Περιφέρεια) τότε μέχρι τέλος του Ιανουαρίου θα στείλουμε πρόσκληση σε Αγρότες και Κτηνοτρόφους.

Η αγροτική οδοποιία δεν είναι θέμα της Περιφέρειας, όμως έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να χρηματοδοτήσει την αγροτική οδοποιία. Άμα έχουμε μελέτες , ξεκινάμε να φτιάχνουμε δρόμους.

Δεν μπορείς να κάνεις επανεκκίνηση του Πρωτογενή τομέα, χωρίς να εξιδεικευμένους, χωρίς να έχεις νέους ανθρώπους και να μην τους βάλεις στο κλίμα. Έχω κάνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις καλλιέργειες με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μέσα στο επόμενο διάστημα θα το ξεκινήσουμε.

Στην περιοχή της Παλλικής έχουμε σχεδιασμένες από το Υπουργείο, από παλιά, τρεις προτάσεις.

Οι δυό προτάσεις αναφέρονται σε δύο λιμνοδεξαμενές από το 1994. Στην περιοχή στον Λυχνιά που είναι για 168.600 κυβικά μέτρα και έχει κοστολογηθεί ότι θα στοιχίσει η κατασκευή της 1.142.000 και των Μονοπωλάτων 200 χιλ. κυβικά μέτρα και έχει κοστολογηθεί στο 1 εκ.600 περίπου χιλιάδες ευρώ.

Και τρίτον το Φράγμα της Κατωγής, το οποίο δεν έχει γίνει από το Υπουργείο αλλά από την Νομαρχία. Ξεκίνησε το 2000 και ολοκλήρωθηκε το 2004 η μελέτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει και να δώσει προτεραιότητα στις τρεις μελέτες. Θέλετε να φτιαχτεί το Φράγμα και οι Λιμνοδεξαμενές; Μπορέι οι Κοινότητες να μην τις θέλουν. Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες π.χ. αν θέλουμε πρώτα να φτιαχτεί το φράγμα της Κατωγής και να συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης.

4 Χρηματοδοτικά εργαλεία τρέχουν το επόμενο διάστημα για να χρηματοδοτήσουμε μελέτες που είναι έτοιμες.

  1. Στο Προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
  2. Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
  3. Στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
  4. Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

Εγώ επικαιροποιώ αυτήν την στιγμή την μελέτη για την Λιμνοδεξαμενή των Γριζάτων Σάμης, η οποία θα δώσει νερό σε όλο τον Δήμο Σάμη έως την Έρισσο αλλά και στην Ιθάκη.

Η επικαιροποίηση της μελέτης των Γριζάτων κόστισε 10.000 ευρώ.

Έχω προτάσεις για δημιουργία μεταλλικών δεξαμενών νερού. Είναι γρήγορες, είναι φθηνές, έτοιμες και η εγκατάσταση τους γίνεται γρήγορα, χωρητικότητας 5.000 κυβικών νερού άμεσα. Θέλουμε να βρούμε οικόπεδα κοντά σε ρέματα, να αξιοποίησουμε και το βρόχινο νερό, για να τοποθετήσουμε τις δεξαμενές αυτές.

Θα μιλήσω ξανά με τους Δημάρχους, αλλά και με τους Κοινοτάρχες.”

Μετά από την εξαιρετικά ενημέρωση και τοποθέτηση του κ. Κουρή, ο Δήμαρχος πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στο Φράγμα της Κατωγής και να χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίηση της μελέτης από τον Δήμο Ληξουρίου, ενώ τα υπόλοιπα δύο να ενταχθούν σε τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Κουρής, συμφώνησε τονίζοντας “αν αναλάβει ο Δήμος την επικαιροποίηση της μελέτης για το φράγμα της Κατωγής, τότε εγώ θα αναλάβω την επικαιροποίηση των άλλων δυό μελετών.”

Θετικές οι παρατάξεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου στην πρόταση του Δημάρχου, στο να δωθεί προτεραιότητα στο Φράγμα της Κατωγής και να αναλάβει ο Δήμος την επικαιροποίηση της μελέτης.

Ως συνήθως όμως η κάθε παράταξη έθεσε υποσημειώσεις. Είπαμε, ‘ναι μεν, αλλά….”

Ομόφωνα πέρασε το τρίτο θέμα που αφορούσε τροποποίηση στον προϋπολογισμό «Έγκριση 16ης αναμόρφωσης-τροποποιήσεις προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ.έτους 2020(αριθμ.192/2020 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής »Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

Για το πρώτο θέμα συζήτησης θα επανέλθω με νέα ανάρτηση, γιατί είναι αδιανόητα όσα ακούστηκαν από τους συμβούλους….

Πηγή: lixouri.gr