Αποκάλυψη για lockdown: Αν τα κρούσματα φτάσουν σε αυτό τον αριθμό κλείνει η χώρα

Νέο μοντέλο βάζουν στο τραπέζι οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Αν δεν ανασχεθεί το δεύτερο κύμα κορονοϊού, ήδη διακεκριμένοι νοσοκομειακοί γιατροί του Ευαγγελισμού συζητούν την ανάγκη εφαρμογής 15ήμερων lockdowns, συνοδευόμενων από 45ήμερα ανοίγματα μέχρι να βρεθούν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», αυτή η εκδοχή έχει εφαρμοστεί και αλλού και συζητείται ευρέως στους κύκλους των νοσοκομείων που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει σε αυτούς τέτοια πρόταση.

Την καταθέτουν παρά ταύτα επειδή όλα δείχνουν ότι η πανδημία είναι μπροστά μας και τίποτε δεν δηλώνει πως θα έχουμε διαθέσιμα εμβόλια ή φάρμακα πριν από την Άνοιξη του 2021.

Ιατρικές πηγές διευκρινίζουν επίσης, ότι ένα δεύτερο lockdown θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Τα μέτρα και τα σταθμά λοιπόν σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές είναι συγκεκριμένα.

Αν φθάσουμε στα 1.000 κρούσματα ημερησίως ή οι διασωληνωμένοι προσεγγίσουν τους 300, τότε πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ένα νέο κλείσιμο.

Νέα μέτρα για το κέντρο της Αθήνας

Την ίδια ώρα, νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας, με την συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Όπως τονίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, και με γνώμονα την προστασία της υγείας των 650.000 κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας, ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν σε μια νέα δέσμη ενεργειών που προστίθενται στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον Ε.Ο.Δ.Υ., καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Βασικός στόχος του Δήμου Αθηναίων, είναι η πρόληψη για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, ξεκινώντας από τις γειτονιές της πόλης. Με αποκέντρωση των τεστ και των ενεργειών πρόληψης σε κάθε γωνιά της Αθήνας, με ενίσχυση των δομών του και με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η ενίσχυση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και ο κοινός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
  2. Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
  3. Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.
  4. Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
  5. Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Πηγή: newsbomb.gr