«Είμαστε Έλληνες» λένε οι Πομάκοι – Το απαρχάϊντ της Θράκης και ο Γεράσιμος Αρσένης που το κατήργησε

Γιατί ο Γεράσιμος Αρσένης πρέπει να τιμηθεί από την Ελλάδα

Με επιστολή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης και η πρόεδρός του, Εμινέ Μπορουτζή, διαχωρίζουν την θέση του τονίζοντας ότι οι απόψεις του ΚΙΕΦ δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των συνιστωσών της μειονότητας.
«Δε μας προκάλεσαν έκπληξη οι δηλώσεις της προέδρου του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (K.I.E.Φ.) περί εξομοίωσης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με τουρκική εθνική μειονότητα.
Όπως είναι γνωστό, πέρα από τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελείται και από δύο άλλες συνιστώσες, τους Πομάκους και τους Ρομά, οι οποίοι έχουν ελληνική εθνική συνείδηση» επισημαίνει και προσθέτει:
Σαν Ελληνίδα Πομάκα νοιώθω ότι τέτοιες δηλώσεις είναι απαράδεκτες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προσβάλλουν τις άλλες συνιστώσες της μουσουλμανικής μειονότητας και το πατριωτικό τους αίσθημα. Είναι σαφές ότι το κόμμα αυτό δεν εκπροσωπεί το σύνολο της μειονότητας”.
Η Εμινέ Μπορουτζή, με την ιδιότητα του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης καταλήγει λέγοντας: «Ως Σύλλογος Πομάκων του Νομού Ξάνθης, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους Πομάκων της Θράκης, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ξεχωριστής μας ταυτότητας και κουλτούρας και αναχαίτισης της ποδηγέτησης της τουρκόφωνης συνιστώσας και των εκπροσώπων της».

Το απάρτχαϊντ της Θράκης
Από το 1936 το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά είχε επιβάλλει ένα ιδιότυπο καθεστώς απάρτχαϊντ στους Έλληνες Πομάκους της Θράκης. Εκτός από τις υπόλοιπες διακρίσεις που υπέστησαν μόνο και μόνο επειδή ήταν μουσουλμάνοι (στέρηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υποχρεωτική διδασκαλία τουρκικών, στέρηση άδειας οδήγησης, δυσμενείς συνθήκες στρατιωτικής θητείας και πολλά άλλα), ήταν υποχρεωμένοι να ζουν περίκλειστοι στα χωριά τους και για κάθε μετακίνηση στη Ξάνθη, την Κομοτηνή ή τη Θεσσαλονίκη ήταν αναγκασμένοι να πάρουν άδεια από τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή, ζώντας μέσα στις λεγόμενες ‘επιτηρούμενες ζώνες’. Μια απόλυτα ντροπιαστική κατάσταση για μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ρατσιστικό απάρτχαϊντ.
Το καθεστώς αυτό το κατάργησε ο Γεράσιμος Αρσένης με απόφασή του ως Υπουργός Άμυνας στις 17 Νοεμβρίου 1995 και για αυτήν του την πράξη η Ιστορία πρέπει να τον τιμήσει.

Ευρυδίκη Λειβαδά