«Εκτός σχεδίου δόμηση : Το μεγάλο κεφάλαιο υπαγορεύει, η κυβέρνηση νομοθετεί»

Σε λίγες μέρες τερματίζεται η δημόσια «διαβούλευση» (πάντοτε προσχηματική , μιας και οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες), του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Ένα σχέδιο νόμου κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ουσιαστικά, και με τον πλέον επίσημο τρόπο, πέφτουν οριστικά τίτλοι τέλους σε μια πολύχρονη προσπάθεια όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ώστε να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση κατά παρέκκλιση(*), δηλαδή γεωτεμάχια με έκταση μικρότερη των 4 στρεμμάτων. Επιπλέον, με το ίδιο νομοσχέδιο θα μπορούν να δομηθούν μόνο όσα αγροτεμάχια έχουν πρόσωπο τουλάχιστον 45μ. σε επαρχιακή οδό.  Οι παραπάνω δύο περιπτώσεις αφορούν στο περίπου 80% των αγροτεμαχίων της Κεφαλονιάς και άνω του 60% του συνόλου των αγροτεμαχίων ανά την επικράτεια, κατά την εκτίμηση του γράφοντος. Μάλιστα η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια , καθώς στο άρθρο 27  του προωθούμενου νομοσχεδίου, προκειμένου να επιτρέπεται ή όχι, η δόμηση, θα πρέπει όπως αναφέρεται να « έχουν καθορισθεί χρήσεις γης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου».

Τα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 2 του νόμου 4447/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ.1 του άρθρου 99 του νόμου4685/2020, για τα οποία ως σήμερα κανένας Ο.Τ.Α δεν έχει επίσημα προλάβει να καταρτίσει. Οι περισσότεροι Ο.Τ.Α. μάλιστα, δεν έχουν κάνει καν αίτηση για την συμμετοχή τους στη διαδικασία αυτή, η οποία σίγουρα θα είναι πολύχρονη, πολυέξοδη και πολυπαραμετρική.

Είναι προφανές το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για «την προστασία του περιβάλλοντος», την ίδια στιγμή όπου όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για να γεμίσουν όλες τις βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες, έχει θεσπίσει Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις  ακόμα και σε εντός Natura περιοχές και σε δασικές εκτάσεις, την ίδια ώρα που ξεκληρίζει τους αγρότες και προωθεί τη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού προς όφελος του κεφαλαίου.

Θα ισχυριστεί κάποιος καλοπροαίρετα: «- Και που είναι το κακό με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης;».

Η αλήθεια είναι ότι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι από τη φύση της προβληματική καθώς χαραμίζονται εύφορες εκτάσεις γης για μη αγροτική δραστηριότητα, επιβαρύνεται το περιβάλλον λόγω ανύπαρκτων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, αναπτύσσεται άναρχα το δομημένο περιβάλλον και πολλά άλλα.

Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνάμε την ιδιαιτερότητα της Κεφαλονιάς και άλλων περιοχών της χώρας μας:

Αναχρονιστικά, προβληματικά και ξεπερασμένα σχέδια πόλεων και όρια οικισμών με ασφυκτικά μικρά οικόπεδα και απουσία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου κλπ., εγκληματική, σκανδαλώδης και αντιεπιστημονική θέσπιση Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), πολυδαίδαλη και αντιφατική πολεοδομική νομοθεσία (όροι δόμησης), κατακερματισμός της γης (ειδικά σε εκτός σχεδίου περιοχές), πολυιδιοκτησία, εγκαταλελειμμένες εκτάσεις από τους ιδιοκτήτες τους, βίαιη αλλαγή χρήσεων γης λόγω πολιτικών επιλογών και οικονομικών συνθηκών, αστικοποίηση, εμπορευματοποίηση γης και κατοικίας, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στη νομοθεσία περί αιγιαλού, δασών και αρχαιολογικής κληρονομιάς και άλλα.

Επομένως, η κατάργηση των παρεκκλίσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές (θυμίζουμε ότι ο κανόνας σήμερα είναι τα 4 στρέμματα για κάθε χρήση πλην εξαιρέσεων εντός Ζ.Ο.Ε. και τα 10 στρέμματα για ξενοδοχειακή χρήση) εάν δεν επιλύσει πρώτα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, θα λειτουργήσει ΞΕΚΆΘΑΡΑ σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Η γη θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια, οι εκτάσεις που θα καταστούν μη οικοδομήσιμες θα πωλούνται έναντι πινακίου φακής, οι επιχειρηματικοί όμιλοι για άλλη μια φορά θα βγουν κερδισμένοι μιας και θα είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι και στην κατοχή μεγάλων εκτάσεων γης και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει τώρα θα στρώνει το χαλί ώστε η δόμηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε μεγάλες εκτάσεις με μεγάλης κλίμακας έργα από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επομένως, η κυβέρνηση της ΝΔ με το παρόν νομοσχέδιο, συνεχίζοντας το έργο προηγούμενων κυβερνήσεων, λειτουργεί καταλυτικά για την επιτάχυνση ιδιαίτερα αρνητικών εξελίξεων για το λαό και της Κεφαλονιάς σε σχέση με την πολιτική των χρήσεων γης και της δόμησης γενικότερα.

Η μόνη πρόταση που συμφέρει το λαό μας είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και στο επίπεδο της οικονομίας και στο επίπεδο των χρήσεων γης, της δόμησης, της λαϊκής κατοικίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με γενικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό της δόμησης αποκλειστικά προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των επιχειρηματικών ομίλων. Μιας δόμησης που θα θέτει ως προτεραιότητα τις στεγαστικές ανάγκες του λαού μας και δευτερευόντως, θα καλύπτει και το δικαίωμα  (και όχι την πολυτέλεια) των διακοπών με τη μορφή των τουριστικών κατοικιών και καταλυμάτων.

Είναι καιρός όλοι μας να εξάγουμε συμπεράσματα από την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου και να σημάνει ξεσηκωμός πριν είναι πολύ αργά και η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

(*)Κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα είναι τα αγροτεμάχια με έκταση μικρότερη των 4 στρεμμάτων όταν: απέχουν απόσταση μικρότερη των 500μ. από τα όρια των οικισμών <2000κατοίκων, έχουν πρόσωπο σε επαρχιακή ή κύρια δημοτική οδό με ειδικότερους όρους δόμησης.

Βαγγέλης Β. Βαλλιάνος,

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ληξουρίου με

τη Λαϊκή Συσπείρωση.