«Επιβολή λοκντάουν σε περιοχές που τα προγούμενα μέτρα είχαν αποδόσει είναι κακή χρήση εξουσίας.»

Η κυβέρνηση στην πρόθεση της να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και του ΕΣΥ από το Σάββατο τις 06:00 εξήγγειλε επιβολή οριζόντιου λοκντάουν. ‘Ολοι μας θα δουμε τις συνταγματικές μας ελευθερίες να περιορίζονται, εισοδήματα να συρρικνώνονται, επιχειρήσεις να σημειώνουν ζημείες, την ψυχική μας ανθεκτικότητα να ξαναδοκιμάζεται, τις παιδικές χαρές να κλείνουν ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να περιορίσουμε την διασπορά του ιού.

Πόσο σχετική είναι όμως αυτή η λογική στις περιοχές που δεν έχουν διασπορά του ιού καθώς τα προηγούμενα μέτρα είχαν ήδη αποδόσει; Συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά,τόσο την περίοδο του πρώτου λοκντάουν όσο και τώρα, είχαμε και έχουμε ελάχιστα κρούσματα. Τα πιο πολλά κρούσματα τα είχαμε τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου αναλαμβάνοντας την ατομική μας ευθύνη καταφέραμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να παραμείνουμε ασφαλείς. Είναι παράλογο λοιπόν να μπαίνουμε δύο φορές σε λοκντάουν όταν δεν έχουμε κρούσματα ενώ το καλοκαίρι που είχαμε κρούσματα να μας έχει επιτραπεί η κανονικότητα.

Οι κυβερνήσεις έχουν το δικαιώμα να περιορίζουν τις συνταγματικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών προκειμένου να διασφαλίσουν  την δημόσια υγεία. Παράλληλα, προκειμένου να προφυλαχτούν οι πολίτες από κακή χρήση εξουσίας και να μην τίθεται θέμα νομιμότητας, οι κυβερνήσεις έχουν την υπόχρεωση να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα ανάλογα και αντίστοιχα του κινδύνου. Αυτές είναι βασικές αρχές της λειτουργίας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος που στην περίπτωση της Κεφαλονιάς και άλλων αντίστοιχων νομών καταστρατηγούνται με την καθολική εφαρμογή του λοκντάουν.

Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνονται δυσανάλογα περιοριστικά μέτρα του κινδύνου, μας επιτρέπεται να κάνουμε αναφορά σε κακή χρήση εξουσίας, η οποία βιώνεται από τους πολίτες τιμωρητικά, ως κατάχρηση εξουσίας και προσπάθεια καταστολής και υποταγής, δημιουργεί θυμό, αυξάνει την ανυπακοή,διχάζει τον λαό, δίνει τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας, φέρνει ρήξη στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών και τέλος υπονομεύει την αξιοπιστία της ίδιας της κυβέρνησης. Όταν μία κυβέρνηση ζητάει από τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για να μείνει ανοιχτή η χώρα και κάποιες τοπικές κοινωνίες τα καταφέρνουν, οφείλει η κυβέρνηση αυτούς τους νομούς να μην τους βάλει σε λοκντάουν.

Με αυτόν τον τρόπο οι πράσινοι νομοί αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και ανταμείβονται, η κυβέρνηση παροτρύνει και άλλες τοπικές κοινωνίες να εφαρμόσουν τα μέτρα, οπότε αυτόματα η διάθεση για συμμόρφωση αυξάνεται. Επίσης, η κυβέρνηση δείχνει συνέπεια στην πολιτική που ανακοινώνει ότι δηλ. παίρνει μέτρα που πλήττουν την ψυχική υγεία, οικονομία και κονωνία ΜΟΝΟ όταν είναι απολύτως απαραίτητα και αυξάνει την αξιοπιστία της.

Ως υπεύθυνοι πολίτες είμαστε και ενεργοί πολίτες με κριτική σκέψη. Γνωρίζουμε τις τεράστιες και πολυεπίπεδες συνέπειες ενός λοκντάουν, γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μας, βιώνουμε την άδικη επιβολή αυτού του λοκντάουνστην τοπική μας κοινωνία και ζητάμε από την κυβέρνηση:

  • να αναθεωρήσει την απόφαση καθολικού λοκντάουν ή να μας παρουσιάσει τα στοιχεία μετάδοσης του κορονοϊού σύμφωνα με τα οποία η εφαρμογή αυτού του μέτρου στο νησί μας κρίνεται απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας
  • οι αποφάσεις της να προστατεύουν στον ίδιο βαθμό τη δημοσία υγεία και τη δημοκρατία
  • να ξεκινήσει να ανταμείβει εμπράκτως τις καλές συμπεριφορές των τοπικών κοινωνιών.

Μόνο έτσι η Ελλάδα θα βγει ενωμένη και πιο δημοκρατική από αυτήν την πανδημία.

Μαρία Κονταρίνη εκ μέρους των υπεύθυνων πολιτών της Κεφαλονιάς

Πρώην διπλωμάτης

Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια &διαμεσολαβητής επίλυσης συγκρούσεων