Με σύμμαχο τη συμμόρφωση του κοινού, τα πολλαπλά τεστ για έλεγχο του κορονοϊού και τις υψηλές θερμοκρασίες οι ειδικοί που απαρτίζουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ευελπιστούν σε σταθερή και όχι αυξημένη μετάδοση του ιού τους επόμενους μήνες.
Ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, εφιστά την προσοχή των πολιτών όσον αφορά στις μεγάλες συναθροίσεις αυτήν την περίοδο, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εστιών υπερμετάδοσης της νόσου Covid-19.
Ποιες είναι οι προβλέψεις της Επιτροπής για τους επόμενους -καλοκαιρινούς- μήνες; Περιμένετε αύξηση των κρουσμάτων;
Οχι, οι προσδοκίες μας είναι η άρση των μέτρων περιορισμού να μη συνοδευτεί από αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που θα ήταν απογοητευτικό για τα μέχρι τούδε εξαιρετικά δεδομένα που έχουμε πετύχει ως χώρα. Αυτό, φυσικά, θα εξασφαλιστεί με τη συμμόρφωση του κοινού στις αναλυτικές οδηγίες που δίνονται, τη σταδιακή άρση των μέτρων, ούτως ώστε να εκτιμάται η κάθε φάση χωριστά, και τη συνεχή επιτήρηση. Πρόσθετη βοήθεια για την ασφαλή είσοδο και παραμονή μας σε αυτήν τη φάση της χαλάρωσης θα αποτελέσει η χρήση πολλών τεστ τόσο για τη διάγνωση όσο και την επιδημιολογική καταγραφή της παρουσίας αντισωμάτων στην κοινότητα. Ελπίζουμε, επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες, η ηλιοφάνεια και η υψηλή υγρασία να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας.
Το καλοκαίρι θα ταξιδεύουμε και θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια; Πώς θα ελέγχεται η τήρηση αποστάσεων σε μη οργανωμένες παραλίες;
Φυσικά, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε με ασφάλεια το ελληνικό καλοκαίρι, τα ταξίδια, τον ήλιο και τη θάλασσα. Απαραίτητες προϋποθέσεις θα είναι η τήρηση της αναγκαίας απόστασης και η προσεκτική υγιεινή. Αυτά, πέραν της αναγκαίας επιτήρησης, θα αποτελέσουν χρέος και ατομική ευθύνη των πολιτών, όπως έγινε και μέχρι σήμερα. Οι ελληνικές παραλίες είναι πολλές και μαγευτικές και επαρκούν για να απλωθούμε σε όλη τους την έκταση και να τις απολαύσουμε με τις κατάλληλες και σαφείς αποστάσεις. Επαναλαμβάνω ότι η ατομική ευθύνη και η αίσθηση του χρέους να κρατάμε ασφαλείς εμάς και τους συνανθρώπους μας θα παίξουν κύριο ρόλο. Ας περάσουμε και ένα πιο χαλαρό αλλά και πιο ποιοτικό καλοκαίρι.
Πόσο πρέπει να αυξηθούν τα κρούσματα για να εισηγηθείτε και πάλι μερικά περιοριστικά μέτρα; Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» σε αριθμό κρουσμάτων ή σε πληρότητα του συστήματος Υγείας που θα σας κάνει να ανησυχήσετε;
Επιδημιολογικά έχει σημασία η διατήρηση του R0 και του Rt (δηλαδή του συντελεστή μετάδοσης) σε χαμηλά επίπεδα και ασφαλώς κάτω του 1. Εχει μεγάλη σημασία για τη λήψη περιοριστικών μέτρων η σταθερή ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από την κοινότητα, που θα σημαίνει αυξημένη διασπορά του ιού. Εχει, φυσικά, σημασία και ο περιορισμός πιθανών κρουσμάτων σε κλειστές δομές, αλλά η επικινδυνότητα της διασποράς στην κοινότητα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Αυτός είναι και ο λόγος που επιβάλλεται η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.
Τι συζητάτε στην Επιτροπή και πώς οργανώνεστε για το φθινόπωρο εν όψει του πιθανού δεύτερου επιδημικού κύματος; Υπάρχει ενδεχόμενο για νέο καθολικό lockdown;
Είναι πολύ βασικό να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ βαρύ για την κοινωνία, με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ελπίζουμε να έχουμε ένα σαφώς πιο ήπιο νέο επιδημικό κύμα και πιστεύουμε πως, σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα, η βελτίωση των υποδομών στον χώρο της Υγείας, η καλύτερη φαρμακευτική προσέγγιση και η ήπια, έστω, ανοσία που έχει αποκτηθεί θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση των συνεπειών από δεύτερο επιδημικό κύμα και την αποφυγή καθολικού lockdown. Φυσικά, βασικό ρόλο θα παίξει η παρασκευή ικανοποιητικού εμβολίου, σε συνέχεια των σημαντικών εξελίξεων που γίνονται στον τομέα αυτόν, το οποίο θα είναι ασφαλές, δραστικό και θα μπορεί να διατεθεί παγκοσμίως σε μεγάλες ποσότητες. Είναι, βέβαια, πολύ δύσκολη η διαθεσιμότητα εμβολίου τους φθινοπωρινούς μήνες, μιας και η ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών συνήθως κρατάει πάνω από ένα έτος.
Με έχει εκπλήξει η μεγάλη μεταδοτικότητα του νέου κορονοϊού
Εντυπωσιακή είναι σε μερικές περιπτώσεις η δυσαρμονία ανάμεσα στα ήπια κλινικά συμπτώματα και τη βαριά ακτινολογική εικόνα
Τι είναι αυτό που ως γιατρό σάς έχει εκπλήξει με τον νέο κορονοϊό;
Η μεγάλη μεταδοτικότητά του και η ποικιλία των κλινικών του εκδηλώσεων. Το πλέον εντυπωσιακό είναι η εμφάνιση ενός συνδρόμου συστηματικής φλεγμονώδους απάντησης με πολυσυστηματική επινέμηση και ταχεία εξέλιξη σε πολυοργανική ανεπάρκεια σε μικρό, ευτυχώς, αριθμό ασθενών. Είναι αυτό που ιατρικά περιγράφεται ως «καταιγίδα κυτταροκινών» και που ερευνάται ως προς την παθογένεια και την πιθανή αντιμετώπισή του μέσω ανοσοτροποποιητικής αγωγής. Επίσης, εντυπωσιακή είναι, σε μερικές περιπτώσεις, η δυσαρμονία ανάμεσα στα ήπια κλινικά συμπτώματα και τη βαριά ακτινολογική εικόνα, που μπορεί να οδηγήσει ενίοτε σε υποεκτίμηση της σοβαρότητας.
Ποια είναι τα πιο αξιοπρόσεκτα περιστατικά που κληθήκατε να διαχειριστείτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας;
Είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση των ασθενών αυτών, αν σκεφτεί κανείς ότι, πέραν της σοβαρότητάς τους, χαρακτηρίζονται από τις παραμέτρους της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και της απομόνωσης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ασθενούς, η οποία νοσηλευόταν στον θάλαμο της κλινικής COVID-19, ο σύζυγός της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ τα τρία παιδιά τους ήταν σε απομόνωση σε τρεις διαφορετικούς χώρους στο σπίτι τους. Ο θεράπων ιατρός ήταν αυτός που μεσολαβούσε για την ενημέρωσή τους και τη μεταξύ τους επικοινωνία. Πολύ δυσάρεστη στιγμή αποτέλεσε η απώλεια του πρώτου μας ασθενούς, αλλά παράλληλα είχαμε και τις ευχάριστες στιγμές της εξόδου από τη ΜΕΘ αρκετών ασθενών, ανάμεσά τους και δύο αγαπητών συναδέλφων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής