Κεφαλονιά: Συνέντευξη με τον “τηλεθεραπευτή” για την υπόθεση ΧΥΤΥ (Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις)

1η Ερώτηση:

Πόσος είναι ο προϋπολογισμός των έργων της αναβάθμισης του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς; Από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση; Θα πληρώσουν χρήματα οι Δημότες για τα έργα κατασκευής;

Απάντηση:

Αγαπητέ φίλε, ο προϋπολογισμός των έργων αναβάθμισης του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς είναι 7,2 εκατομμύρια ευρώ περίπου χωρίς το ΦΠΑ. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ άρα η χρηματοδότηση θα είναι κατά 85% από το ΕΣΠΑ και κατά 15% από τον Προϋπολογισμό του Κράτους. Πρέπει να γνωρίζεις ότι σε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα το ποσοστό Εθνικής Συμμετοχής είναι 15%.

Οι Δημότες θα πληρώσουν το ΦΠΑ διότι για το συγκεκριμένο έργο δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη για το ΕΣΠΑ. Το ΦΠΑ είναι 1.728.000 ευρώ.

 

2η Ερώτηση:

Ο Κατασκευαστής – Επενδυτής θα επενδύσει δικά του κεφάλαια κατά την κατασκευή;

Απάντηση:

Όχι. Ο Κατασκευαστής – Επενδυτής, που χάριν συντομίας ας τον ονομάσουμε ΤΕΡΝΑΞ ή ΑΚΤΟΡΑΞ, δεν θα επενδύσει ούτε ένα ευρώ ίδια κεφάλαια στην κατασκευή του έργου της αναβάθμισης του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς.

Το αντίθετο. Από τα έργα κατασκευής θα έχει ένα σημαντικό κέρδος που ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ενδεικτικά, το κέρδος του μπορεί να φθάσει και το 30% ή και 40% του προϋπολογισμού του έργου.

 

3η Ερώτηση:

Κατά την διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή, δεν θα πάρει κάποια πολύ καλή έκπτωση το έργο μιας και θα ανταγωνιστούν σκληρά διάφορες εταιρείες για το ποια θα πάρει το έργο;

Απάντηση:

Όχι κατ’ ανάγκη. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:

α) Αν τα Τεύχη Δημοπράτησης που έφτιαξε η ΔΙΑΔΗΜΑ ΑΕ έχουν θέσει πολύ ειδικές ή αλλιώς «φωτογραφικές» προδιαγραφές για το ποιες εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό (τι προσόντα δηλαδή πρέπει να έχουν), τότε περιορίζονται αυτοί που έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Συνήθως στο διαγωνισμό εμφανίζεται μια μόνο εταιρεία (η φωτογραφιζόμενη εταιρεία) και για να θολώσει τα νερά έχει μαζί της και μια ή δύο  ακόμη «βοηθητικές προσφορές» από κάποιες συνεργαζόμενες εταιρείες – παραρτήματα.. Σε αυτή την περίπτωση, η έκπτωση είναι τυπική και δεν ξεπερνά το 5%.

β) Έτσι και αλλιώς, οι εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα ΧΥΤΥ στην Ελλάδα είναι λίγες, 5-6 στον αριθμό. Εφόσον, πριν το διαγωνισμό συνεννοηθούν μεταξύ τους και «μοιράσουν» τις περιοχές, δηλαδή να πάρει ένας την Κέρκυρα, ο άλλος την Κεφαλονιά, ο άλλος την Λευκάδα κλπ, τότε και πάλι η έκπτωση θα είναι τυπική

γ) Αν γίνει κανονικός διαγωνισμός και «χτυπηθούν» μεταξύ τους, τότε η έκπτωση θα είναι τουλάχιστον 40%. Το τελευταίο όμως, έχει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί.

 

4η Ερώτηση:

Η εταιρεία που θα κατασκευάσει τα έργα του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς θα είναι ίδια με την εταιρεία που θα λειτουργήσει το ΧΥΤΥ για τα επόμενα 12 χρόνια; Τι έσοδα θα έχει η εταιρεία; Θα υπάρχει αύξηση στα Δημοτικά Τέλη στο άμεσο μέλλον;

Απάντηση:

Ναι. Είναι ξεκάθαρο από τα Τεύχη Δημοπράτησης της ΔΙΑΔΗΜΑ ΑΕ και του Νέου ΦΟΣΔΑ ότι όποια εταιρεία κατασκευάσει τα έργα του ΧΥΤΥ, η ίδια θα τα λειτουργήσει για 12 χρόνια (6+6).

Η Εταιρεία θα έχει έσοδα από πολλαπλές πηγές. Ειδικότερα, πέρα από τα κέρδη που θα έχει η εταιρεία κατά την κατασκευή του έργου, που εκτιμούνται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ στις περιπτώσεις (α) και (β) της προηγούμενης ερώτησης, θα έχει και έσοδα:

Α) Από την διαχείριση των σκουπιδιών που εμείς βάζουμε ΜΕΣΑ στους Πράσινους Κάδους και τα οποία φθάνουν στο ΧΥΤΥ με τα απορριμματοφόρα. Μέχρι σήμερα, οι Δήμοι της Κεφαλονιάς πλήρωναν ετησίως 520.000 ευρώ περίπου για την διαχείριση αυτών των απορριμμάτων που γινόταν στο ΧΥΤΥ από την ΕΔΑΚΙ ΑΕ. Σύμφωνα με τον νέο διαγωνισμό το ετήσιο ποσό διαχείρισης θα είναι 820.000 ευρώ για τα πρώτα 6 χρόνια και 900.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα 6 χρόνια. Άρα θα υπάρχει αύξηση στα Δημοτικά τέλη τουλάχιστον 15-20%.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο Νέος Διαγωνισμός που έφτιαξε η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και ο Νέος ΦΟΣΔΑ, δίνουν στην Εταιρεία την λεγόμενη «ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ» ή αλλιώς «ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΫΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ».

Εδώ ο ΦΟΣΔΑ δίνει ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ στην ΤΕΡΝΑΞ και στην ΑΚΤΟΡΑΞ!

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό θα πούμε ένα παράδειγμα. Αν αύριο αποκτήσουμε όλοι υψηλή οικολογική συνείδηση και σαν δημότες ανακυκλώνουμε τα πάντα και δεν πετάμε τίποτε στους Πράσινους Κάδους με αποτέλεσμα αυτοί να είναι μονίμως άδειοι και ο Δήμος να μην στέλνει τίποτε στο ΧΥΤΥ, ούτε ένα απορριμματοφόρο, η εταιρεία θα συνεχίζει να εισπράττει από τους Δημότες 820.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα 6 χρόνια και 900.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα 6 χρόνια. Αυτό είναι η εγγυημένη τιμή η οποία μηδενίζει το ρίσκο της Εταιρείας από τη λειτουργία του ΧΥΤΥ. Υπενθυμίζουμε ότι η Εταιρεία έχει επίσης μηδενικό ρίσκο στην κατασκευή των έργων διότι δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ ίδια κεφάλαια.

Επομένως, όποιο και να είναι το ποσοστό ανακύκλωσης υλικών που θα πετύχουμε τα επόμενα χρόνια σαν Δημότες, δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα στη μείωση των Δημοτικών Τελών. Επίσης, η εταιρεία «βρέξει – χιονίσει» θα ξεκινάει κάθε χρόνο με 820.000 ευρώ στο ταμείο της είτε πάνε τα απορριμματοφόρα στο ΧΥΤΥ είτε όχι.

Β) Η δεύτερη μεγάλη πηγή εσόδων για την εταιρεία θα είναι τα αντικείμενα που (κακώς) αφήνουμε ΕΞΩ από τους Πράσινους Κάδους (στρώματα, σίδερα, ξύλα, μπάζα, καρέκλες, καναπέδες, ογκώδη αντικείμενα, κλαδέματα κλπ). Τα αντικείμενα αυτά δεν χωράνε σε απορριμματοφόρο. Σήμερα, τα μαζεύουν οι Δήμοι με φορτηγά οχήματα και τα πηγαίνουν στο ΧΥΤΥ παρόλο που δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν (κανονικά ο νόμος λέει ότι ο κάθε Δημότης που κάνει ανακαίνιση είναι υποχρεωμένος να νοικιάσει φορτηγό και να μεταφέρει τα ογκώδη απορρίμματα στο ΧΥΤΥ και να πληρώσει το ανάλογο ποσό). Για τα φορτηγά αυτά οι Δήμοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν ΤΙΠΟΤΕ στην ΕΔΑΚΙ ΑΕ.

Με τον νέο ιδιοκτήτη του ΧΥΤΥ θα υπάρχει πλάστιγγα στην είσοδο, θα ζυγίζεται το φορτίο και θα υπάρχει χρώση με το βάρος (ανά τόνο). Η χρέωση ανά τόνο ποικίλει από περιοχή σε περιοχή από 60 ευρώ έως 150 ευρώ ή και παραπάνω. Σύμφωνα με τα πληθυσμιακά στοιχεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, μια μέση τιμή 100 ευρώ τον τόνο και ορισμένους άλλους συντελεστές, τα έσοδα της Εταιρείας από τα ογκώδη αντικείμενα υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν από τους Δημότες διότι ο Δήμος θα αναγκαστεί να τα μετακυλήσει στα Δημοτικά Τέλη. Αυτό θα σημάνει τριπλασιασμό ή και τετραπλασιασμό των Δημοτικών Τελών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Τεύχη Δημοπράτησης που έχει φτιάξει ο Νέος ΦΟΣΔΑ και η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, δεν έχουν επιβάλει ανώτατη χρώση ανά τόνο ογκωδών στην Εταιρεία λειτουργίας του ΧΥΤΥ. Αφήνουν την Εταιρεία να αποφασίσει μόνη της πόσο θα χρεώνει ανά τόνο στα ογκώδη αντικείμενα. Εδώ πάλι ο ΦΟΣΔΑ δίνει ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ και κάτι παραπάνω στην ΤΕΡΝΑΞ και στην ΑΚΤΟΡΑΞ!

Η επιλογή αυτή του ΦΟΣΔΑ αντίκειται ακόμη και στις βασικές αρχές του Καπιταλισμού και στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Και αυτό γιατί η Εταιρεία λειτουργίας του ΧΥΤΥ θα έχει ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ θέση στη αγορά του νησιού μας. Δεν μπορούμε να πάμε αλλού τα σκουπίδια. Όλοι υποχρεωτικά εκεί θα τα πάμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καπιταλιστική νομοθεσία λέει ότι πρέπει να επιβληθεί από το ΦΟΣΔΑ ανώτατη τιμή (price cap λέγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Ο ΦΟΣΔΑ των Ιονίων Νήσων όμως δεν το κάνει! Αφήνει ανεξέλεγκτη την Εταιρεία!

Για να μην μακρηγορούμε, υπάρχουν και άλλες πηγές εσόδων για την Εταιρεία, όμως οι δύο βασικές είναι οι παραπάνω. Τέλος, τα Δημοτικά Τέλη θα πάρουν φωτιά στο μέλλον.

 

5η Ερώτηση:

Πότε θα συμβούν όλες αυτές οι αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη; Οι παράγοντες της Περιφέρειας δεν φοβούνται το πολιτικό κόστος; Δεν θέλουν να ξαναεκλεγούν;

Απάντηση:

Οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές.

Θα υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση σχετικά άμεσα, ίσως από φέτος και θα οφείλεται στα απορρίμματα που βάζουμε ΜΕΣΑ στον Πράσινο Κάδο, δηλαδή στο ότι εκεί που οι Δήμοι πλήρωναν 520.000 ευρώ θα καλεστούν σύντομα να πληρώσουν 820.000 ευρώ.

Οι μεγάλες αυξήσεις θα συμβούν 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 31-12-2023. Αμέσως μετά ακολουθεί τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία και μετά Κανονική Λειτουργία. Επομένως, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν από την 1-4-2024.

Οι επόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές έχουν οριστεί για το τέλος Οκτωβρίου του 2023. Είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ότι η Κοινωνία δεν καταλαβαίνει όσο λόγια και να της πεις, όσο και να την προειδοποιήσεις. Θα καταλάβει μόνο όταν λάβει στα χέρια της το λογαριασμό της ΔΕΗ του Απριλίου του έτους 2024. Επομένως, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ για τους παράγοντες της περιφέρειας στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, λόγω της καταγωγής της από τη Ζάκυνθο, και επειδή προφανώς δεν θέλει να έχει προβλήματα να προσεγγίσει το νησί της όποτε αποφασίσει να το επισκεφτεί και μετά το 2024, άφησε το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων της Ζακύνθου έξω από τις δημοπρασίες «τύπου Εγγυημένης Τιμής» κλπ που εφαρμόζει για Κεφαλονιά, Λευκάδα και Κέρκυρα.

Συνοψίζοντας αγαπητοί μου τηλεθεατές, ακροατές, ΚΛΠ:

Έρχεται μια Εταιρεία,

Της φτιάχνουμε ένα μαγαζί χωρίς αυτή να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ,

Δεν παίρνει κανένα επιχειρηματικό ρίσκο κατά την κατασκευή του μαγαζιού,

Έχει μόνο έσοδα από την κατασκευή,

Της το δίνουμε να το λειτουργήσει χωρίς ενοίκιο.

Της εγγυούμαστε έσοδα δηλαδή δίνουμε και ένα ποσό άσχετα αν θα ψωνίσουμε από το μαγαζί ή όχι,

Είναι μονοπώλιο και την αφήνουμε να μας χρεώνει με τον τόνο όσο αυτή θέλει.

Και πάλι κανένα επιχειρηματικό ρίσκο κατά τη λειτουργία του μαγαζιού.

Έτσι, ξέρω και εγώ να κάνω τον επιχειρηματία κα Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ!!!

 

Ο ΤΗΛΕΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ