Κορονοϊός: 85.000 νεκροί στη Μεγάλη Βρετανία τον χειμώνα – Διέρρευσε έκθεση επιστημόνων

Η έκθεση που διέρρευσε μιλά για ένα εφιαλτικό σενάριο έως 85.000 νεκρών τον χειμώνα λόγω κορονοϊού

Μέχρι και 85.000 νεκρούς από τον κορονοϊό μπορεί να έχει το χειμώνα η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο των επιστημόνων σε έκθεση που διέρρευσε.

Με την πανδημία του κορονοϊού να καλπάζει στη Μεγάλη Βρετανία, η επιστημονική επιτροπή SAGE με κείμενο που συνέταξε μιλά για ένα «λογικό χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να καταγραφούν 81.000 θάνατοι σε Αγγλία και Ουαλία, άλλοι 2.600 σε Σκωτία και 1.900 σε Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την εκπομπή BBC Newsnight.

Στην έκθεση που διέρρευσε αναφέρεται ακόμη ότι είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν περισσότερα περιοριστικά μέτρα – που θα παραμείνουν σε ισχύ ενδεχομένως μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 – αλλά τα σχολεία πιθανότατα θα παραμείνουν ανοικτά μετά και τις σχετικές εκκλήσεις που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στους γονείς των μαθητών.

Η έκθεση στοχεύει στο να προετοιμαστούν καλύτερα οι Υπηρεσίες Υγείας και οι δημοτικές Αρχές για όλα τα ενδεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι όσα περιέχονται σε αυτή είναι «σενάρια κι όχι προβλέψεις». Ορισμένοι, ωστόσο, θεωρούν ότι το υπολογιστικό μοντέλο και κάποιες από τις εικασίες του ίσως να είναι ήδη ξεπερασμένα. Μέχρι την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 41.486 νεκροί στη Μεγάλη Βρετανία από τον κορονοϊό.

Η έκθεση της SAGE υποθέτει ότι τα μέτρα καραντίνας, απομόνωσης και ιχνηλάτησης των επαφών της κυβέρνησης θα είναι αποτελεσματικά μόνον κατά 40% στην αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού εκτός των νοικοκυριών.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σχολιάζοντας την έκθεση που διέρρευσε δήλωσε: «ως λογική κυβέρνηση καταστρώνουμε σχέδια και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, περιλαμβανομένου και του χειρότερου. Ο σχεδιασμός μας δεν συνιστά πρόγνωση ή πρόβλεψη αυτού που θα συμβεί, αλλά αντανακλά την υπευθυνότητα της κυβέρνησης, που διασφαλίζει ότι είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».

Πηγή: ethnos.gr