Τους τελευταίους εκδρομείς περιμένουν να γυρίσουν στον τόπο διαμονής τους για να έχουν οι ειδικοί μια πλήρη εκτίμηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Ηεπιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές τους κορυφώνεται την Κυριακή, 29 Αυγούστου, μία ημερομηνία ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ειδικοί και Αρχές τονίζουν ότι η άφιξη και των τελευταίων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα καθορίσει κατά πολύ τα νούμερα των επόμενων ημερών. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει ξεκινήσει η εκστρατεία – κυρίως για τους νέους – να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού.

Δεν είναι, τυχαίο, επίσης ότι και το άνοιγμα των σχολείων παραμένει μια εκκρεμότητα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να προαναγγέλλει, ουσιαστικά, το άνοιγμα των σχολείων για τις 14 Σεπτεμβρίου. Η προτροπή επιστροφής στις μεγάλες πόλεις μέχρι τις 31 Αυγούστου έχει ακριβώς αυτό το σκοπό: Να υπάρξει το απαραίτητο διάστημα 7 ως 14 ημερών, προκειμένου και οι ασυμπτωματικοί να μην μπορούν να κολλήσουν άλλους!

Με λίγα λόγια, να έχουν επιστρέψει όλοι στη βάση τους και να… μετρηθούμε, προκειμένου να μπούμε στο φθινόπωρο με πραγματικούς αριθμούς κρουσμάτων και όχι σε αναμονή νέας διασποράς. Αλλά και να σταματήσουν τα φαινόμενα ατόμων που σπάνε τη καραντίνα, προκειμένου είτε να μετακινηθούν είτε να επιστρέψουν στη βάση τους.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε έκκληση στους νέους όταν γυρίζουν από διακοπές να μένουν μακριά από κοινωνικές επαφές για επτά με δέκα ημέρες ώστε να διαπιστωθεί εάν πάσχουν ή όχι από κορονοϊό. Εξάλλου, οι περισσότεροι νέοι φορείς του κορονοϊού είναι ασυμπτωματικοί και μπορούν να μεταδώσουν με μεγαλύτερη ευκολία τον ιό χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν.

Ποιες είναι οι σωστές αποστάσεις στις τάξεις για τους μαθητές

Το άνοιγμα των σχολείων – η ημερομηνία θα ανακοινωθεί την 1η Σεπτεμβρίου – απασχολεί το σύνολο των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού, που σαρώνει παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με δηλώσεις του προανήγγειλε ουσιαστικά παράταση στο άνοιγμα των σχολείων για τις 14 Σεπτεμβρίου.

Φυσικά, στο άνοιγμα των σχολείων καθοριστικό ρόλο θα παίξει η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι και τη Δευτέρα, 31 Σεπτεμβρίου, με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση σε όσους γυρνούν από τις διακοπές τους να κρατούν αποστάσεις γιατί «είναι σιωπηλοί φορείς του κορονοϊού».

Την ίδια στιγμή, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί πόση απόσταση πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι μαθητές σε μια τάξη σχολείου. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναλύει και εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν στους μαθητές μέσα σε μια τάξη, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων.

Διαβάστε εδώ τις οδηγίες αναλυτικά.

 Αποσωληνώθηκε η 17χρονη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ

Tην ώρα που τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 260 μετά και τον θάνατο της 92χρονης που βρισκόταν στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή», θετικά είναι τα νέα για την 17χρονη με κορονοϊό, η οποία νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η 17χρονη αποσωληνώθηκε και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν η κατάσταση της 17χρονης παραμείνει σταθερή, τότε θα μεταφερθεί σε απλό δωμάτιο νοσοκομείου. Πάντως, η 17χρονη που βρίσκεται στο νοσοκομείο τουλάχιστον από τα μέσα Αυγούστου, όπως είχε γράψει το ethnos.grδεν πάσχει από υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: ethnos.gr