Λευτέρης Ποταμιάνος: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, κ. Ελευθέριος Ποταμιάνος, μιλά στο eea.gr για το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική κτηματαγορά, την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και τις δυσκολίες της επόμενης μέρας.

Αναλυτικά:

  • Ποια εκτιμάτε ότι είναι η ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος σας λόγω της πανδημίας;

Μετά από μια δυναμική επάνοδο της ελληνικής κτηματαγοράς από το 2017 και μετά με την έλευση ξένων κεφαλαίων η πανδημία που έπληξε και την χώρα μας εδώ και ένα χρόνο αναμένεται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις εάν δεν επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητα και στα προ πανδημίας δεδομένα. Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχτεί τα επαγγελματικά ακίνητα – καταστήματα, τα τουριστικά ακίνητα όπως ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα καθώς και οι γραφειακοί χώροι. Αναμένουμε γρήγορη επάνοδο γιατί αν κρατήσουν για καιρό ακόμα οι περιορισμοί η ζημία θα είναι ανυπολόγιστη και θα φανεί ακόμα περισσότερο την επόμενη μέρα της πανδημικής κρίσης.

  • Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί;

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι γενικού χαρακτήρα και όχι δυστυχώς εξειδικευμένα για κάθε κλάδο. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν γενικές και οριζόντιες λύσεις σε κάποια θέματα αλλά όχι σε όλα. Η κτηματαγορά για παράδειγμα χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτή την περίοδο κάτι το οποίο δεν έγινε. Γραφειοκρατία σε συνδυασμό με περιορισμούς, κλειστά υποθηκοφυλακεία και δικαστήρια δημιούργησαν παραπάνω προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η Πολιτεία συνομιλούσε με τους φορείς περισσότερο για να καταλάβει λεπτομερώς.

  • Ποια επιπλέον μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;

Άνοιγμα άμεσα του λιανεμπορίου με click away. Γρήγορη αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Νέες ρυθμίσεις οφειλών σε Δημόσιο και διαγραφή ακόμη και οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Παρέμβαση του κράτους σε σχέση με τα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών . Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι παθητικά αλλά ενεργητικά με αποφασιστικότητα και ισχυρή πολιτική βούληση.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο αυτό;

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι ο άμεσος συνεργάτης του κλάδου μας και σύμβουλος του κάθε κλάδου σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν με το Κράτος. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και στο σωστό δρόμο. Άλλωστε μέσα στον χρόνο που πέρασε κάναμε από κοινού ενέργειες με τη βοήθεια του θεσμικού ρόλου και του μεγέθους του ΕΕΑ και πετύχαμε σημαντικά.

  • Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα, μετά την πανδημία;

Η επόμενη μέρα διαφαίνεται δύσκολη για κάποιο διάστημα. Είναι γεγονός ότι με την άρση των διάφορων επιδομάτων όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η επιδότηση στην αναστολή εργασίας και η επιδότηση στα μισθώματα ακινήτων θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία. Αν δεν έρθουν επενδύσεις για να στηριχθεί η οικονομία, θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες στην ανόρθωσή της.

Πηγή: https://www.eea.gr/