«Με το βλέμμα στην Επόμενη Μέρα» Γ. Πολιτισμός

Η λέξη «πολιτισμός» συχνά παίρνει πολλές σημασίες και, ίσως, επιφορτίζεται με περισσότερες «ευθύνες» απ’ αυτές που τις αναλογούν. Βλέπουμε πως στην ιστορία υπήρξαν πολλές στιγμές «εκπολιτισμού» των «απολίτιστων», με απίθανα σκηρούς και απάνθρωπους όρους…  Πριν λοιπόν αρθρώσουμε μερικές προτάσεις για τον πολιτισμό του Δήμου μας, θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στον πιο απλό και απέριττο ορισμό, που λέει ότι ο πολιτισμός είναι το αποτύπωμα που αφήνει μια κοινωνία στην ιστορία μέσα από το σύνολο των υλικών και άυλων δραστηριοτήτων της.

                Τα νησιά και η πατρίδα μας παρουσιάζουν μεγάλο «απόθεμα», αν μου επιτρέπεται ο όρος, πολιτισμού και πολιτιστικών παραδόσεων. Με σεβασμό στο χθες οφείλουμε να προστατεύσουμε το αύριο μέσα από την Επόμενη Μέρα.

  1. Αντικειμενικά, η μεγάλη αδυναμία της Κεφαλονιάς ως προς τον πολιτισμό σήμερα, είναι η μη λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου στο Αργοστόλι. Με τα σημερινά δεδομένα των πεζοδρομήσεων γύρω απ’ το μουσείο, η καλυτερη πρόταση είναι η δημιουργία ενός νέου κτιρίου για το αρχαιολογικό μουσείο στην παλαιά και προσεισμική του θέση στο Μέτελα. Έτσι θα έχουμε αποσυμφόρηση του κέντρου απ’ τα λεωφορεία των επισκεπτών κτλ, και πιο άμεση-εύκολη πρόσβαση για τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων αφού το «μπαστούνι» είναι ακριβώς δίπλα. Είναι ανάγκη για την πόλη μας να χτιστούν κτίρια με την αρχιτεκτονική του προσεισμικού Αργοστολίου, εμβληματικά, που να συνδέουν το χθες με το σήμερα. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο, έχει προταθεί απ’ τον υποψήφιο Δήμαρχο, Μάκη Φόρτε, η δημιουργία μιας ανοικτής έκθεσης με έργα κεφαλλήνων γλυπτών.
  2. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον πολιτισμό του τόπου μας θα είναι η κατασκευή του ανοικτού θεάτρου στην τοποθεσία που έχει βρεθεί στα Ραζάτα, δίπλα στο σπίτι του θεμελιωτή του Ελληνικού μελοδράματος, Διονύση Λαυράγκα. Δε χρειάζεται να είναι τα πάντα στο Αργοστόλι. Αντιθέτως, πρέπει να «μοιραστεί η τράπουλα» σ’ όλο το Δήμο. Παράλληλα, με την κατασκευή του ανοικτού θεάτρου του οποίου η χρηματοδότηση έχει ήδη εξαγγελθεί απ’ την ΠΙΝ, μπορεί να κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα ένα μουσείο Επτανησιακής Μουσικής στην οικία του Λαυράγκα αφού πρώτα αναστυλωθεί. Η μελέτη γι’ αυτό το πολύ σημαντικό έργο έχει συνταχθεί απ’ τη Δημαρχία του Μάκη Φόρτε και έκτοτε εκκρεμούσε… Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου λοιπόν, να ολοκληρωθεί αυτή η πρωτοβουλία απ’ αυτόν που την ξεκίνησε!
  3. Είναι γνωστό ότι σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ταξιδέψεις, είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις κεφαλονίτη μετανάστη! Η διασπορά των κεφαλονιτών μετά το 1953 ήταν τεράστια αφού κυριολεκτικά μετανάστευσαν πάνω απ’ τους μισούς κατοίκους του νησιού. Με μία τέτοια ιστορία πίσω μας, θεωρώ ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί στο νησί μας μουσείο για την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Η ιδέα δεν είναι μόνο δική μου αλλά είχε προκύψει ως ανάγκη μετά από μία σειρά ανοικτών εκδηλώσεων που είχαν πραγματοποιηθεί στο Αργοστόλι το 2013 με το εν λόγω θέμα. Η τοποθεσία είναι συζητήσιμη αλλά θεωρώ πως μία πτέρυγα του θαλασσόμυλου θα ήταν μία καλή επιλογή.
  4. Έχει ειπωθεί πολλές φορές από πολλούς άλλους συμπατριώτες μας, ότι η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου εντός του θεάτρου είναι σχήμα οξύμωρο. Θέλω κι εγώ να συνυπογράψω αυτήν την πραγματικότητα και να προτείνω την άμεση αναχώρηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου απ’ αυτόν το χώρο που δημιουργήθηκε για τελείως διαφορετικό σκοπό απ’ αυτόν που βρέθηκε σήμερα να υπηρετεί. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει θα έχει περίπου τα μισά μέλη απ’ ό,τι έχει σήμερα, έτσι γίνεται εύκολο να συνεδριάζει σε ένα απ’ τα υπόλοιπα κτίρια του Δήμου.
  5. Ασυζητητί το κτίριο όπου στεγαζόταν η Τράπεζα της Ελλάδας και που σήμερα σηματοδοτεί την απερχόμενη Δημοτική Αρχή Παρίση με όλα τα παρελκόμενά της, θα πρέπει να υπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε. Να γίνει δηλαδή μία πινακοθήκη.
  6. Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι είναι ένα βασικό, αν όχι το βασικότερο, κύτταρο του τοπικού μας πολιτισμού. Η Δημοτική Αρχή μπορεί να πραγματοποιεί τακτικές εκδηλώσεις εξωστρέφειας και ανάδειξης της σημασίας αυτού του μέρους για όλους μας. Παράλληλα, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο πλούτος του λαογραφικού μουσείου που υπάρχει στο ισόγειο της βιβλιοθήκης. Πρωτίστως, το λαογραφικό μουσείο μπορεί και πρέπει να γίνει πιο εύκολα ιχνηλατίσιμο μέσω των ηλεκτρονικών μέσω, εντύπων στο «μπαστούνι» και πινακίδων. Σε συνεργασία με το Κοργιαλένειο ίδρυμα και τον ιδιαίτερα αξιόλογο και πνευματικό Μητροπολίτη μας, κκ Δημήτριο, μπορεί επίσης ο Δήμος να βοηθήσει στην κατασκευή αναμνηστικών δώρων και στην έκδοση σχετικών βιβλίων, τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες γλώσσες της αλλοδαπής, προκειμένου να υπάρξουν και περαιτέρω έσοδα για το ίδρυμα. Για τη λειτουργία του Λαογραφικού μουσείου έχει προταθεί απ’ τον υποψήφιο Δήμαρχο, Μάκη Φόρτε, να γίνει η μελλοντική του στέγαση σε νέο κτίριο το οποίο θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο του παλιού «θυλέων» με την προοπτική το πάνω μέρος να φιλοξενήσει το μουσείο, και το κάτω μέρος να γίνει υπόγειος χώρος στάθμευσης με τα έσοδα αποκλειστικά να πηγαίνουν στο Κοργιαλένειο ίδρυμα.

Επειδή όμως για τον πολιτισμό μπορούμε να συζητάμε ατελείωτα, ας βάλουμε μία άνω τελεία εδώ με την ελπίδα η δημόσια αυτή συζήτηση να συνεχίσει και με τις προτάσεις των άλλων ανθυποψήφιών μου. Στο μεταξύ, ας μην ξεχνάμε ένα χρήσιμο γνωμικό που μας άφησε πίσω της η Μελίνα Μερκούρη : «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ».

Αργοστόλι, 24 Απρίλη 2019
Γιάννης Βαρούχας