Με τις προβλεπόμενες νέες μειώσεις συντάξεων εντός του 2019, υπολογίζεται ότι το σύνολο των μειώσεων τους,στη διάρκεια των μνημονίων, θα φθάσει περίπου το 70% και ήδη 1.5εκατομμύριο συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρ’όλα αυτά το ποσοστόδαπάνης των συντάξεων σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας μας είναι 17.3% που είναι και τουψηλότερο στην ΕΕ! Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό το «θαύμα» γνωστοί καιαπλοί. Είναι όμως απαράδεκτο να πληρώνει η παρούσα γενιά την ασωτία της προηγούμενης.
Για να σταματήσει λοιπόν να συμβαίνει αυτό υπάρχει μόνο μία λύση: Σύνταξη ανάλογη τωνασφαλιστικών εισφορών του καθενός εξ ημών. Το κράτος να σταματήσει να κάνει κοινωνικήπολιτική με τις συνταξιοδοτικές εισφορές των εργαζομένων και να οργανωθεί ώστε νασυλλάβει έστω το 50% της φοροκλοπήςπου είναι υπεραρκετό ώστε να μπορεί να ασκεί κοινωνικήπολιτική για τους συνταξιούχους. Και αφού είναι ανίκανη η κυβέρνηση να συλλάβει τη φοροκλοπή, ας καλλιεργήσει επενδυτικό κλίμα ώστε να αυξηθούν οιεργαζόμενοι για να αυξηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά είναι ποτέ δυνατό να γίνεικάτι τέτοιο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΣΒΒΕ αντί να προσπαθεί νακεντρίσει το εθνικό φιλότιμο των βιομηχάνων και να τονώσει την ψυχολογία τους, τους διαχωρίζει σε καλούς και κακούς;
Δυστυχώς φαίνεται να μην κάνουμε τίποτε σωστό. Τα πανεπιστήμιά μας εξακολουθούν ναπαράγουν θεατρολόγους, μουσικολόγους, δημοσιογράφους, ιστορικούς τέχνης και άλλους άνεργους πτυχιούχους, αλλά την ίδια στιγμή οι έξι στους δέκα εργοδότες αδυνατούν ναβρουν ειδικευμένο προσωπικό. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αριθμός ευρεσιτεχνιών στη χώρα μας είναι 86% (κάτω από τον ευρωπαϊκόμέσο όρο) αν και κάποια πανεπιστημιακάτμήματα καταβάλλουν αξιόλογες προσπάθειες.
Ακόμη και ένα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ πηγαίνει στους δήμους όχι για νααναπτυχθούν, αλλά για καλλιέργεια κουλτούρας, αερολογίας και ρεμούλας… και εν τωμεταξύ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταστήσει την 21η Αυγούστου ημέρα εκκίνησηςεκλογικής παροχολογίας και οπισθοδρόμησης της χώρας.
Πάντως, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος γιατί μία νέα κυβέρνηση, σχετικά εύκολα θαεπιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5%, αρκεί να μιμηθεί τις αλλαγές που επέφερε στη Γερμανία ομεταρρυθμιστής Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και φυσικά να έχουμεαπαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από τον θίασο της μειοψηφίας που μας κυβερνά.
Σημείωση
Όταν ο κύριος Τσίπρας ακούει όλους όσους προβλέπουν εκλογές φέτος ή τον Μάιο του 2019,μάλλον γελάει. Γιατί η μόνη αλήθεια που λέει είναι ότι θα κάνει εκλογές στοτέλος της τετραετίας.
Παύλος Παπαδάτος